Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjednici 12. ZagrebDoxa

Nagrađen hrvatski film '4,7' o liječenom alkoholičaru koji je uhvaćen s 4,7 promila

ZagrebDox
Foto: ZagrebDox
1/10
27.02.2016.
u 19:35

Veliki pečat u međunarodnom programu ide kineskom filmu “Pjesnik na poslovnom putu”

Dodjelom Velikih pečata i pratećih priznanja završio je 12. festival dokumentaraca ZagrebDox. Glavnu nagradu u kategoriji međunarodnog programa osvojio je dokumentarac „Pjesnik na poslovnom putu“ Ju Anqija iz Kine, a regionalnog hrvatski film „4,7“ Đure Gavrana. Međunarodni žiri u sastavu Bruno Gamulin, Nikica Gilić i Nino Kirtadzé nagradili su poetični i provokativni film „zbog snage i vještine s kojom spaja neočekivane društvene činjenice i uzbudljiv prikaz umjetnosti i osobnih tema“. U daljnjem objašnjenju, „Pjesnik na poslovnom putu“ podsjeća nas na to „koliko je teško zadržati usredotočen, monografski pristup dokumentarnom filmu, a ujedno se uvjerljivo uhvatiti ukoštac s društvenim navadama i normama na područjima koja se obično kriju od međunarodne (vjerojatno i kineske) publike. Hrabar u svojoj zahtjevnoj formi, vizualno originalan i dojmljiv, film Ju Anqija donosi veoma originalnu umjetničku viziju, koja i nakon svih filmskih eksperimenata proteklih desetljeća uspijeva proširiti naše viđenje dokumentarnog filma.“

O Černobilju i Afganistanu

Žiri regionalne konkurencije, u kojem su bili Claire Aguilar, Marcell Gerő i Silvestar Kolbas, nagradu dokumentarcu „4,7“, što je broj promila koje je glavni junak jednom prigodom nosio u sebi, dodijelio je za „dojmljiv prikaz bivšeg alkoholičara na putu oporavka, za detaljno razrađenu strukturu i inovativnu, ekonomičnu montažu te za uključivanje publike jednostavnim filmom o običnom čovjeku punom iznenadnih preokreta“.

Posebna priznanja međunarodnog žirija dobili su filmovi „Ruski djetlić“ Chada Gracije i „Reci proljeću da ne dolazi“ Saeeda Taji Farokuyja. Prvi film koji se bavi černobiljskom katastrofom zato što „inovativno pristupa političkim i osobnim temama i izrazito emotivno nabijenoj političkoj prošlosti i sadašnjosti ukrajinskog društva“, a drugi jer „oslikava nevjerojatnu sposobnost ulaženja u srž fascinantnih zbivanja. I dok nije lako čak ni pratiti slijed zbivanja na prvoj liniji nejasnih ratnih sukoba u Afganistanu.”

Posebna priznanja

Posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji pripalo je dansko-srpskom filmu „Flotel Europa“ o životu izbjeglice u plutajućem “hotelu” te mađarskom dokumentarcu „Vlak nade“ Kláre Trencsényi. Uz ove nagrade dodijeljen je Mali pečat za najbolji film autora do 35 godina koji je pripao filmu „Iznad i ispod“ Nicolasa Steinera, a uz njega i posebna priznanja filmovima „Abdul i Hamza“ Marka Grbe Singha i „Sanja“ hrvatske redateljice Nikice Zdunić. Nagrada „Movies That Matter“ koja se dodjeljuje za film koji na najbolji način promiče ljudska prava pripala je američkom dokumentarcu „Moj Alep“ Melisse Langer o prikazu izbjegličke sirijske obitelji koja se maknula od rata, ali i dalje proživljava psihičke posljedice zbog njega. Nagrada Mojoj generaciji, koju osobno dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, pripala je švedsko-finskom filmu „Don Juan“ Jerzyja Sladkowskog zbog sposobnosti da se prepozna i zabilježi svakodnevna priča o pojedincu kojeg nam je lako suditi zbog njegove asocijalnosti prema zahtjevima tzv. normalnih ljudi.

>> Britanski film "Što smo si bliže" otvara ZagrebDox

Komentara 5

Avatar booombastic
booombastic
20:05 27.02.2016.

od lijecenih alkoholicara, jos gori je samo hdz

LU
Luka1710
21:29 27.02.2016.

Zagrebdox je jedan veliki kulturni događaj u Hrvatskoj koji premalo ljudi posjećuje. Ali, Hrvatska je kulturna periferija.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
21:05 28.02.2016.

Hm, krasno. Sljedeće godine će biti pobjednik onaj kog ulove sa 5.0 promila. Ovi sa 5.0 i više promila, ako ih ne ulove, bit će članovi žirija za dodjelu nagrada. To su prioriteti u društvu i umjetnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije