Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POREZ NA KILOMETRAŽU

Nizozemci će porez na aute plaćati – po prijeđenom kilometru

nesreća, autocesta
Dalibor Urukalović
14.11.2009.
u 12:14

Vlasnici automobila u Nizozemskoj više neće plaćati fiksnu godišnju naknadu za puteve, kao ni porez za kupnju novog auta, ali će zato biti oporezovani po tome što voze, koliko voze – i kad voze

Nizozemska vlada je u petak odobrila prijedlog zakona po kojem će svaki vlasnik automobila plaćati oko 0.03 eura po prijeđenom kilometru, umjesto fiksne cestovne naknade pri registraciji auta. Također se više neće plaćati porez na kupnju novog auta, što će nova vozila pojeftiniti za oko 25 %.

Novi sustav, koji bi se trebao početi primjenivati 2012., prikupljat će GPS podatke o tome kad se i koliko vozilo kretalo i slati te podatke agenciji za naplatu. Da bi se zaštitila privatnost sudionika u prometu, niti jedna druga vladina agencija neće imati pristup tim podacima.

Ne samo da će vožnja u prometnoj špici biti skuplja, nego će i vlasnici težih vozila koja više zagađuju plaćati više od onih koji voze laganije, ekološki manje štetne aute. Od poreza će biti izuzeta vozila javnog prijevoza, što uključuje i taksije.

Vladini prihodi će ostati isti, ali se očekuje da će po novom zakonu vožnja biti jeftinija za 6 od 10 vozača. Od novih mjera očekuje se pad ukupnog prometa na cestama i ulicama od oko 15 %, smanjenje količine ugljičnog dioksida za desetak posto, prepolovljavanje prometnih gužvi u špici i smanjenje broja poginulih u prometnim nesrećama za oko 7 %. Porez na vožnju povećavat će se svake godine do 2018., kad će biti procijenjeni postignuti rezultati i zakon izmjenjen u skladu s tim postignućima.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Robinzon
Robinzon
16:30 14.11.2009.

Naši se to nebi usudili prvi uvesti, pošto je nama uvijek mjerilo kako to netko drugi radi.Jedino smo u lopovluku unikatni.

Avatar Azriel
Azriel
16:38 14.11.2009.

Iznenađuje me kako nema dežurnih dušebrižnika o stanju duha u Nizozemskoj da pohvale ovu ideju. Da je tema pedofilska stranka, već bi bilo ispisano 50 i nešto stranica pljuvanja po Nizozemskoj. Ovo će kod nas saživjeti kad nam to EU nametne, prije ne......

MI
misuratakid
01:43 15.11.2009.

Ova ideja nizozemske vlade past ce za najvise 2 godine. Onoliko koliko nadleznima bude trebalo da shvate da su im tisuce i tisuce gradjana koje najvise voze prijavili prebivaliste na adresi postanskog pretinca u Luxemburgu, te tamo i registrirali automobil kojeg su prethodno odjavili u Nizozemskoj. Kretenska odluka osudjena na neuspjeh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije