Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesna priča

Samo je ona rekla 'ne' Picassovoj tiraniji

Umrla Francoise Gilot, slikarica i bivša družica Pabla Picassa
Rindoff
19.03.2024.
u 10:59

Slikarica Françoise Gilot ostavila je Picassa nakon deset godina veze, a on ju je izbrisao s francuske likovne scene. Sada se u njegovu muzeju u Parizu otvara izložba njezinih slika

Pablo Picasso imao je dvije službene supruge, najmanje šest javnih ljubavnica i nebrojene afere. Žene bi napuštao kad bi se razboljele, dvije od njih su se i ubile, volio je biti s prostitutkama, partnerice su mu bile puno mlađe i pri tome je navodno bio "nasilan…ljubomoran… perverzan… destruktivan".

Neke bi slikareve tvrdnje o ženama, da ih je izrekao u današnje doba, izazvale pomutnju – poput primjerice: "Za mene postoje samo dvije vrste žena: boginje i pokorne." E pa, jedna od njih, francuska slikarica Françoise Gilot, neko vrijeme bila mu je boginja, ali pokorna nikada. Jedina je žena koja ga je ostavila, skupa s njihovo dvoje djece Claudeom i Palomom, a on se priprijetio uništiti joj karijeru rekavši: "Misliš da će se ljudi zanimati za tebe? Ako i budu, bit će to samo neka vrsta znatiželje koju će imati u vezi s osobom čiji je život intimno dotaknut mojim."

I u tome je dobrim dijelom uspio. Zbog njega je morala napustiti Francusku i otišla je u Ameriku gdje je nanovo izgradila i karijeru i život i nastavila slikati do svoje smrti 2023. u 101. godini života. Da je danas živa, dobila bi još jednu zadovoljštinu jer, koje li ironije sudbine, Francuska koja je se odrekla, sada otvara veliku izložbu njezinih slika i to u jednoj od soba Picassova pariškog muzeja, a u sklopu velikog otvorenja njegova novog stalnog postava. "Françoise Gilot ovdje nije predstavljena kao Picassova muza ili inspiracija. Nema nijedne slike nje koju je on naslikao ili njihove zajedničke fotografije; koncentrirali smo se na Françoise Gilot kao umjetnicu", priopćili su iz muzeja.

Gilot je upoznao Picassa u pariškom kafiću 1943. na vrhuncu nacističke okupacije. Ona je imala 21 godinu, a on 61 i zbog nje je ostavio Doru Maar. Gilot je pak njega ostavila zbog niza prevara, vrijeđanja i tiranije koju nije željela trpjeti, a Picasso je potom uništio svu njezinu imovinu, uključujući i pisma koja je razmjenjivala s Matisseom, tražio od galerije Louise Leiris da je prestane zastupati i inzistirao da je više nigdje u Francuskoj ne pozivaju da izlaže. Ona je pak 1964. uzvratila objavom knjige "Život s Picassom", u kojoj je secirala njihovu desetogodišnju vezu i prikazala ga kao impulzivnog genija koji maltretira žene, a po kojoj je 1996. snimljen i film "Godine s Picassom" u kojoj nju glumi Natascha McElhone, a slavnog slikara Anthony Hopkins. Knjiga je prevedena na 16 jezika i postala je svjetski bestseler, a Picasso je pokrenuo tri tužbe kako bi spriječio njezino objavljivanje u Francuskoj. Svojim utjecajem isposlovao je i da 80 istaknutih intelektualaca i umjetnika potpišu peticiju za zabranu knjige, izdanu u komunističkim novinama Les Lettres Françaises. Francuska država na to je pristala, kao i na činjenicu da je potpuno zaboravila njezin slikarski rad, što sada pokušava promijeniti.

Gilot je rođena 1921. u bogatoj obitelji, majka joj je bila slikarica, a ona je počela slikati sa svega tri godine. Vezu s Picassom završila je 1953., nakon čega se udala za Luca Simona. Rastali su se 1962. pa se osam godina kasnije udala i posljednji put, za Jonasa Salka, znanstvenika koji je razvio cjepivo protiv dječje paralize, a taj je brak potrajao do njegove smrti 1995. godine.

Danas, deset godina nakon obnove, Picassov muzej postavlja novi stalni postav u 22 prostorije raspoređene na tri kata, uključujući 400 njegovih slika, skulptura, keramike, crteža i grafika. Izložba Françoise Gilot je u sobi 17 na trećem katu i bit će otvorena sljedećih godinu dana. Time je nepravda koja joj je učinjena kao umjetnici barem minimalno ispravljena.

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
14:17 22.03.2024.

"Gilot je upoznao Picassa u pariškom kafiću.......Ona je imala 21 godinu, a on 61 " Pa je li Françoise Gilot žena ili muškarac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije