Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jane Austen i Seth 


Od ovog jedino Jane Austen može postati zombi

austen_nnn_obz_150812.2
arhiva
18.08.2012.
u 16:43

Otkud zombiji u njenom najpoznatijem romanu? Teško je reći, jer netko je očito ponesen zaradom koju vampiri donose svojim tvorcima, odlučio “Ponos i predrasude” prepisati u Englesku kojom vlada pošast ustalih iz groba

V.B.Z. /119 kn/ Da se netko zezao ne temu kako su djevojke u potrazi za mužem zapravo zombiji, ovo je mogla biti i zabavna knjiga. No ona je miljama daleko od zabave i bilo kakva smisla. Ovako se samo sirota Jane Austen okreće u grobu, i ako imalo vjerujete u takve “životne” mogućnosti, jedina je u ozbiljnoj opasnosti da postane živi mrtvac koji nakon izlaska iz vlastitog groba izgubljen luta svijetom (u smjeru doma dotičnog Setha). Otkud zombiji u njenom najpoznatijem romanu? Teško je reći, jer netko je očito ponesen zaradom koju vampiri donose svojim tvorcima, odlučio “Ponos i predrasude” prepisati u Englesku kojom vlada pošast ustalih iz groba. Dame tu i dalje traže muževe, u knjizi su svi najpoznatiji dijalozi i situacije o lijepoj Elizabeth i oholom Darcyju, ali zombiji napadaju sa svih strana. Knjiga je tako jednostavno besmislena, i to u onoj kategoriji besmislica kao kada bi se netko dosjetio da je Picassova plava faza pomalo dosadnjikava i da joj svako treba dodati obilje zelene.

Zombiji su stoga tek svjedočanstvo vremena u kojima živimo i u kojem ni izdavači više ne vjeruju da velike knjige mogu naći svoje čitatelje – i kupce. Oni su, na žalost, tek prvo u nizu, kasapljenja poznatog romana, jer upravo se piše i erotska verzija tih istih Ponosa i predrasuda. Ona je, pak, posljedica činjenice da autorica romana “50 nijansi sive”, koji je kritika nazvala “pornografijom za mame”, navodno zarađuje milijun dolara tjedno. Sada će se tako poneki dolar staviti u džep i ubacujući, manje ili više vješte, opise spolnog čina u roman koji je generacije čitatelja i svjetsku popularnost (o filmašima da i ne govorimo) osvojio baš uvjerljivim opisima ljubavi u epohi čednosti.

Ključne riječi

Komentara 2

EN
EndemskaVrsta
22:47 20.08.2012.

Koja je svrha ovog osvrta? Ako to 'djelo' zaista ne vrijedi papira na kojem je tiskano, čemu takav EPP???!!! Zar prostor nije mogao biti potrošen na prikaz neke suvisle knjige, možda čak i domaćeg autora?...

Avatar aurora97
aurora97
12:22 21.08.2012.

Sirota Jane Austen sigurno se okreće u grobu. Mene samo zanima jedno: zašto se opet preskočilo ime prevoditelja ili prevoditeljice?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije