Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Produkt-dizajn

Može li Hrvatska ostati gluha prema dizajnu ReAktora?

reaktor
arhiva
14.05.2010.
u 18:01

Jedna večer svakome može promijeniti život, a da će se to sigurno dogoditi jakoj ekipi hrvatskih dizajnera, uvjerit ćete se ako posjetite njihovu izložbu.

Jedna večer svakome može promijeniti život, a da će se to sigurno dogoditi jakoj ekipi hrvatskih dizajnera, uvjerit ćete se ako posjetite njihovu izložbu koja se u ponedjeljak navečer otvara u dvorištu Zagrebačkog plesnog centra! Prvi će put svojih devet dizajnerskih radova – jastuka, svjetiljki, stolova, polica... – predstaviti produkt-dizajneri okupljeni pod nazivom ReAktor. Njih je kao svojevrsni inkubator, platformu, odnosno odjel za istraživanje i razvoj dizajna pokrenula ekipa dokazanih stručnjaka za dizajn.

Ne čekaju društvo

Redom su to poznati ljudi: Tatjana Bartaković Jallard, Ivana Fabrio, Andrea Hercog, Nikola Radeljković i Koraljka Vlajo. Nisu opozicija svoje strukovne udruge – Hrvatskog dizajnerskog društva – već, kako ističe Tatjana Bartaković Jallard, obavljaju dio poslova koje ne obavlja društvo nakon što student dizajna diplomira. I dalje naime izostaje poveznica s poduzetnicima kakvu sada žele i nadaju se osigurati osnivači ReAktora. Ovdje se nude idejna rješenja, stariji kolege instruiraju mlađe, nastoje se stvoriti uvjeti da dizajneri postanu poduzetnici, da oblikuju i proizvode predmete (sami ili u suradnji s obrtom i industrijom).

Rehabilitacija dizajna

Kad to čovjek čuje i pročita 2010. godine zapita se s pravom zar to još “ne štima” u nas? Na žalost, upravo je tako. Neproizvodna Hrvatska i dalje ne vidi dodanu vrijednost koju stvara dizajn, i to podjednako u kulturnom kao i u gospodarskom smislu.

Ostaju pojedinačna ili skupna nastojanja poput ReAktorova čiji dizajneri poput Ksenije Jurinec, grupe Numen, Erike Šimanić, Zorana Jedrejčića i drugih u inozemstvu katkad više znače negoli u vlastitoj gluhoj zemlji!

Uključeni u svjetski pokret rehabilitacije dizajna ReAktorovi dizajneri uskoro odlaze van. Prvo na beogradski sajam Mikser...

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar drug tito
drug tito
21:54 14.05.2010.

A gdje će nego u Beograd :)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije