Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Točka, tačka, pika

Ovacije Zagrebačkoj filharmoniji u Beogradu nakon tri desetljeća

zgf kolarac
Nada Pleskonjić/BGF
Autori: bp/VLM, nš/BGF
19.05.2012.
u 22:39

Zagrebački je orkestar na Kolarcu nastupio pod vodstvom maestra Kitajenka s Monikom Leskovar

U oštroj konkurenciji finala Lige šampiona, Đokovićevog polufinala i Noći muzeja, uvjerljivo je pobijedila Zagrebačka filharmonija, beogradska publika i klasična muzika - izjavio je večeras direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac nakon koncerta u ciklusu "Točka, tačka, pika", koji je nakon tri desetljeća u Beograd ponovo doveo prvi hrvatski orkestar. Prepun dojmova, oduševljenja i hvale za domaćine bio je i ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić. On je, kao i čitav zagrebački orkestar, bio osobito dirnut gestom glazbenika Beogradske filharmonije koji su svi bili pred dvoranom Kolarčeve zadužbine da bi veliki aplauzom, već na ulici, prije koncerta, pozdravili svoje kolege iz Zagreba.

Kolarac je bio prepun, a publika također entuzijastična i oduševljena, pa je Zagrebačka filharmonija na kraju odsvirala oba pripremljena bisa, a dodatkom, u kojem su sudjelovala i trojica violončelista iz orkestra, publici je na srdačnom dočeku zahvalila i Monika Leskovar. Ona je bila solistica u Varijacijama na rokoko temu Petra Iljiča Čajkovskog, a orkestar je pod karizmatičnim i suverenim vodstvom maestra Dmitrija Kitajenka izveo još i Četvrtu simfoniju Felixa Mendelssohna Bartholdyja te Ravelovu simfonijsku poemu "La valse".Dojmovi su se nakon koncerta razmjenjivali uz druženje u klubu Informbiro Beogradske filharmonije.

Nastup u Begoradu Zagrepčanima je bio treći uzastni koncert, s obzirom na to da su sam dan ranije isti program izveli u matičnoj dvorani Lisinski, a dan ranije gostovali su u Ljubljani, u dvorni Slovenske filharmonije. Koncertu na Kolarcu prisustvovali su i veleposlanici SAD-a u Beogradu i Zagrebu Mary Warlick i James Foley.

Prvi zajednički projekt ovakvih razmjera na području kulture inicirali su direktori tri nacionalna orkestra iz regije Damjan Damjanović, Miljenko Puljić i Ivan Tasovac. Suradnja je osmišljena tako da sva tri orkestra (Slovenska, Zagrebačka i Beogradska filharmonija) imaju pretplatnički ciklus pod nazivom "Točka, tačka, pika" s identičnim dirigentima, solistima i programom. U svakom gradu tri koncerta izvodi matični orkestar, a preostala dva gostujući partnerski orkestri. Projekt ima financijsku potporu američke diplomacije, a službenu podršku dali su mu predsjednici, premijeri i ministri kulture sve tri zemlje, kao i gradonačelnici sva tri grada.

Planirano je da suradnja traje najmanje narednih pet godina, a prvu sezonu ciklusa "Točka, tačka, pika" sljedeći tjedan završava orkestar Beogradske filharmonije koji će sa svojim šefom dirigentom Muhajem Tangom gostovai 27. svibnja u Ljubljani i 28. svibnja u Zagrebu, u Lisinskom.

Komentara 20

AN
angel70
23:49 19.05.2012.

ma...beograđanima samo reci da je neko ili nešto iz hrvatske.....odma super,a na koncert svoje filharmonije nikad nisu išli i tomson bi napravio odličan koncert

DE
deus ex machina
08:43 20.05.2012.

KONAČNO.... Konačno je urbana svijest uspjela "isplivati na površinu" i Balkanu ponudila nešto...... normalno. Bravo!!! Pravo "osvježenje" nakon decenija dominacije onih koji se kupaju jednom godišnje , a činom domoljublja (ili rodoljublja) smatraju opljačkati i vlastitu majku !!! Bravo za za sve normalne ....čoji je IQ iznad razine sobne temperature i koji nisu svekoliko "zatvoreni" u svoje male primitivne "plemenske" sredine i "obrasce"razmišljanja i ponašanja!!!

ĆA
ćaćaća
23:06 20.05.2012.

šta su im svirali..od vardara pa do triglava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije