Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKI FESTIVAL MONODRAME

Publika dobro reagira na monodrame, no zahtjevne su u glumačkom smislu

Kazališna družina Tragači
14.05.2024.
u 14:09

U Teatru &TD održati će se treći Zagrebački festival monodrame koji će, od 21. do 28. svibnja, predstaviti šest predstava

Treći Zagrebački festival monodrame održat će se od 21. do 28. svibnja u Teatru &TD  i na njemu će biti izvedeno šest predstava koje će, po mišljenju organizatora izrečenog u utorak na konferenciji za tisak, vjerno predstaviti bogatstvo i raznolikost te vrste teatra u Hrvatskoj.

Festival otvara monodrama "Novorođena" u kojoj autorica Dea Maria Računica, na temelju anonimnih anketa koje je ispunilo oko 300 žena, govori o postporođajnoj depresiji.

Drugi dan bit će odigrana interaktivna monodrama "Čitač ljudi" u izvedbi Gabrijela Perića i režiji Roberta Raponje, a u produkciji Teatra Fort Forno. Predstava obrađuje temu kako izraziti sebe i zanemariti traumatična iskustva kojima je svaki mladi čovjek izložen u svom formativnom razdoblju.

Slijedi predstava "Digitalno sama" autorice Dine Vukelić u izvedbi Petre Svrtan i režiji Ive Srnec Hamer, a u produkciji Empiria teatra. Riječ je o monodrami o fragmentiranom (post)modernom ženskom subjektu, a u fokusu je fenomen usamljenosti u sprezi utjecaja društvenih mreža i kapitalističkih struktura na reprezentaciju konvencionalno prihvaćenog standarda ženskog tijela.

Četvrta je predstava "Visibaba" koju izvodi Lana Barić, u režiji Sanje Milardović, a u produkciji Teatra &TD. Visibaba je usamljena žena u četrdesetima koja u trenutku čekanja pregleda kod doktora, bojeći se najgoreg ishoda, prolazi situacije koje su je u životu obilježile i koje povezuje s potencijalnom bolešću.

Slijedi predstava "Dnevnik supermame" u izvedbi Jelene Hadži-Manev, režiji Frane Marije Vulić Vranković i produkciji Kazališne družine Tragači. To je dnevnik koji gledatelja vodi od trenutka kad jedna mama saznaje da je trudna sve do treće godine djetetova života. Nastala je kao sukus intimnih i stvarnih anegdota autorice teksta i još petnaest mama koje su svoja sjećanja i osobne priče podijelile s autoricom na druženjima i razgovorima u pripremnoj fazi predstave.

Festival će zatvoriti monokomedija "Bit će sve u redu", koju izvodi Sven Jakir, u režiji Borisa Kovačevića i produkciji Teatra Gavran, a bit će izvedena izvan konkurencije.

Zadnjeg dana festivala bit će dodijeljena nagrada Zlatna krila, statua u bronci, djelo akademskog slikara i kipara Dimitrija Popovića. Pokretač festivala je Teatar Gavran, a Festival će se održati u partnerstvu sa Studentskim centrom Zagreb u Zagrebu.

Članica selektorskog tima, teatrologinja i kazališna kritičarka Lucija Ljubić, kazala je da je monodrama zanimljiv žanr čiji se repertoar jako povećao, da ga publika jako voli, ali i iznimno zahtjevan u glumačkom smislu.

Tim se suočio s dvadesetak prijavljenih predstava u kojima se jako istaknula samoća glumca na sceni i ovisnost glumca o odjeku u publici. Tematski prevladavaju tri motivska sklopa; jedak koji tematizira samo kazalište, drugi ženski položaj u društvu i treći pitanje prividne povezanosti i života u vremenu društvenih mreža ili kako ostajemo sami u digitalnom svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije