Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazališna manifestacija

Karlovački festival posvećen Georgiju Paru: Čovjek je živ dok su živa sjećanja na njega

Davor Puklavec/PIXSELL
06.05.2022.
u 10:06

Dramsko kazalište Zorin dom najavilo je četvrte Dane Georgija Para, koji okupljaju umjetnike iz cijele zemlje

Sjećanje na Georgija Para, velikog hrvatskog redatelja koji je režirao više od 200 predstava u Hrvatskoj i svijetu, intendanta zagrebačkog HNK, umjetničkog ravnatelja Dubrovačkih ljetnih igara, profesora na dramskim akademijama u Hrvatskoj i Kaliforniji poznatog po inovativnim interpretacijama Krležinih tekstova, i dalje je živo u Karlovcu. To je grad u kojem je odrastao, doživio prvi veliki pljesak, u kojem je na kazališnim daskama Gradskog kazališta Zorin dom obranio svoju diplomsku predstavu “Osvrni se gnjevno” i ponovno čuo gromoglasan pljesak za svoju zadnju predstavu “Dobri čovjek Bažulek”.

Njegova prijateljica, suradnica i voditeljica Dramskog kazališta Zorin dom Sanja Hrnjak već četvrtu godinu nakon njegove smrti organizira Dane Georgija Para, koji redovito okupljaju hrvatsku kazalištu elitu. Održavani su i unatoč lockdownu, putem YouTube-kanala. Snimljen je i kratak film “Volim Karlovac”, posvećen Georgijevu odnosu prema Karlovcu, koji će biti prikazan ove subote, prvog od dva dana programa u Zorin domu.

– Istina je da je čovjek živ sve dok su živa sjećanja na njega, a Georgij Paro neizbrisivo je sjećanje Karlovca, on je ta, kako je govorio Miroslav Krleža, ljudska tangenta koja se vine u zvijezde. Bio je genij, ne samo kao redatelj, sveučilišni profesor i pisac nego i kao mislilac. Pisao je o kružnoj dramaturgijskoj formi kao metafori čovjekova trajanja pod zvijezdama. I stoga nije slučajno da je njegov kazališni krug završio baš u Karlovcu, na onoj istoj pozornici na kojoj je počeo i na kojoj traje i danas. Ove smo godine našem Žoržu posvetili dva dana, subotu i nedjelju 7. i 8. svibnja. Jedan je dan posvećen ambijentalnom, a drugi glazbenom kazalištu. Zahvalni smo njegovu sinu Aljoši Paru koji je osmislio vizual spomen-ploče koju smo postavili u karlovačkoj Domobranskoj ulici, u kojoj je Paro živio do odlaska u Zagreb – rekla nam je Sanja Hrnjak dovršavajući posljednje pripreme za manifestaciju.

Poznati hrvatski dramaturg Hrvoje Ivanković u subotu će predstaviti svoju knjigu “Grad – pozornica Georgija Para”, koja govori o trima antologijskim Parovim predstavama; “Život Eduarda II, kralja Engleske”, “Aretej” i “Kristofor Kolumbo”, izvedenima izvan zidova klasične kazališne pozornice. Bit će prikazana i HRT-ova antologijska snimka kazališne predstave “Kristofor Kolumbo”, izvedene 1973. godine na Dubrovačkim ljetnim igrama, koju je Paro režirao prema drami Miroslava Krleže. U nedjelju, nakon izlaganja Ive Hraste Sočo o glazbenom kazalištu Georgija Para te promocije časopisa Kazalište, nastupit će članovi Muzičke akademije Zagreb.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije