Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća skulptura

Ivan Picelj autor je 15. dionice 'Bijele ceste' u Dubrovi kod Labina

'kultura...zagreb...15.04.2004. ivan picelj foto: goran stanzl'
'goran stanzl'
09.08.2010.
u 15:40

Piceljev rad nastavlja se na prošlogodišnju kiparsku intervenciju akademskog slikara Eugena Kokota.

Istaknuti hrvatski grafičar, slikar i dizajner Ivan Picelj daje ovih dana svoj autorski pečat u crno-bijelom kamenu u Parku skulptura Dubrova kraj Labina. Svojevrsnim mozaikom položenim na put, Picelj će se pridružiti velikoj umjetničkoj obitelji od osamdesetak sudionika Mediteranskoga kiparskog simpozija koji su svoja djela u kamenu ostavili u jednom od najvećih hrvatskih "muzeja na otvorenom" koji je prije gotovo četiri desetljeća utemeljio labinski kipar i pedagog Josip Diminić. Prema riječima Gorke Ostojić Cvajner, predsjednice Mediteranskoga kiparskog simpozija, Piceljeva "Bijela cesta" u negativu "egzaktan je, minuciozan, maestralno ritmiziran suodnos crnih i bijelih polja s mjerom matematičke egzaktnosti. U gigantiziranoj formi polegnute slike Picelj je dosegnuo harmoniju višega, duhovnog reda".  

"Bijela cesta" jedinstveni je projekt u Dubrovi po tome što je na mjestu stare prašnjave kamenite ceste Josip Diminić zamislio 1997. jedinstveni rad sastavljen od niza autorskih rukopisa naših slikara i kipara. Dosad je dovršeno čak 14 dionica od kojih je svaka dugačka 25 metara, a cijela će ravna traka u konačnici biti dugačka 850 metara. Na početku "Bijele ceste" rad je Ivana Briskog. Slijedi dionica autorskog rada Dore Kovačević, Nikole Džaje, Quintina Bassanija, Zdravka Milića, Peruška Bogdanića, Mojce Smerdu, Dušana Džamonje, Ede Murtića, Julija Knifera, Ivana Kožarića, Šime Perića, Ante Rašića, a Piceljev rad nastavlja se na prošlogodišnju kiparsku intervenciju akademskog slikara Eugena Kokota. Dovršetak Piceljeva mozaika i svečana predaja posjetiteljima nove kiparske atrakcije u Dubrovi očekuje se 10. rujna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije