Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prolazi sve

Frljić postao platforma za stvaranje glumačkih veličina

 Prolazi sve, r. Oliver Frljić, Gavella
arhiva VL
08.01.2012.
u 20:00

Oliver Frljić s “Prolazi sve” defintivno nastavlja svoj sjajan teatarski niz iz prošle godine. Iznova se potvrdio kao redatelj koji najviše pažnje poklanja glumačoj vještini

U naših kazalištima nije česta slika da premijerna publika stoji. A u subotu navečer u Gavelli su stajali ne samo studenti na balkonu, već i sam redatelj. Dokaz je to s kolikim se očekivanjima čekala nova režija Olivera Frljića. Radio je tekst Dubravka Mihanovića ”Prolazi sve”, priču o tome kako starost nije tek, više ili manje lak, put ka smrti. Za autora rođenog 1975. to je nevjerojatno zreo test u kojem se tako vješto poigrava klišejima (poput pohotnog staraca iz staračkog doma ili demetne nekadašnje ljepotice) da je najveći dio publike veseo i ozaren izašao iz teatra, bez obzira na tešku priču i njen (logičan, ali tragičan) kraj, kao i pokoju prolivenu suzu. Naravno, toj teatarskoj ozarenosti u potpunosti je pridonio kompletan autorski i glumački ansambl predstave. Oliver Frljić s “Prolazi sve” defintivno nastavlja svoj sjajan teatarski niz iz prošle godine. Iznova se potvrdio kao redatelj koji najviše pažnje poklanja glumačoj vještini - njegovi glumci starci postaju u trenu, na sceni, bez maske i šminke - ali i porukama koje kroz njih prosljeđuje gledateljima.

Što nas je obilježilo?

On je redatelj kojeg ponajprije zanima sebi i gledateljima objasniti naše korjene; tko smo i odakle dolazimo i što nas je trajno obilježilo, pa tako u priči o životu jedne žene ima mjesta za tri politička sistema u kojima je ona živjela te sve zlo su joj učinili.

No, Frljić je danas ne samo potentan redatelj nevjerojatnih scenskih rješenja, već i svojevrsna platforma za stvaranje glumačkih veličina. Naravno,bilo bi nepravedno reći da je upravo on “stvorio” Jelenu Miholjević, posebno nakon njene lanjske Kate Kapuralice, ali nakon uloge Franje ona je definitvno zasjela na sam vrh hrvatskog glumišta, dokazavši svoju spremnost da se uspješno nosi sa najvećim glumačkim, ali fizički m izazovima teatra. A koliko će Frljić utjecati na mlade glumce, vidjeti ćemo uskoro. Treba priznati da je ovdje izvukao prava glumačke bravure iz Dijane Vidušin i Ivane Roščić.

Latino posmrtni marš

Već sada je jasno da presudan za razvoj Filipa Križana (nagrađen za ulogu u “Mrzim istinu”) koji je ovdje maesralan u ulozi Tina Latina, voditelja plasnih tečajeva u staračkom domu. Treba li uopće reći da se ovdje latino plesovi plešu uz taktove posmrtnog marša i glazbenu teme iz Amarcorda. Treba pohvaliti sve iz ansambla, jer predstva doista nema slabu kariku. No, možda je važnije upozoriti na minuciozne detalje. Kada se zadnji put vidjeli kutiju cigareta u kratkom rukavu pripijene majice?

Komentara 3

PI
pin
21:25 08.01.2012.

Ima slaba točka. Kritičari. Koji će od jedne pristojne predstave, na jeftini tekst napraviti nešto što ona nije. Glumci su sjajni i to zato što su sjajni, a ne zbog redatelja.

JM
Jean-Michel_Nicolier
23:16 08.01.2012.

Ne volim precijenjenog Frljića, ali notorna je glupost i zamka u koju često zapadaju i mnogi kritičari da glumačka izvedba nema veze s redateljem. Naravno da su dobri glumci tome nužan preduvjet, ali svatko tko imalo zna nešto o procesu nastajanja predstave razumije da je redatelj taj koji usmjerava doslovno sve što na kraju čini predstavu i to posebno i ponajviše upravo to kako glumci oblikuju svoje uloge. Na žalost, u manjini su oni koji to razumiju, ali Bojana Radović je izgleda srećom jedna od njih. Dakle, kad vidite predstavu u kojoj svi glumci briljiraju, onda to puno govori i o redateljevom radu s glumcima.

PI
pin
23:25 08.01.2012.

Točno. Ali ne u ovom slučaju. Mogla bih sad to nadugačko elaborirati, ali neću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije