Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji pozdrav

Zagreb se oprostio od svoje glumačke dive Mije Oremović

mia oremović sprovod (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/6
29.07.2010.
u 18:37

Velika zvijezda hrvatskog glumišta umrla je prošlog tjedna u 92. godini, a šira publika pamtit će je po ulogama u mnogim filmskim klasicima.

Brojni građani, prijatelji umjetnosti, poštovatelji djela velike glumice, oprostili su se danas od Mije Oremović.

Iznimna karijera

Njoj na odru na krematoriju poklonili su se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Srećko Šestan, ravnatelj uprave u Ministarstvu kulture, Leandra Golik, supruga pokojnog redatelja Kreše Golika, Koraljka Bašić, supruga glumca Relje Bašića, glumica Nada Gaćešić Livaković te pjevač Davor Radolfi i njegova supruga...

>>Posljednje zbogom legendarnoj Miji Oremović

Mia Oremović, filmska, kazališna i televizijska glumica, umrla je u 92. godini u Križevcima 24. srpnja, a njezina obitelj o tome je u ponedjeljak obavijestila javnost. Rođena je 31. srpnja 1918. godine u Požegi. Školu dramskih umjetnosti završila je u Zagrebu kod Branka Gavelle, a kazališnu karijeru započela je 1942. godine. Stalna članica Hrvatskog narodnog kazališta postala je 1945. godine, a 1953. prešla je u Gavellu. Iako je u kazalištu ostvarila mnoge velike uloge, posebno u šekspirijanskim dramama, široj je publici poznata ponajprije po filmskoj karijeri.

Debi na filmu

A debitirala je na samom vrhu; u “H-8” Nikole Tanhofera. To je prva njezina glavna uloga, za koju je nagrađena na pulskom festivalu. Zapažene uloge Mia Oremović tumačila je i u filmovima “Imam dvije mame i dva tate”, “Tko pjeva, zlo ne misli”, “Ljubica”, “Treća žena”... a velike je uloge imala i u znanim hrvatskim televizijskim serijama Malo i Velo misto.

Komentara 1

AN
animcot
04:43 06.08.2010.

Sjecam je se kao prekrasne Porcije u \"Mletackom trgovcu\". Mi statisti nismo se je mogli nagledati, a pogotovo ne decki. Nije bilo ljepse zene u Zagrebu! Pokoj joj vjecni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije