Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasna razina ushićenja na Diorovoj reviji visoke mode u Avenue Montaigne

Chanelovo blistavo vjenčanje kako ga vidi vizionar Lagerfeld

Moda Pariz
Foto: Reuters
1/2
26.01.2010.
u 18:29

Mnogi modeli podsjećaju na prizore slika Vlaha Bukovca! Predivna moda! Tu su, dakako, i modeli koji ne stoje koliko i proračun neke omanje zemlje, koji će modne snove očarati već poznatim Gallianovim jakim bojama, ali jednostavnijim konstrukcijama.

“A sada se moramo vratiti u stvarni svijet” – izjavila je s uzdahom Kylie Minogue na kraju Diorove revije visoke mode preksinoć u Avenue Montaigne u Parizu. Bio je to tužan, ali zadovoljan uzdah, zapisala je ona koja je to čula – Suzy Menkes, njezino veličanstvo svjetske modne kritike, kojoj se vjeruje bez zadrške. No ne treba biti mag modne kritike da biste se osjećali kao Kylie.  

Tako je i s ljepotom koju stvara Galliano, nesimpatični, poprilično ekshibicionistički tip kojemu je kostim isto što i moda, a kostimiranje sam smisao života. Za najnoviju kolekciju haljina koju će razgrabiti dame s crvenog tepiha Hollywooda ideju je dobio proučavajući Charlesa Jamesa koji je pak bio presudan za rađanje Diorova New Looka. Taj sretni trenutak nadahnuća pretvorio je on u nekoliko poglavlja Diorove haute couture kolekcije za proljeće i ljeto 2010.

Strukirane jaknice i suknje za jahanje dopunjene su ljupkim šeširićima. Jahanje je glavna, ali ne i najvažnija tema. Jer pravu aristokratsku raskoš postiže haljinama u Gallianovu stilu od prefine, rukom vezene svile, nošenima uz šešire Stephena Jonesa koji, naravno, ne nosi uzalud orden Britanskoga Carstva. Mnogi modeli podsjećaju na prizore slika Vlaha Bukovca! Predivna moda! Tu su, dakako, i modeli koji ne stoje koliko i proračun neke omanje zemlje, koji će modne snove očarati već poznatim Gallianovim jakim bojama, ali jednostavnijim konstrukcijama.

No iako je Gallianov Dior zapravo krvna slika, odnosno DNK visoke mode, tj. “bit visoke mode”, kako to kaže Suzy Menkes, modna je umjetnost rođena i u glavama drugih koji je oblikuju: u Armanijevoj, Lagerfeldovoj i još u nekima. Povratnik u svijet visoke mode Josephus Thimister nadahnuo se krvavom 1915., carskom obitelji, bjeloruskom vojskom, ruskom revolucijom i umjetnosti toga doba, uključujući i Maljeviča.

I Armaniju je, dakako, kroj bitan, ali je nadjačan “Mjesečevom sonatom” u koju uranja cijela njegova Armani Prive kolekcija. I dok se Galliano služi pozornicom, Armani ne odustaje od piste na kojoj sjaje srebrni Mjesec, prašina kristala i haljine koje naposljetku postaju najtananijom svilenom čahurom na svijetu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije