Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Španjolski prijevod

Poema Mire Gavrana "Obrana Jeruzalema" iz Buenos Airesa

Miro Gavran
16.01.2023.
u 12:35

U utorak 17. siječnja u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića bit će predstavljeno španjolsko izdanje poeme Mira Gavrana

Španjolsko izdanje poeme Mire Gavrana "Obrana Jeruzalema" bit će predstavljeno u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu u utorak, 17. siječnja u 18 sati. Knjigu je objavila izdavačka kuća Krivodol press iz Buenos Airesa prošle godine. Na zagrebačkom predstavljanju sudjelovat će prevoditeljica, urednica i nakladnica "Obrane Jeruzalema" Carmen Verlichak Vrljičak, autor Miro Gavran, Mladena Gavran i Veronica Vlaho. Carmen Vrljičak argentinska je sveučilišna profesorica, novinarka i književnica hrvatskog podrijetla te osnivačica izdavačke kuće Krivodol press kojoj je cilj objavljivanje hrvatskih autora na španjolskom govornom području kao i promocija hrvatske literature u inozemstvu.

Hrvatsko izdanje Gavranove poeme objavila je nakladnička kuća Stilus prošle godine. To je druga poema u opsežnom opusu Mire Gavrana, koji je napisao pedeset i pet drama, po deset romana za odrasla i djecu, nekoliko zbirki priča, tri libreta i jednu zbirku poezije. Na španjolski je svojedobno, među ostalim, preveden i Gavranov roman "Zaboravljeni sin ili Anđeo iz Omorine" (prevela ga je Željka Lovrenčić). Gavrana se može ubrojiti i među najprevođenije hrvatske pisce i dramatičare jer su njegova djela prevedena na četrdesetak jezika.

Drame Mire Gavrana izvođene su diljem svijeta, pa i u Južnoj Americi. Miro Gavran je i dramatičar koji u četiri zemlje ima festivale na kojima se izvode isključivo njegova djela. Trenutno je i predsjednik Matice hrvatske, a uz suprugu Mladenu Gavran već godinama vodi i Teatar Gavran koji ima živu aktivnost i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije