Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godina Marka Marulića

Više nema izgovora da se "Judita" teško čita, 'prevedena' je na suvremeni jezik

HNK Split
09.01.2024.
u 12:44

Vlada RH proglasila 2024. godinu u kojoj obilježavamo 500. godišnjicu smrti velikog intelektualca i humanista "Godinom Marka Marulića", a svečano ju je u Centru Marulianum – Književnom krugu Split, otvorila ministrica Nina Obuljen Koržinek

Marko Marulić Splićanin (Spalatensis/Delmata), uz sv. Jeronima "druga luč Dalmacije", po općem sudu najvažniji je hrvatski pisac 15. i 16. stoljeća, nacionalni klasik, tvorac prvog epa na hrvatskom jeziku koji mu je priskrbio počasni naslov Oca Hrvatske Književnosti. Tijekom 16. i 17. stoljeća njegovi latinski spisi doživjeli su izniman uspjeh pa ga se s pravom smatra i prvim hrvatskim piscem svjetskoga glasa ili, kako ga neki rado nazivaju, "hrvatskim Danteom i Goetheom", "splitskim Vergilijem".

Pisali smo ovih dana o njemu, ali nastavit ćemo i tijekom cijele godine, jer ovo je godina u kojoj se bilježi 500. godišnjica njegove smrti pa je Vlada RH proglasila 2024. "Godinom Marka Marulića", koju je pak u Centru Marulianum – Književnom krugu Split, svečano otvorila Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija. Dakle, tijekom ove godine koja će biti u znaku "splitskog začinjavca" koji je pokazao kako se može biti kozmopolit i nacionalno osviješten Hrvat, održat će se brojna događanja, znanstveno-stručne rasprave i skupovi ponajprije posvećeni doprinosu Marulića ne samo hrvatskoj nego i europskoj kulturi. Planira se niz manifestacija, izvođenje nekoliko glazbeno-scenskih djela, izložbe i aktivnosti u kojima će sudjelovati ključne hrvatske ustanove u kulturi, muzeji, knjižnice, ali i škole.

S obzirom na to da je Marko Marulić jedan od najvećih i najistaknutijih hrvatskih intelektualaca i humanista, aktualan kako prije pet stotina godina, tako i danas, ova važna godišnjica obilježit će se ne samo u Splitu nego diljem Hrvatske pa i šire, u inozemstvu.

Prvi čovjek Hrvatskog instituta za jezik i jezikoslovlje dr. sc. Željko Jozić predstavio je tako u Splitu novu mrežnu stranicu Instituta – marulić.hr s izvornikom Marulićeve "Judite", transkripcijom i prilagodbom na suvremeni hrvatski jezik. Ova stranica pokazuje da je "Juditi" itekako mjesto u lektiri i više neće vrijediti izgovor kako se prvijenac hrvatske književnosti ne može čitati s lakoćom. Zanimljivo je da su mladi napisali tzv. mamac za čitanje "Judite", odnosno kako privući mlade da danas čitaju to djelo Oca Hrvatske Književnosti. Institut će u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom organizirati znanstveni skup na temu "Povijest hrvatskog jezika i digitalno doba". Na mrežnoj stranici marulić.hr pratit će se sve što se događa u "Godini Marka Marulića", a bit će i poveznice na projekte koji će problematizirati njegovo djelo.

Program obilježavanja tijekom idućih dvanaest mjeseci iznimno je bogat i sadržajan pa valja izdvojiti da će u travnju Muzej grada Splita prirediti izložbu na otvorenome posvećenu Marku Maruliću koja će potom putovati u druge dijelove Hrvatske. Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizirat će znanstveni skup posvećen djelu Marka Marulića.

U sklopu ovogodišnjega Splitskog ljeta planirano je izvođenje nove monodrame posvećene Ocu Hrvatske Književnosti.

Prvi će se put na daskama HNK u Zagrebu u listopadu postaviti opera hrvatskog skladatelja Frane Paraća "Judita" koja je praizvedena na 46. Splitskom ljetu 2000. godine. Riječ je o operi u dva čina prema "Juditi" Marka Marulića za koju je libreto napisao Frane Parać uz suradnju Tonka Maroevića. Na inicijativu maestra Ivana Repušića u prosincu će u Münchenu biti upriličena koncertna izvedba "Judite" Frane Paraća. U Mü​nchenu će se također potkraj godine održati i znanstveno-stručni skup o Marku Maruliću kojim će se dodatno valorizirati doprinos našeg velikana europskoj umjetnosti.

Svjetski renomirana muzikologinja i pjevačica Katarina Livljanić 22. studenoga izvest će svoju "Juditu" u Hrvatskom domu u Splitu, a s tim djelom gostovat će u još nekoliko hrvatskih gradova. Splitska suvremena skladateljica Olja Jelaska završava operu na temu Marulića. U sljedećoj kazališnoj sezoni očekuje se praizvedba toga glazbeno-scenskog djela na velikoj pozornici HNK u Splitu.

U sklopu programa obilježavanja 500. obljetnice smrti Marka Marulića Vanesa Kleva, ravnateljica Hrvatskog doma u Splitu, najavljuje suradnju Koncertne dvorane "Ivo Tijardović" – Hrvatski dom, Književnoga kruga Split i Umjetničke akademije u Splitu nizom zanimljivih aktivnosti.

Književni krug Split u Maruliću je prepoznao istaknutog i važnog protagonista hrvatske kulture pa osobitu pozornost posvećuje objavljivanju i sustavnom proučavanju te dostojnom predstavljanju i populariziranju njegove velike književne ostavštine. U tu je svrhu pokrenuo ediciju njegovih sabranih djela, u kojoj je od 1984. do danas objavljeno 18 svezaka; pokrenuo je manifestaciju Marulićevi dani u sklopu kojih se već 33 godine redovito održava znanstveni, književni i izdavački program; utemeljio je Marulianum – centar za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga koji je od 1995. žarište maruloloških aktivnosti.

Petstota obljetnica Marulićeve smrti posebno obvezuje Književni krug Split. Ona je povod i prigoda za hommage velikom Splićaninu i za vrednovanje odsjeka naše kulture iz razdoblja humanizma. Za njezino obilježavanje u Književnom krugu Split osnovan je višečlani odbor na čijem je čelu predsjednik dr. Marko Trogrlić. Utvrđen je obljetnički program čije je krovno geslo "Marulus tuus" (tvoj Marul). Riječ je o Marulovu potpisu na kraju nekoliko sačuvanih njegovih privatnih pisama, a ujedno je izraz želje za određenom prisnošću suvremenog čitatelja sa "staroslavnim začinjavcem", kako ga je nazvao Matoš.

Prigodni vizualni identitet izradio je akademik Kažimir Hraste. Jednostavan i čist znak pun je asocijacija: dvije rastvorene knjige u obliku krova tvore slovo M koje upućuje na Marula, začetnika "hrvatske umjetničke knjige", u kojoj je "ditinstvo našeg jazika". D je rimska oznaka za 500 (godina od njegove smrti). Književni krug Split – Marulianum organizira od 21. do 23. travnja XXXIV. Marulićeve dane u sklopu kojih će se dodijeliti nagrada Društva hrvatskih književnika, održati međunarodni znanstveni skup "Marko Marulić i hrvatska renesansa", studentske tekstološke radionice (latinistička i kroatistička) te izložba "Marko Marulić hrvatski pjesnik i europski humanist". Planirano je i obilježavanje Marulićeva rođendana. U prostorijama Marulianuma u kojem se udiše Marulov zrak, 18. kolovoza održat će se književno-glazbena večer. "I da se riči njegova jazika zabiju u srce hrvatskog čovika", poručuju splitski marulolozi.

Komentara 1

BR
Brankko
19:29 12.01.2024.

Od takvih starijih autora, najbolja su izdanja gdje je na lijevoj strani izvorni tekst, i još da je akcentuiran u skladu sa svojim vremenom, a na desnoj "prijevod", i da uz to budu i bilješke koje objašnjavaju ovaj ili onaj kontekst. Tko misli da mu je teško čitati lijevu stranu, izvornik, čitat će desnu; a nekima će biti itekako zanimljiva i takva lijeva. Sličnih izdanja u nas ima (ali bez akcentuacije). -- Također, ima i prepričavanja takvih starijih djela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije