Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulična umjetnost

Novi niz murala otvorit će rad Pume 34 dugačak šezdeset metara

muu
Foto: Emir Šehanović
1/11
09.05.2010.
u 15:49

Među odabranim radovima, čiji su autori diplomirani slikari, arhitekti, ali i amatreri, nalazi se i nekoliko trodimenzionalnih instalacija.

Medijski manipulatori iz kolektiva Puma 34 ne samo da se nisu raspali, kao što su nas nedavno pokušali uvjeriti, nego upravo pripremaju instalaciju dugu čak 60 metara na početku zagrebačke Branimirove ulice! Njihov rad bit će prvi u nizu murala koji će zamijeniti dotrajale grafite nacrtane 1999. godine u sklopu kampanje protiv droge. Novo ukrašavanje već je počelo, iako je službeni start tek sutra. Večernji ekskluzivno donosi galeriju skica za radove koji će osvanuti na poznatom zidu.

– Akciju smo smjestili u Branimirovu, koja je prvi put oslikana za potrebe Univerzijade i ljudi su je već osvijestili kao prikladno platno. Planovi su nam zapravo mnogo širi. Želimo u Zagreb donijeti dio pozitivne “vibre” kakvu imaju Berlin ili Pariz, pravu uličnu umjetnost koja se ne može poizstovjetiti s vandalizmom. Evo jednog primjera. Nakon selidbe Gredelja usred Zagreba ostat će hektari napuštenog prostora. On na par mjeseci može poslužiti kao muzej umjetnicima iz regije, a nakon toga neka ga prodaju za nova industrijska skladišta, ili što već gradske vlasti namjeravaju. Među našim glavnim projektima je revitaliziranje Novog Zagreba, ogromnim instalacijama preko čitavih ploha zgrade, kakve su vani normalna stvar – ambiciozna je Ivana Vukšić iz Muzeja Ulične Umjetnosti.

U Branimirovoj, kaže, ne trebamo očekivati mnogo grafita. Grafiterska scena je u nas mala ali konstantna, pa je žiri u kojem su sjedili akademik Ivan Kožaric, dizajner Mirko Ilić, predsjednik HDLU-a Josip Zanki, arhitekt Krešimir Rogina, ilustratorica Dunja Janković i glazbenik Damir Martinović – Mrle odlučio dati šansu drugim izričajima.

– Prijavilo se mnogo diplomiranih slikara, arhitekara i dizajnera kojima se ne da usred noći bježati pred policijom, pa se do sada nisu bavili uličnom umjetnošću.  Prijavilo se i mnogo amatera. Svi su oni, kao i mi, nezadovoljni slikom današnjeg Zagreba, kao i svime što se u njemu događa. Neki nam predbacuju da pokušavamo institucionalizirati uličnu umjetnost, no mi je samo kanaliziramo i omogućavamo joj da nastane u legalnim okvirima. Ona je postojala prije, a postojat će i nakon nas - objašnjava Ivana Vukšić.

Posebno je zanimljivo da se među odabranim radovima nalazi se i nekoliko trodimenzionalnih instalacija. Jednu je autor počeo postavljati još tijekom vikenda, ali je iste noći vandalizirana. I to je, nažalost, slika našeg grada.

Komentara 1

DO
doktorica
19:25 09.05.2010.

Samo neka ne šaraju po fasadama,na šta liči Zagreb

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije