Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrana kao brend
Povratak na članak

Hrana kao turistički brand: Izvorni okusi na tanjuru, ćevapi – van

Pri kraju pravilnik koji će omogućiti restoranima da se s hrvatskim jelima profiliraju kao mjesta na kojima se jede domaće i fino.

Komentari 54

FY
Fuck you Mother Fucker
02:08 09.12.2010.

Fiš-paprikaš \"pravo i izvorno hrvatsko\" jelo?

VL
OB
-obrisani-
23:15 08.12.2010.

E bilo je i vrijeme.... Nemam ja ništa ni protiv pize, ni protiv čevapa, ni protiv bureka... .Samo si žderite.... Ko voli nek izvoli... ali ne mogu i neću niakda prihvatiti da dolazim na moru u restoran (Sućuraja na Hvaru)) i da mi tip da jelovnik na kojem se cakli hrvatski grb a unutra sve ovo što sam naveo... Je\'l moram naglasiti da sam samo popio odurnu kavu i otšetao kuhati doma...? SRAMOTA! A tek u Zagrebu??? Pa ne samo da tu pridošlu gamad moramo trpiti na poslu nego i u glazbi pa i jelu!!! Nigdje ne možeš naći poštenih štrukli ni purice nit gibanice....

VL
Avatar kelt
kelt
23:32 08.12.2010.

Ja ću spomenut još par jela koja možda nisu izvorno hrvatska al se jedu u prosječnom hrvatskom kućanstvu: sekelji gulaš, sarma, ćufte, krpice sa zeljem, krvavice, grah na varivo, goveđe meso s mrkvom i paradajz sosom, zapečene palačinke sa svježim sirom, ajngemaht, rizi-bizi, knedle od šljiva/marelica, kelj/tikvice na lešo, poriluk na varivo, kelj na varivo, bolonjez... ima još.... hrana mojeg djetinjstva :-D

VL
OB
-obrisani-
23:35 08.12.2010.

kelt Jooooooj.... ne jedu se, ne jedu... To ti se u hrvatskim kućanstvima ne jede sigurno.... Valjda si se zabunio.... Žganci s mlijekom..... To je moje djetinjstvo....

VL
Avatar m_m
m_m
00:06 09.12.2010.

@kelt uglavnom, niti jedno jelo koje si nabrojio nije naše izvorno, jednako kao ni ćevapi. U stvari, ćevapu su nam domačiji nego \"bolonjez\", \"bolognese\" ili \"na bolonjski\". Da ne govorima o većini sastojaka koji su odavno uvezeni, od krumpira preko paradajza pa dalje ... Koliko su gulaš, ćufte i sarma izvorno domaći? Po krvavicama su poznati i Englezi, itd ...

VL
JA
jalnus
00:48 09.12.2010.

Cevapi nisu hrvatski jer su kao srpski ili turski? A zagrebacki odrezak se zove cordon bleu u Francuskoj. A turska kava se u Grckoj zove grcka kava a u Srbiji nasa kava. Budale balkanske. Samo vi ljudima dajte jest sta hoce i zaradite pri tome. To je smisao ugostiteljskog businessa. A velike nacionalisticke ideje ostavite onima kojima je to zanimanje.

VL
AC
acer
00:43 09.12.2010.

Pozdravljam ideju kao prvo. Kao drugo, mnoga jela koja smo mi navikli jesti su zapravo prisutna i u susjednim zemljama i ako će ova inicijativa prerasti u borbu protiv ćevapa, onda sam protiv toga, a uvjeren sam da je i većina Hrvata tako misli. Tj. ako na toj listi uspiju ostati szekely gulaš ili bolognesi, a ćevapi izlete van, onda mi stvarno imamo neke komplekse. Pretpostavljam da je nekoć davno postojala i netrpeljivost prema sarmi, koja je danas sasvim normalno prihvaćena.

VL
DU
Deleted user
00:51 09.12.2010.

Mi bez tog hebenog nacionalizma stvarno ne mozemo zivjeti! Hrvatsku nacionalnu kuhinju si mozete objesiti macku na rep. Ona se sastoji od kuhinje zemalja koje nas okruzuju: Austrije/Slovenije, Italije, Madjarske, Srbije, Bosne .... Mi nemamo ni jedno jelo koje se ne moze naci u jednoj ot navedenih zemalja... HRAC-PLJUC!

VL
AC
acer
00:55 09.12.2010.

Ne postoje ni srpska ni bosanska... Postoje samo habsburška, otomanska i talijanska kuhinja u našem okruženju.

VL
DU
Deleted user
00:59 09.12.2010.

Zaboravio sam, Ima i malo francuske kuhinje kod nas i tobi bilo to. A sto se tice cevapa problem je sto ih mi neznamo dobro napraviti, a ne zato sto nam dolaze iz mrske Srbije ili bosne ... PLJUC!

VL
MA
mateja23
01:04 09.12.2010.

pa prisvoiste Teslu, sad i cevap, ispasce da je draza mihajlovic iz zagreba...

VL
DU
Deleted user
01:10 09.12.2010.

Vidim nitko nije spomenuo ribu, skoljke i rakove. Tu bi se nesto moglo, ali cijene su uzasne, riba prestara, skoljke i rakovi uvezeni zamrznuti .... U restoranima prodaju ribu vecinom po kili, a ne po porciji .... cijene vrhunske, svjetske. Hrvatska riba bi trebala imati i hrvatske cijene, a ne ... PLJUC!

VL
JU
juma
01:30 09.12.2010.

Slozio bih se s vecinom komentara. Hrvatska kuhinja mjesavina je mediteranskog, srednjeeuropskog i orijentalnog i to treba shvatiti kao prednost, a ne nedostatak. Umjesto da se borimo da recimo cevape, sarmu i slicna jela prisvojimo kao iskljucivo nas brend, patentiramo ih, populariziramo i zaradjujemo lovu na tome, mi ih odbacujemo i ne zelimo imati nista s tim. Provincijalizam i zaostalost, sto drugo reci...

VL
OB
-obrisani-
03:12 09.12.2010.

A mogli su lijepo reci da cemo biti gladni..izvorno jelo..koje je to? Fis-paprikas, hobotnica na zaru, dagnje na buzaru, kisela repa s nogicama, blitva s uljem, crni rizoto...kuhinje su se mjesale kao i ljudi..kakvo izvorno... Dakle nema vise pohanog, pecenog, cuspajza. sarmi...mozda par jela covjek moze pronaci...purica sa mlincima...a mozda je to Poljsko jelo...

VL
FY
Fuck you Mother Fucker
02:15 09.12.2010.

. Umjesto da se borimo da recimo cevape, sarmu i slicna jela prisvojimo kao iskljucivo nas brend, patentiramo ih, populariziramo i zaradjujemo lovu na tome, mi ih odbacujemo... -------------------------------- Ne mozete brandirati nesto sto nije vase i nesto sto jee poznato sirom Europe i brandirano kao bosansko. Pa u najvecoj zapadnoj vukojebini mozes kupiti bosanske cevape i zapadnjaci ih takodjer kupuju prijesne za rostilj, da ne govorim da ih mesnice u vecim supermarketima cak i prave i prodaju prijesne i spremne za rostilj. Zamisli scenu dolazi Svabo u taj vas restoran i u jelovniku nalazi natpis \"hrvatsko izvorno jelo cevap\", a ovamo godinama jede bosanski cevap i nema nikakve razlike?

VL
BR
brainiac
03:52 09.12.2010.

Mislim da je dobra ideja da se domaca jela ucine prepoznatljivima, a na neki nacin i forsiraju, kao sto npr. rade Cesi sa svojim knedlama. Turisti vole probat autohtona jela, barem jedanput.

VL
MA
mare0801
07:11 09.12.2010.

izuzetno glupa ideja i dokaz da u ministarstvu turizma nemaju pojma o ničemu.Najveća kvaliteta hrvatske kuhinje nije njena autohtonost,nego upravo to što je ona odlično pogođen spoj turske,talijanske,mađarske i srednjoevropske.Zašto bi se toga sramili?zašto nam to ne bi bila prednost?Omrženi ćevapi,ne bi trebali biti odstranjeni iz jelovnika,jer su turski nego zato što su prebalnalno i nezahtjevno jelo za restorane,ali bi trebali biti glavni adut fast fooda lokalnog tipa.

VL
OB
-obrisani-
06:31 09.12.2010.

brainiac Knedli su ti iz Ceske kuhinje...knedli od griza, knedli od brasna i krumpira sa sljivama ili marelicama...i sama rijec knedli nije NASA. Kod nas su okruglice...kazem ti tesko je biti autohton kad je bilo utjecaja drugih kuhinja. Sirotinja tii bas nema razvijeno kulinarstvo... Pametnije bi bilo ici pod POPULARNA JELA u Hrvatskoj...onda imas sirinu i nema glavobolje. Onda pokrivas sve, od cevapa do fis-paprikasa... Ne znaci ako si stavio dobru staru tetu VEGETU da si dobio autohtono Hrvatsko jelo...

VL
OB
-obrisani-
07:56 09.12.2010.

Ako je propao srdela-snack neće ni ovo daleko.

VL
OB
-obrisani-
01:57 09.12.2010.

juma Ti nisi normalan! Otkad su ćevapi hrvatsko jelo???

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.