Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jazz-festival

Kremu svjetske jazz-scene u naš će Poreč dovesti Tamara Obrovac

diane reeves
arhiva VL
08.07.2010.
u 18:40

Najteže je raditi prvu godinu, pogotovo ove godine kada je otpalo mnogo festivala jer je recesija učinila svoje. Zato mi je vrlo važno napraviti jako dobar festival koji će se posebno dobro brinuti o glazbenicima, kaže Tamara Obrovac.

Jazz-zajednica ima možda pedeset top festivala u svijetu, a mi imamo namjeru ući među njih – kaže Tamara Obrovac, umjetnička direktorica novopokrenutog Valamar Jazz festivala, koji počinje danas u Poreču. Na trodnevnom festivalu nastupit će do nedjelje Diane Reeves (na slici), Dave Holland, Claudia Acuñu, “Abraham Inc.” i drugi značajni izvođači koje organizatori kane držati kao kap vode na dlanu.

Najteže je raditi prvu godinu, pogotovo ove godine kada je otpalo puno festivala jer je recesija učinila svoje. Zato mi je vrlo važno napraviti jako dobar festival koji će se posebno dobro brinuti o glazbenicima jer u jazz-zajednici glas odmah krene. Nadam se da bi za tri do pet godina to trebalo biti vrlo ozbiljno i jako mjesto. Organizator festivala je porečka grupacija Valamar, koja festivalom želi ići u smjeru kulturnog turizma, a prvi izbor izvođača radio je Željko Žaja. To je moj jako dobar prijatelj i veliki zaljubljenik u jazz, koji je prošao sve velike jazz festivale u svijetu. Finalni izbor radim ja po principu – pokušavamo zastupiti što raznolikije vrste jazza te svake večeri imati jedno jače i nešto slabije ime – kazala je Tamara Obrovac.

Američka pjevačica Diane Reeves svakako je najjače ime festivala, ali i izvođačica koja najviše izlazi iz užih okvira jazza. Poslastica glazbenih sladokusaca bit će večerašnji nastup Britanca Davea Hollanda, jednog od najcjenjenijih autora među jazz-basistima, koji je bio dio ritam sekcije na glasovitim albumima “In A Silent Way” i “Bitches Brew” Milesa Davisa. Holland će ovaj put nastupiti s flamenco kvintetom Pepeom Habicuelom.

A poseban će se odnos vjerojatno stvoriti između umjetničke direktorice i čileanske pjevačice Claudie Acuñe (“Universal” je nedavno u nas objavio njezin posljednji album “En este momento”) čija je glazba obojena drukčijim lokalitetom od glazbe Tamare Obrovac, ali stil pjevanja vrlo im je blizak.

– Bilo je previše pluseva da ne bih ušla u ovaj projekt – kaže Tamara Obrovac objašnjavajući da sebe nije željela uvrstiti u program:

– Jednom ću sigurno svirati, ali mislim da u prvoj godini festivala to ne bi imalo previše smisla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije