Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNASTVENICI ZAKLJUČILI

I znastveno je dokazano - genijalnost i ludilo idu ruku pod ruku

Vincent Van Gogh
03.02.2010.
u 11:20

Nagađanja kako postoji povezanost između ta dva pojma postoje već stoljećima. O tome su čak pisali i Aristotel, Platon i Sokrat u svojim djelima.

Nove su studije otkrile kako ljudi koji postižu velike uspjehe imaju veću vjerojatnost bolovati od manične depresije. Ovo je prvi put da su znanstvenici uspjeli dokazati kako je genijalnost povezana s ludilom.

Nagađanja kako postoji povezanost između ta dva pojma postoje već stoljećima. O tome su čak pisali Aristotel, Platon i Sokrat u svojim djelima. Aristotel je tako jednom prilikom naveo kako "nema velikog genija bez trunke ludila", no znanstvenici za to nikada nisu uspjeli pronaći čvrste dokaze – do sada.

Studija je provedena na 700 tisuća odraslih osoba, a rezultati su dokazali kako su oni koji su imali najbolje rezultate u školi imali i četiri puta veće šanse za dobivanje bipolarnog poremećaja od onih koji su imali slabije ocjene.

Povezanost je bila najjače izražena kod onih koji studiraju glazbu i književnost, koji su se pokazali u disciplinama u kojima su genijalnost i ludilo gotovo nerazdvojivi, objavljeno je u studiji Psihijatrijskog instituta Sveučilišta London u suradnji s Institutom Karolinska u Švedskoj.

Problem je do sada bio što su i genijalnost i ozbiljni mentalni poremećaji rijetki tako da su se tvrdnje o njihovoj povezanosti temeljile na povijesnim studijama kreativnih individualaca, što je poprilično subjektivno.

- Otkrili smo kako je postizanje vrhunskih rezultata za školovanja usko povezano s razvojem bipolarnog poremećaja u kasnijoj dobi – izjavio je dr. MacCabe koji je radio na istraživanju.

Pretpostavlja se da su od manične depresije bolovali ili boluju Vincent van Gogh, Sylvia Plath, Virginia Woolf, Stephen Fry i Sting.

Komentara 1

OO
onako_ovlaš
12:43 03.02.2010.

I ja imam jedno Sokratovo pismo u kojemu se govori o povezanosti pojmova !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije