Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trend koji su započele Jackie Kennedy i Evita Peron danas predvode žene predsjednika SAD-a i Francuske, Michelle Obama i Carla Bruni

Iza svjetskih moćnika stoje moćne žene koje dobro znaju kako dobiti što žele

jackie
Foto: Reuters
1/4
23.01.2010.
u 23:21

Iako je Jackie bila prvi politički celebrity, i ona je bila u sjeni muža. Još je jedna prva dama vladala masama – Evita Peron bila je žena koja je nadmašila moć “muškarca iza kojeg je stajala”.

Do pojave Jacqueline Kennedy u političkom svijetu uloga prve dame bila je rezervirana za humanitarne domjenke, a moć i utjecaj predsjednikove žene mogli su se mjeriti – s fikusom. Jackie je osebujnim stilom, držanjem, ali i izjavama, često znala uzburkati i medijsku i političku cijenu. Mase su je voljele, njezin su stil kopirali milijuni žena, a uspjela je šarmirati dvojicu moćnika, američkog predsjednika i bogatog brodovlasnika Aristotela Onassisa.

Iako je Jackie bila prvi politički celebrity, i ona je bila u sjeni muža. Još je jedna prva dama vladala masama – Evita Peron bila je žena koja je nadmašila moć “muškarca iza kojeg je stajala”.

Hillary Clinton tek je nakon Billova preljubničkog skandala s Monicom Lewinsky postala miljenica jer je reality show u koji joj se život pretvorio znala iskoristiti za politički probitak. Poslije je svu svoju moć pokazala gurajući zakon o zdravstvu kao senatorica, a samo ju je korak dijelio od toga da postane prva predsjednica SAD-a.
No stupanjem Nicolasa Sarkozyja i Baracka Obame na političku scenu, svjedoci smo novog poretka – vladarice medijske pozornosti postale su prve dame, Carla i Michelle. I to poprilično moćne.

Carla Bruni na funkciju je prve dame Francuske stigla s nimalo laskavom titulom “žderačice muškaraca”, karijerom supermodela i lepezom nagih fotografija. No iz svih skandala izašla je kao pobjednica, a prošlost koristi kao iskustvo u bogatom društvenom radu.

Iza svjetskih moćnika, koji jesu mahom muškarci, stoje žene, ali moćne žene koje znaju kako dobiti što žele. A da ta uloga nije ni najmanje laka, najbolje svjedoči izjava Carle Bruni Sarkozy:

– Ponekad mi se ne da ustati iz kreveta, ali znam da imam obveze, da postoje ljudi kojima trebam, a to nije moja obitelj, to je Francuska!
Znakovit je i odgovor Baracka Obame koji je, kad su ga upitali što misli o novom prijedlogu američkih ekoloških standarda, medijima rekao: – Pitajte moju ženu!

Ključne riječi

Komentara 1

ZU
Zupan
01:49 24.01.2010.

Ne znam za ovu garavu, ali sve ostale ni svojim zivotom nisu vladale. Muzevi su ih varali na svakom koraku. A one nisu smele ni zucniti o tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije