Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetne igre

Krešo Dolenčić: Dubrovnik će imati najbolje glumce

'10.07.2012., Dubrovnik - Generalna proba otvaranja dubrovackih ljetnih igara. Dubrovcani tradicionalno prate generalnu probu otvaranja Ljetnih igara. Gledatelji su skandirali, dobacivali i na druge n
'Grgo Jelavic/PIXSELL'
09.02.2013.
u 22:06

Kada se libertas podigne na orlandov stup, želim da to postane svehrvatska priča, kaže novi intendant

Nikad većih i sveobuhvatnijih planova – to je rezime programa Dubrovačkih ljetnih igara koji je prošle subote u Dubrovniku predstavio novi autorski tim popularnog ljetnog festivala predvođen intendantom Krešimirom Dolenčićem. Njegov je plan da svatko tko dođe u Grad (mitsko mjesto njegove kreativne mladosti) dobije uvid u to što su Igre, što sve nude i kakvo ozračje stvaraju svakog ljeta.

Ljeta 2013. to bi ozračje trebalo biti sasvim novo. Ne samo zbog novog vodstva festivala, ozbiljno pomlađene autorske ekipe, već i zbog svih popratnih programa koji će od 10. srpnja do 25. kolovoza biti važni dijelovi Igara. Završavajući predstavljanje programa, Dolenčić je zamolio novinare da ne pitaju za ono čega nema, kad već toliko toga ima. Naravno da nismo odoljeli, jer sjedeći godinama na koncertima u Kneževu dvoru, okruženi smo strancima. Na dramske pak predstava dolaze samo domaći ljudi. Zar je 2013. godine tako teško titlovati predstave, pitamo intendanta.

– To je moj najvažniji zadatak. Napravit ćemo to ovog ljeta s klasičnim titlovima, a projekt za budućnost, u suradnji s VIP-om, jest da pokušamo napraviti aplikaciju za pametne telefone, kako bi se na njima mogla \"čitati\" predstava. Jer danas zaista nema smisla raditi predstave za lokalno stanovništvo, one koji se slučajno nađu u Dubrovniku pa su eto Hrvati ili netko iz susjedstva tko nas dobro razumije. To više što je istraživanje pokazalo da je publika koja pohodi Igre nadasve zanimljiva. Čak 75 posto stranaca u publici Amerikanci su i Englezi, iza njih su Hrvati, pa tek onda Nijemci i Talijani. I zato je jezik prioritet. Evo, već za Igre 2013. Bakal (Boris Bakal, osnivač i vođa Bacača sjenki, op. a.) radi dvojezično. Predstave jednostavno u današnje vrijeme opće dostupne tehnologije ne smiju biti zaključane u jeziku – objašnjava Dolenčić.

Zaključanost u jeziku

Isto tako problem ne bi smjeli biti ni izravni prijenosi velikih koncerata. Kada već gledamo izravno opere iz, primjerice, Metropolitana, zašto publika u Zagrebu ili Osijeku ne bi izravno pratila najbolje koncerte iz Kneževa dvora?

– To je izvrsna ideja. Ove godine imamo veliku podršku HTV-a i ja se nadam da će nekih prijenosa biti. Sigurno će biti Kronika Igara, i to ne samo jednom tjedno. Osobno, najveća mi je želja da, kada se podigne Libertas na Orlandov stup, to postane svehrvatska priča. Prijenosi su užasno skupi, ili to uopće nisu, ovisno o tome kako gledaš na tu čašicu, a ovdje u Dubrovniku HTV ima studio i to je nešto što moramo napraviti u budućnosti. Imamo toliko puno prve lige, tako sjajnu reprezentaciju umjetnika, glumaca, glazbenika da to jednostavno moramo pokazati – ističe Krešo Dolenčić.

Od najavljenog programa ovoljetnih Igara svakako treba istaknuti veliki povratak opere – premijera Mozartove opere Cosi fan tutte predviđena je već za 11. srpnja – zatim jaki jazz program, reviju filmova koja će trajati svih 45 dana festivala, izložbu Duška Šibla te susrete s piscima koje će voditi Mani Gotovac. Maestro Mladen Tarbuk pomoćnik je intendanta za glazbeni dio programa, a Dolenčić sam (rekao je kako ne bi dijelio odgovornost za uspjeh ili neuspjeh) radi na dramskom dijelu Igara. Program u cjelini Dolenčić poetski naziva \"potragom za izgubljenim Gradom\", a dramskim je premijerama \"zagrlio\" njemu posebno dragu predstavu koja se nakon premijere 2004. vraća na Lokrum. To je Vojnovićev Ekvinocij u režiji Joška Juvančića. Od premijera najavljene su: Allons enfants Bobe Jelčića i Nataše Rajković, Otac hrabrost Borisa Bakala i Bacača sjenki te monodrama Sokratova obrana (njoj je pripao mitski Lovrjenac) u režiji Tomija Janežića. Dolenčić spremno priznaje da se okreće mlađim generacijama stvaralaca, ali i ističe da želi vratiti mlade (ponajprije studente) u Grad.

– Ja sam ovdje, kao student, nosio koplje i svirao frulu, u Hekubi i Hamletu. U tim trenucima mislio sam da mi se otvorilo nebo i ne znam što bi mi danas netko morao ponuditi da se vratim u te emocije. Čak da iz Metropolitana stigne ponuda da režiram Wagnerov Ring ne bih bio toliko sretan kao kad me Ivica Boban pozvala da budem dio Igara. I tu sreće želim vratiti sadašnjim studentima – s mnogo strasti priča Dolenčić.

Ekranizacije Oscara Wildea

S podjednako puno entuzijazma u svom dijelu programa govore i Dolenčićevi suradnici. Tako će Zlatko Vidačković, zadužen za izbor filmova, Dubrovniku ponuditi najbolje od Pule, po jedan film iz svake zemlje EU te zanimljive (i u Hrvatskoj nikada viđene) ekranizacije djela Oscara Wildea.

– U Dubrovnik ovog ljeta stižu i jazzeri, sve odreda ljudi neupitnog artističkog naboja. Za prvu godinu birao sam ih prema njihovoj aktualnosti u svjetskim okvirima – rekao nam je Kristijan Beluhan, selektor jazza na Igrama. U sklopu tog dijela programa na Revelinu nastupa američki jazz sastav Robert Glasper Experiment, uz pjevačicu Lalah Hathaway, koja se u ovom trenutku može podičiti dvjema nominacijama za Grammy. Koncert će održati i kanadsko-američki kantautor Rufus Wainwright, a boje cro jazza \"brani\" Matija Dedić.

Dolenčićevu potragu za Gradom u potpunosti podržavaju svi autori. Tako Boris Balak kaže da Otac hrabrost ima pet različitih ulazaka (ili portala, kako vam drago) u predstavu:

– Osnovno je da ta predstava bude povezana s ostalim programom. Mi zapravo cijeli program koristimo kao naš materijal i bavimo se onim što nam je preostalo – preživljavanjem s jedne i vizijom s druge strane. Meni se čini da su majke odustale, a očevima nedostaje hrabrosti. I zato je ova predstava prizivanje te hrabrosti.

No, je li moguće da Igre budu terapija, a upravo je to riječ koju opetovano ponavlja Dolenčić?

On tvrdi da moraju biti, jer previše je Loših, Prljavih i Zlih oko nas. Naravno Loši, Prljavi i Zli ne idu u kazalište!

– Unatoč tome ne treba im dati da nadvladaju. Dovoljno je pogledati Noć kazališta i ljude koji su željni umjetnosti – kaže Dolenčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije