Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJEČJA LITERATURA

Medo Pooh i Baltazar ujedinjeni u borbi za spas Zemlje

Bajke
Foto: \"
1/6
22.03.2012.
u 19:29

Nova zbirka priča udruge Domino na djeci razumljiv način govori o globalnom problemu zagađenja i klimatskih promjena

"Po šumi širom / bez staze, puta / Ježurka Ježić / kroz smeće luta."  Tako počinje prva od ukupno sedam “bajki za bolje sutra”, okupljenih u istoimenoj knjizi koja je upravo predstavljena u Zagrebu i već se prodaje u domaćim knjižarama.

Zbirka priča rezultat je prošlogodišnjeg natječaja kojim su se afirmirani i neafirmirani pisci pozvali da ponude svoje novo, suvremeno čitanje klasičnih djela kako na djeci razumljiv način objasnili opasnost od globalnog onečišćenja.

Uz ekološki osviještenu priču “Ježić Ježurka i prirode strka” dramatičara Siniše Bahuna, mnogi su autori posegnuli za junacima iz djetinjstva, stavivši ih u ekološki kontekst.

Balenovićeva mobilizacija

Neki se nisu zadovoljili samo jednom pričom – Ivo Balenović, poznat po knjigama “Metastaze” i “Ljudožder vegetarijanac”, u svojoj priči “Zajedno protiv klimatskih promjena”, mobilizirao je čitav niz dječjih junaka. Ravnopravno se tu pojavljuju profesor Baltazar, medvjedić Pooh, Malik Tintilinić, Ljepotica i Zvijer i još deseci omiljenih likova, ujedinjeni u misiji očuvanja zajedničkog planeta.

Klasičnom ruskom bajkom “Djed i repa “ inspirirana je duhovita priča “Djed i najveća repa u svemiru” dizajnera Adama Petera Maguirea, u kojem genetski modificirana repa svojom veličinom zamalo razori cijeli planet.

Tu je i “Alisa u zemlji globalnog zatopljenja” biologinje Željke Majić, u kojoj poznate likove skoro sprži teška suša, a potom odnesu uragani i vodena bujica.

Stanovnici Zemlje zato šalju Alisu u pregovore s Crnom Kraljicom, koja je neumjerenim iskorištavanjem prirodnih resursa dovela u pitanje opstanak vlastita kraljevstva.

Napisala vlastitu priču 

Za globalnog zatopljenja ni Crvenkapica više nije kakva je bila. Njezin stari znanac vuk cijelu je šumu onečistio svojim skupim automobilom.

Knjižničarka Antica Bračanov zato je u svojem čitanju klasika braće Grimm uputila Crvenkapicu da vuka pedagoški posjedne za stol i objasni mu koliko svojim ponašanjem ugrožava šumu.

Posebnu osječajnost pokazala je spisateljica Ksenija Kušec u “Pričaj mi priču”, smještenoj u bližu budućnost. U njenoj priči baka svojoj unuki pokušava ispričati priču o Palčici, no svakom rečenicom nailazi na nove nepremostive probleme. Djevojčica odrasla u svijetu interaktivnih uređaja i repliaktora hrane jednostavno ne može razumjeti da je nekad postojao miš koji nije kompjuterski, da su nekad na zemlji postojale lokve i u njima žabe, a koncept kukca koji nije električni potpuno joj ne nejasan.

Za originalnost treba pohvaliti likovnjakinju Nikolinu Novosel, koja se nije oslanjala na poznate likove, nego je na natječaj poslala vlastitu priču o sjetnom ovnu koji siše benzin kako bi preživio.

Ovu vrijednu zbirku priča, zaista sjajan dar svakom mališanu, ilustrirala je Helena Janečić, a objavila udruga Domino.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije