Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sekunde su dragocjene

10 simptoma srčanog udara koje ne smijete ignorirati

srčani udar
Foto: Thinkstock
21.03.2016.
u 15:35

Znak srčanog udara nije uvijek bol u prsima. Simptomi često nemaju pravila pa mnogi (pre)kasno dolaze u hitnu službu

U Hrvatskoj, kao i u većini svijeta, srčanožilne bolesti vodeći su uzrok smrti. Prema izvješću o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2014. godine, koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio u rujnu prošle godine, vodeći je uzrok smrti ishemijska bolest srca od koje je umrla 10.831 osoba, što je 21,3 posto ukupnog broja umrlih.

Kad se srčani udar dogodi u filmu, osoba se uhvati za srce i klone zbog jake boli pa svi odmah znaju da treba posumnjati na infarkt. No stvarnost je i te kako drukčija – simptomi srčanog udara često nemaju pravila i nije ih lako prepoznati pa mnogi (pre) kasno dolaze u hitnu službu.

Iznimno je važno potražiti liječničku pomoć u roku od sat vremena nakon srčanog udara jer su tada mogućnosti liječenja najveće, kaže prof. dr. sc. Vladimir Gašparović, specijalist internist, intenzivist, nefrolog i specijalist hitne medicine, stručni ravnatelj Poliklinike Amruševa.

Ključno je i pružanje prve pomoći kako ne biste izgubili ni sekundu dragocjenog vremena.

Bol u prsima

Bol, koja je posljedica nedovoljne opskrbe srčanog mišića kisikom, često zahvaća šire područje prsnog koša. Takva bol često je nagla i jaka. No bol u prsima može biti i ponavljajuća koja se javlja pri naporu i popušta nakon odmora.

Bol u drugim dijelovima tijela

Bol se iz prsnog koša može proširiti: u lijevu ruku, vrat, donju čeljust, ramena, leđa, trbuh... a ponekad i u desnu ruku.

Otežano disanje (zaduha)

Osjećaj težine i nedostatak zraka u prsima javljaju se u različitim stupnjevima, od manje zaduhe do vrlo otežanog disanja. Naime, zbog oštećenja pumpne funkcije srca krv “zaostaje” u plućima, zbog čega dolazi do plućnog edema.

Kašalj

Zbog akutnog plućnog edema, koji može biti posljedica infarkta srca, bolesnik može iskašljavati pjenušav sadržaj. No i “obično” neprestano kašljanje može biti simptom srčanog udara.

Osjećaj neugode u prsima

Srčani udar nema uvijek burne simptome, nego može započeti blažim “neodređenim” osjećajem neugode u prsima poput neuobičajenog pritiska, stezanja ili osjećaja da je prsni koš “prepun”. Pritom nema pravila – ponekad takav osjećaj bez prestanka traje nekoliko minuta ili dulje, ponekad prođe pa opet počne...

Znojenje

Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtjevne aktivnosti, to može biti znak i da je nastupio srčani udar. Znojenje se, naime, često javlja i kao posljedica jake boli izazvane srčanim udarom.

Mučnina i povraćanje

Ako je, recimo, riječ o infarktu donjeg dijela srčanog mišića koji se naslanja na ošit, može se pojaviti bol u želucu, mučnina i povraćanje.

Vrtoglavica i omaglica

Srčani udar može biti praćen vrtoglavicom, omaglicom (naglim zamračenjem vida) i nesvjesticom.

Izrazit umor i osjećaj slabosti

Tijekom srčanog udara, kao i nekoliko dana prije srčanog udara, može se osjetiti neobičan umor. Jedan od simptoma srčanog udara može biti neobjašnjiva slabost i osjećaj velikog napora kod jednostavnih aktivnosti poput hodanja.

Neobjašnjiva tjeskoba

Organizam može “upaliti alarme” tako da osoba uoči srčanog udara osjeća snažnu tjeskobu ili strah od nesreće i smrti. 

>> 10 podmuklih simptoma infarkta 

>> Srčani udar smrtonosniji ako ga dobijete noću ili tijekom vikenda

Komentara 15

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
16:36 21.03.2016.

to puno znači ako znamo simptome pogotovo ako ti hitna kako to često biva kaže da sad nemogu doć jer su na intervenciji

MO
mojski2
17:44 21.03.2016.

smrt ce stici svakog , neke prije neke kasnije, ali mnogi ljudi ne znaju da tek tada pocinje zivot drugaciji, jeste li ikad citali ili gledali u youtube Kazna u mezarju ili ( kazna u grobu) potrazite u youtube, covjekjek ce zivjeti vjecno,ali u 3 aspekta, prvi je ovaj zivot, drugi je zivot u grobu, a treci je zivot u raju ili paklu, taj treci zivot je vjecni i nema umiranja, u taj treci zivot je moguc zivot vhexcni u raj ili u pakao..

TB
taras.buljba
16:59 21.03.2016.

zovnes u 15h dodju u 19i kazu spasavali smo jedan zivot

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije