Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera "Europe"

Europska proljetna turneja ususret premijeri "Europe" u ZeKaeMu

europa iz zekaema
mara bratoš/zkm
21.04.2013.
u 14:15

Europska proljetna turneja završava ovog tjedna u Zagrebačkom kazalištu mladih. Gosti iz Europe pogledati će i generalni pokus predstave "Europa".

Ovaj je tjedan u Zagrebačkom kazalištu mladih u znaku Europe. U hrvatskoj metropoli završit će proljetna turneja Europske kazališne konvencije, a Dubravka Vrgoč, ravnateljica ZKM-a, kroza smijeh objašnjava da je ona taj privilegij izborila kao predsjednica Konvencije.

 

– Europska kazališna konvencija ove godine slavi 25. godišnjicu postojanja i željeli smo taj jubilej obilježiti stvarnom akcijom. Tako je rođena Europska proljetna kazališna turneja kojoj je cilj pokazati da je danas teatar važan u cijeloj Europi – kaže Dubravka Vrgoč. Proljetna turneja putuje autobusom, financira je Europska komisija, a put je počeo 18. travnja. Obići će sedam europskih država i osam gradova od zapada do istoka Europe i to Njemačku, Belgiju, Švicarsku, Italiju, Sloveniju, Slovačku i Hrvatsku. – U autobusu je tridesetak mladih umjetnika, glumaca, redatelja, a iz Hrvatske je to Goran Ferčec te kazališni kritičari. U njemu se razgovara o nekim bitnim temama: što danas znači politički teatar, kako riješiti financiranje u ovoj besparici, kako doći do publike... a Zagrebu pripada tema: nova, suvremena drama, jer to je ono čime se ZKM najviše bavi posljednjih godina. Razgovori u autobusu snimaju se i bit će predstavljeni online. U svakom gradu u kojem se autobus zaustavlja pripremljen je poseban program, a u Zagrebu će gosti vidjeti predstavu “Sada je, zapravo, sve dobro” Olje Lozice – ističe Dubravka Vrgoč. Nakon predstave gosti će vidjeti i generalnu probu za predstavu “Europa”, novi projekt ZKM-a, a nakon toga Zagreb je mjesto i za veliki završni kazališni party.

 

 A “Europa”, čiju ćemo premijeru vidjeti 25. travnja, rezultat je jedinstvenog koprodukcijskog kazališnog projekta nazvanog “Četiri grada, četiri priče”. Sve je u znaku broja četiri: tu su četiri kazališta i to ZKM, Repertoarno kazalište Birmingham, Državno kazalište Dresden i Poljski teatr Bydgoszcz. Tekst je zajedničko djelo četvero autora i pisan je (izvodi se) na četiri jezika. Autori su Lutz Hübner, Malgorzata Sikorska-Miszczuk, Tena Štivičić i Steve Walters, a predstavu režira redatelj koji govori sva četiri jezika Janusz Kica. Od naših glumaca u predstavi glume Jadranka Đokić i Krešimir Mikić. Nakon premijere u ZKM-u predstava će gostovati u Dresdenu (u svibnju), Birminghamu (u listopadu) i u Bydgoszczu. U Zagrebu se izvodi i 26. i 27. travnja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije