Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goran D. Ugrešić

Dubravka Ugrešić dobila nagradu "Ivan Goran Kovačić" za eseje

dubravka ugrešić dobila vjesnikovu nagradu
arhiv vl
03.06.2011.
u 13:53

Ugledna književnica Dubravka Ugrešić dobila je Vjesnikovu nagradu koja nosi ime Ivana Gorana Kovačića za knjigu eseja "Napad na minibar". Nagrade su dobili i Vladimir Tadej, Duje Jurić, Dalibor Bukvić i Marija Sekelez.

Dubravka Ugrešić, ugledna hrvatska književnica, napokon je dobila nagradu u neovisnoj Hrvatskoj. Za knjigu eseja “Napad na minibar”, koju je lani objavila Fraktura, Dubravka Ugrešić dobila je Vjesnikovu nagradu “Ivan Goran Kovačić” koja se dodjeljuje od 1964. godine i najstarija je Vjesnikova nagrada za umjetnost. Na dodjeli u Maloj dvorani Lisinski ipak se nije pojavila, ispričala se zbog profesorskih obveza u Amsterdamu pa je nagradu primio njezin izdavač Seid Serdarević. Glavni urednik Vjesnika pohvalio se da je nagradom koja nosi ime Gorana Kovačića Dubravka Ugrešić vraćena u maticu hrvatske književnosti. A sama autorica “Štefice Cvek u raljama života”, “Ministarstva boli”, “Forsiranja romana reke”, “Američkog fikcionara”, “Kulture laži” ili pak romana “Baba Jaga je snijela jaje” u razgovoru za Vjesnik potvrdila je da je ovo prva nagrada koju je dobila u Hrvatskoj od 1991. godine. Doduše, neka sumnjiva obitelj Frankopan prije desetak godina pokušala joj je uručiti nagradu vrijednu 50.000 kuna za zbirku eseja “Zabranjeno čitanje”, ali Dubravka Ugrešić tu je nagradu decidirano odbila. Romanom “Baba Jaga je snijela jaje” ušla je i u finale nagrade Tportala vrijedne 100.000 kuna, ali nagradu, na opće iznenađenje, nije dobila. Ovog će ljeta taj roman zaživjeti u kazalištu, na Riječkim ljetnim noćima. Režira je Ivica Buljan, a roman adaptira Ivor Martinić.

Vjesnikovu filmsku nagradu za životno djelo koja nosi ime Kreše Golika dobio je redatelj, scenograf i kostimograf, veteran Vladimir Tadej.

– Radije bih da nisam dobio nagradu koja nosi ime Kreše Golika, da je on živ – rekao je Tadej, koji u filmskoj industriji djeluje još od 1947. godine, kada je bio asistent scenografa na snimanju filma “Živjeće ovaj narod”. Nagradu Josipa Štolcera Slavenskog osvojio je skladatelj Dalibor Bukvić za skladbu “Priče s drugog svijeta”. Nagradu Josipa Račića primio je akademski slikar Duje Jurić za izložbu “Memo chips” postavljenu lani u Umjetničkom paviljonu. Nagradu Dubravka Dujšina primila je ravnateljica Žar ptice Marija Sekelez.

Komentara 2

DU
Deleted user
04:45 04.06.2011.

Od kad je ta \"ugledna\" - to mene zanima .. i tko to daje nagrade izdajicama Hrvatske?

DU
Deleted user
15:04 03.06.2011.

Ugresic, Drakulic, ista sorta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije