Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbijenica

Biškupić odbio Mucala, Kerum kaže: "To je napad na mene"

Mucalo
Pixsell
18.06.2010.
u 15:29

Nakon uvida u prijedlog programa HNK Split i mišljenja Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti donio sam odluku da ne potvrdim Duška Mucala za intendanta, izjavio je ministar kulture Božo Biškupić.

Duško Mucalo slobodno može nastaviti svoju estradnu karijeru jer ga ministar kulture Božo Biškupić nije potvrdio za intendanta HNK Split, koji većim dijelom financira Grad Split.

– Mucalov prijedlog programa pokazuje nedostatak znanja i iskustva u poznavanju sustava funkcioniranja kazališta – napisao je novinarima ministar koji je odluku koordinirao s Vijećem za dramsku umjetnost kojem je na čelu redatelj Želimir Mesarić, a u kojem su i Nada Abrus, Goran Grgić, inače i predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Dinka Jeričević i Joško Ševo.

Konzultacije traju


– Nemam nikakvih izjava glede odluke ministra Bože Biškupića da me ne potvrdi za intendanta. Pitajte za sve Gradsko vijeće Splita koje me izabralo za intendanta HNK Split – kazao je za Večernji list Duško Mucalo zamoljen da komentira ministrovu odbijenicu.

Joško Čelan, novinar i član Kazališnog vijeća splitskog HNK, rekao nam je kako su se dogovorili da ne daju nikakve komentare dok ne dobiju ministrovu odluku i ne vide argumente kojima je odbio Mucala za intendanta.

– Konzultacije traju. Kad dobijemo odluku, sastat će se Kazališno vijeće i izdati priopćenje, rekao nam je Joško Čelan.

A ministar Biškupić, koji je u svojem dugotrajnom mandatu jednom već odbio potvrditi uglednoga dramskog pisca Slobodana Šnajdera za intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, i to, navodno na izravnu Tuđmanovu naredbu, ovog je puta odbijenicu argumentirao Mucalovim programom, u kojem je, kako se pisalo u medijima, Aristotel postao dramski pisac.

No Biškupića je zasmetalo i što u Mucalovu programu nema troškovnika premijernih i repriznih predstava, što ne piše tko će voditi Dramu, Operu i Balet, što nema naslova premijernih i repriznih predstava čak niti za prvu godinu mandata koji bi počeo već krajem ljeta. Dakle, Mucalo u svom programu nije precizirao repertoar, a Biškupić ističe i da u prijedlogu nije “iznesena bilo kakva suvremena dimenzija dramskog, opernog i baletnog teatra, odnosno njihova relevantnog repertoara”.

Jača pozicija Selema

Trakavica oko izbora nasljednika Milana Štrljića vraća se na početak. Gradsko vijeće u kojem Željko Kerum ima većinu mora naći kandidata koji bi zadovoljio očito vrlo zahtjevnog ministra, a tu onda jača pozicija Petra Selema, sive eminencije splitskog kazališta posljednjih godina. Skladatelju Mucalu za utjehu ostaje status samostalnog umjetnika pa će mu država i dalje plaćati zdravstveno i mirovinsko osiguranje za što mu je rješenje potpisao baš Božo Biškupić.

Komentara 54

Avatar cluesblues
cluesblues
23:43 18.06.2010.

i gdi ce sad kerum i prijatelji slusat gange? - opet one dosadne opere, baleti i ibsen...ovo je veliki udarac za svenarodnu kulturu....

Avatar Robinzon
Robinzon
20:30 18.06.2010.

Gospodine Biškupiću i \"umjetnice\" Gotovac.Gdje su bili vaši kriteriji kada je BRAVAR preuzeo kormilo države Jugoslavije? Bravar je uspješno vodio državu, pa vas je strah da vam ekonomist ne pokaže umjeće vođenja kazališta.

DU
Deleted user
22:35 18.06.2010.

Ma daj Kerume, ko hebe ministre i purgere. Nego ti lijepo Mucala za rukicu pa pravo u HNK Split, a oni neka sebi sami biraju. Splicani su izabrali tebe i splitski HNK je tvoj i basta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije