Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbogom žarnim nitima

Od 1. rujna nestaju klasične žarulje od 75W

žarulja
vl
28.08.2010.
u 09:05

Štedne žarulje troše 80% manje energije i šest do deset puta dulje od konvencionalnih

Od prvog rujna u EU se više neće prodavati klasične žarulje od 75W, u skladu s postupnim izbacivanjem klasičnih žarulja s tržišta u okviru mjera EU za smanjenje potrošnje energije, prenosi Savez potrošača Slovenije.

Žarulja od 100W već je nestala s polica. Štedne žarulje troše 80% manje energije i dulje traju od konvencionalnih, šest do deset puta.
- Koristeći štedne žarulje, dobijaju i potrošači i okoliš. No, mnogi  još uvijek ne razumiju pojmove kao što su vrijednost Kelvina i svjetlosnog toka, pa je potrebno dodatno poboljšati označavanje proizvoda.  Vlasti pozivamo da osiguraju puno poštivanje obveze recikliranja, kako bi potrošači lako vratili proizvode na mjesto kupnje - rekla je Monique Goyens, direktorica BEUC-a, europske organizacije potrošača.

Komentara 8

Avatar messerschmidt
messerschmidt
09:15 28.08.2010.

Da koštaju deset puta više od klasičnih, to znaju svi, da li troše manje - ne znam kako bih provjerio (na svjetlo otpada ionako samo 5% sveukupno potrošene struje), a da ne traju dulje to sam sto posto siguran. Sve žarulje sam u stanu zamjenio tim tzv štednim (valjda njih 15), od toga mi je 5 crklo odmah nakon par dana, nakon dvije godine još 5, tako da mi je sada ostala samo trećina štednih. A nisu jeftina marka, sve philips i slične.

GO
gohan
09:58 28.08.2010.

\"Vlasti pozivamo da osiguraju puno poštivanje obveze recikliranja\" Nije ovo badava rečeno. Naime, štedne žarulje sadrže mnogo više ekološki neprihvatljivijih i nerazgradivih sastojaka od stare žarulje s wolframovom niti. Kako će to biti moguće sakupljati u Hr ostaje za vidjeti... Također, svjetlosni spektar kojim zrače štedne žarulje nije prirodan i daje iskrivljenu percepciju boja što može imati dugoročne posljedice na vid. Kao što je @messerschmidt primijetio, štedne žarulje u pravilu ne traju dulje, pogotovo ne kad ih se koristi kao obične žarulje u smislu da se pale i gase. Štedne žarulje kad se upale treba ostaviti upaljene dokle god taj dan mislimo boraviti u sobi. Pritom je stvarna ušteda energije u ukupnoj potrošnji stana relativno mala. Uopće zapravo nije jasno zašto se obične žarulje povlače s tržišta. Čini se da struka u svemu tome ima najmanje toga za reći...

Avatar neugodan
neugodan
11:30 28.08.2010.

__________ LED rasvjeta je smjer u kojem se treba ici. Trose minimalno struje, jake su, lagane i traju najvise od svih. Ja bas ovih dana idem u nabavku led rasvjete za svoj dom. __________

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije