Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IN MEMORIAM Zvonimir Balog

'Ljuljam se, ali idem zahvaljujući strategiji kojoj silnici nisu dorasli'

obidom....zagreb....20.03.2002 zvonimir balog u svom stanu snimio robert anic
Foto: Robert Anić
04.11.2014.
u 16:18

Balogizmi - ograč riječima uz koje su odrastale generacije

"Na otoku Pašmanu osuđen sam na sebe. Ne idem u kavane od kojih i inače bježim kao bivši pušač. Prošlog sam proljeća na otoku napisao sedam zbirki. Tu imam i atelijer i galeriju skulptura od kamena, betona, drva... Na Pašmanu su mi se vratile i zvijezde koje sam u Zagrebu, zbog neonskog svjetla izgubio."

Tako je uoči osamdesetog rođendana u svibnju 2012. za Večernji list govorio Zvonimir Balog, klasik hrvatske dječje poezije koji je preminuo u Zagrebu 2. studenog. Bio je pjesnik, prozaik, televizijski scenarist, ratar, dekorater, pedagog, urednik, antologičar, slikar, kipar, ilustrator... Iza njega je ostao golem opus, napisao je devedesetak knjiga, a prevođen je na dvadesetak jezika. Posljednjih godina bio je iznimno produktivan kao pisac.

Upravo ovih dana Društvo hrvatskih književnika objavilo mu je zbirku balogizama "Tko me što pita od jabuka" u svojoj Maloj knjižnici. Autorica predgovora Lada Žigo pohvalila je Balogov znameniti jezični ludizam istaknuvši da se nitko u hrvatskom jeziku ne poigrava etimološkim korijenima riječi i novom semantikom kao Balog. Balog je rođen 30. svibnja 1932. u Svetom Petru Čvrstecu kod Križevaca.

U Zagrebu je završio Školu primijenjenih umjetnosti i Pedagošku akademiju. Javio se pjesmom "Berba" 1947. godine, no 1957. godine objavio je pjesme u zbirci "Knjiga sedmorice" koju su uz njega potpisali i Josip Biškup, Petar Brečić, Branko Cvetković, Ivan Gorjup, Nada Iveljić i Đorđe Janjatović. Uređivao je Modru lastu i Smib, bio televizijski urednik programa za djecu. Među najpoznatijim Balogovim knjigama je "Nevidljiva Iva", više puta nagrađena inovativna zbirka pjesama koja je najavila novo doba hrvatske poezije za djecu, ali tu su i "Male priče o velikim slovima", "Ja magarac", "Pjesme sa šlagom ili šumar ima šumu na dlanu", "Bonton", "Pusa od krampusa", "Zmajevi i vukodlaci", "Bijesne gliste", "Šašavi", "Prasica je opet lagala"...

Hvaljena je bila i njegova zbirka satirične poezije "Razvaljeni lav", ali i zbirka "Leonardo nad Zagrebom" te "Šus zvijezda". Pisao je Balog i pripovijesti, a uspješan mu je bio i memoarski roman "Predživot" objavljen 2001. godine. Cijenjen je i kao aforističar, a bavio se i antologičarskim poslom. Bio je Balog iznimno marljiv jer je izlagao i na brojnim izložbama, a nedavno je i zaintrigirao izložbom "Isus koji se smije". Ove je godine dobio i veliku nagradu osječkog bijenala ilustracije. Dobitnik je niza priznanja i najnagrađivaniji je književnik za djecu. Čak je četiri puta dobio nagradu Ivana Brlić Mažuranić, a šest puta nagradu Grigor Vitez. Dobio je i Kiklopa za knjigu godine, a bio je i prvi hrvatski kandidat za Andersenovu nagradu te za nagradu Astrid Lindgren. Prošle godine izašlo mu je čak devet naslova.

Kada je prije dvije i pol godine slavio osamdeseti rođendan, ovaj autor snažne mašte i energije sam si ga je čestitao pjesmom koju je poslao Večernjem listu pod nazivom "Ode Aleksandar Veliki ode Karlo Veliki" koja završava stihovima "malo se ljuljam ali idem, napredujem zahvaljujući, strategiji kojoj silnici, nisu dorasli".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije