Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umro Škvorecky

U Torontu umro ugledni češki pisac Josef Škvorecky

josef skvorecki
afp
04.01.2012.
u 17:23

U Torontu je u osamdeset i sedmoj godini života umro poznati češki pisac Josef Škvorecky. Bio je pisac i izdavač, ali i borac protiv totalitarizma koji je Čehoslovačku napustio nakon ruske invazije.

U Torontu je u osamdeset i sedmoj godini života 3. siječnja umro poznati češki pisac Josef Škvorecky. U Kanadi je živio nakon što je napustio domovinu 1968. godine i to zbog ruske invazije. U Torontu je osnovao i izdavačku kuću koja je objavljivala djela čeških disidenata i omogućila im svjetsku slavu. Kao pisac, bit će zapamćen kao autor knjiga kao što su "Kukavice", "Oklopni bataljun", "Obični životi", "Jedna Dvorakova ljubav"...

Kritičari su naročito hvalili vrhunski autorov stil, a veliku popularnost Škvorecky je imao i među čitateljima po cijelom svijetu. Njegova su djela među najprevođenijim djelima češke literature u inozemstvu pa je Škvorecky sasvim sigurno klasik češke književnosti. Njegove su knjige korištene i kao predlošci za omiljene češke filmove.

Ključne riječi

Komentara 8

SV
stjepan v.
01:20 05.01.2012.

nisam nikada cuo za ovog frajera, iako zivi ovdje.

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
12:03 05.01.2012.

Škvorecky, legenda... da, i frajer, kako je mudro primijetio ovaj sokol...

IP
Ivan Pavao III
05:01 06.01.2012.

@ hrvatski sokol Da, bio sam u Hamiltonu, ali sam vi[e slobodnog vremena provodio u Torontu. Pozdrav od Ivana Pavla Jelovića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije