Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon slučaja matanić

HNK Osijek prekinuo suradnju s profesorom koji je optužen za seksualno uznemiravanje studentica

Zagreb: Profesor Ozren Prohić dolazi na izvanrednu sjednicu Akademskog vijeća ADU
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
13.04.2024.
u 20:35

Profesor je 2021. godine suspendiran zbog nedoličnog ponašanja prema studentima,a prijavljen je tada tijekom vala prijava spolnog uznemiravanja na sastavnicama najvećeg hrvatskog sveučilišta. Nakon prosvjeda studenata koji su tražili njegovu ostavku, osječki HNK je odlučio s profesorom sklopiti suradnju koja je jučer raskinuta

Nakon dugotrajnih prijava studenata zbog zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja protiv profesora na Akademiji dramske umjetnosti, Ozrena Prohića, osječki HNK prekinuo je suradnju s njim jučer poslijepodne. Ova odluka uslijedila je nakon što je javnost počela vršiti pritisak, a mediji su počeli postavljati pitanja, piše Index.

Nakon što je Prohić suspendiran sa Akademije i nakon studenata kojim je ustanovljeno kako više nije dobrodošao među studente, osječki HNK je s njime započeo suradnju unatoč brojnih optužbi za seksualno uznemiravanje studentica. Naime, Prohić se i dalje vodi kao zaposlenik ADU-a te redovno prima plaću.

Međutim, ploča se okrenula te ponovnim skretanjem pozornosti na Prohića nakon slučaja Matanić, HNK Osijek je odlučio odustati od suradnje s dotičnim profesorom. Podsjetimo, Prohić je dvije godine bio suspendiran zbog optužbi za seksualno nasilje nad studenticama, a studenti su pred ADU pustili i integralnu, dvadesetominutnu audiosnimku njegova divljanja na probi diplomske predstave 2017. godine.

POVEZANI ČLANCI:

 

U listopadu prošle godine su studenti organizirali prosvjed te su tražili ostavku Prohića za kojeg smatraju da je prijetnja za sve studente Akademije. Osim toga, tražili su i ostavku dekana Švaića koji je dozvolio takvo ponašanje i omogućio profesoru povratak na nastavu. Jedna od studentica je u razgovoru za N1 je otkrila kako je od 2017. godine do tada zaprimljeno 17 prijava, ali unatoč tome se profesoru htio omogućiti povratak na radno mjesto.

VIDEO Studenti ADU-a protiv profesora optuženog za nasilje: 'Ovo se dopušta već godinama'

Komentara 1

DU
Deleted user
20:53 13.04.2024.

Možeš misliti kako bi prekinuli da se ne bliže izbori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije