Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo kutlure

Zlatko Hasanbegović potpisao Program kulturne suradnje između Hrvatske i Albanije

Zlatko Hasanbegović
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
17.06.2016.
u 11:50

U ime Albanije Program je potpisala ministrica kulture Republike Albanije Mirela Kumbaro Furxhi, a suradnja se odnosi na period od 2016. – 2019.

Ministar   kulture   Republike  Hrvatske  dr.  sc.  Zlatko  Hasanbegović  i ministrica  kulture Republike Albanije Mirela Kumbaro Furxhi potpisali su danas,  17. lipnja, Program suradnje u području kulture između Ministarstva  kulture  Republike  Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Albanije za razdoblje 2016. – 2019.

Riječ  je  o  petom  provedbenom  programu  suradnje koji je pripremljen na temelju  Ugovora  o  prosvjetnoj,  kulturnoj  i znanstvenoj suradnji između Vlade  Republike Hrvatske i Vlade Republike Albanije (potpisan u Tirani, 1. veljače 1994. godine).

Tekst  Programa  uređuje  suradnju  i  razmjenu u svim područjima kulture i umjetnosti  za  razdoblje  od  2016.  do  2019. godine na način da potiče i podupire  izravne  dogovore  i  suradnju  između  institucija,  stručnjaka, umjetnika  i  udruga. 

Osobita  pozornost  pridaje  se  području  zaštite i očuvanja  kulturne  baštine  te  sprječavanja  nelegalnog prometa kulturnim dobrima, kao i suradnji i razmjeni stručnjaka u obliku  kratkoročnih radnih boravaka, studijskih putovanja, promatračkih misija na festivalima i drugim značajnim priredbama. Program  obuhvaća  i  razmjene  izložbi,  boravke  stručnjaka, izdavanje, a potiče  se  i  izravna  suradnja  između  pisaca i njihovih krovnih udruga, između  knjižnica  i  strukovnih  udruga   knjižničara,  kao  i  suradnja u području tradicijske kulture.

''Ono  što je posebice važno je da ovim Programom prekidamo četverogodišnju stanku  u  našim odnosima, budući da je ovaj program obnovljen'',  istaknuo je ministar Hasanbegović. ''Želim  zahvaliti  hrvatskoj  Vladi i ministru Hasanbegoviću što smo ovdje potpisali ovaj ugovor. Mislim da političari, ministri, ministarstva trebaju podupirati  kulturu  i umjetnike. Kultura bi trebala biti neovisna u odnosu na  političke  institucije i naša je dužnost podupirati ju. Ovaj program je snažan  instrument  s  ciljem  potpore  ljudima  koji  cijeli  život rade u umjetnosti i kulturi'', rekla je ministrica Kumbaro Furxhi.

 

Komentara 2

Avatar babas
babas
17:58 19.06.2016.

Bravo za Hasanbegovića,taj radi kao pčelica,gdje bi nam bio kraj da su i drugi ministri poput njega?

Avatar epidaurus
epidaurus
13:03 29.08.2016.

....I u čemu će se ogledati ta suradnja? Vjerovatno samo u zajedničkoj mržnji kršćana.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije