Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbirka odljeva

Ujevići izložili 57 sakralnih umjetnina

Ivo Čagalj/Pixsell
28.03.2024.
u 09:55

U Staroj gradskoj vijećnici u Splitu otvorena je izložba sakralnih kiparskih djela iz zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević

U Staroj gradskoj vijećnici na splitskoj Pjaci, u nazočnosti neuobičajeno velikog broja umjetnika, otvorena je izložba sakralnih kiparskih djela iz zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević. U Velikom tjednu dobro tempirano predstavljanje 57 sakralnih djela 57 modernih i suvremenih hrvatskih kipara od kojih je sedam iz Splita, prati i bogati katalog.

– Riječ je o obiteljskoj kolekciji vlasnika Ljevaonice Ujević koji su usput skupljali umjetnine i sazrio je ogroman korpus djela za koji je šteta da ostane unutar privatne zbirke. Nakon velikog projekta u Đakovu, ovdje je zbog prostornih (ne)mogućnosti nešto manji dio. Prvi put su djela na ovakav način u Splitu, u Staroj gradskoj vijećnici za koju se nadam da će postati umjetnički paviljon, ističe suautorica likovnog postava Vesna Baketić Bulić, ravnateljica Muzeja grada Splita.

Kustos izložbe Milan Bešlić kaže da nije pretjerano ustvrditi da je fundus Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević od iznimne važnosti za hrvatsku kulturu.

– Pomnim izborom djela stvarana je statusna pozicija upisana na hrvatskoj kulturnoj sceni kao Zbirka s institucionalnim obilježjima i referentnom adresom. Kad skrećem pozornost na činjenicu da je u minulom razdoblju Zbirka prezentirala kiparska djela iz svojega fundusa u formi manjih samostalnih izložbi, tada želim naglasiti da je riječ, uglavnom, o suvremenim hrvatskim kiparima – kaže Bešlić.

U prizemlju su izložena djela većih dimenzija, na prvom katu djela postavljena kao da ste ušli u privatnu kolekciju, a na drugom raspela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije