Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prelog

Croatini radovi nakon 5 godina na tavanu napokon u pravoj galeriji

'23.08.2012., Prelog - Zbirka s 250 djela Ivana Lackovica Croate ceka galeriju.   Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSEL'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
1/4
24.08.2012.
u 14:30

Prijatelj prvaka naive Ivana Lackovića njegovu je zbirku darovao Međimurcima i tražio da za nju urede prostor

– Nadam se da će se za ove kravice urediti i štalica – kazao je prije pet godina kanonik prof. dr. Matija Berljak (67) na otvaranju izložbe manjeg dijela zbirke radova slavnoga hrvatskog slikara naive Ivana Lackovića Croate (1932. – 2004.) u gradiću Prelogu.

Vrijedna zbirka s više od 250 umjetnina pet godina čeka tu "štalicu", galerijski prostor u kojem bi bila izložena javnosti. Slike, crteže, mape grafike, oslikane vaze i šalice te druge umjetnine nastale od 1958. do 2004. godine, kanonik Berljak, prijatelj pokojnoga Croate, darovao je 2007. Gradu Prelogu, uz uvjet da uredi galeriju. Nakon nekoliko propuštenih rokova i razmijenjenih pisama, umjetnine koje skupljaju prašinu napokon bi trebale dobiti primjereni prostor.

Tri milijuna daje država

Usred grada, u zgradi u Glavnoj 33, u tijeku je jedna od najvećih investicija u kulturi u ovom dijelu Hrvatske. Na prvom katu budućega kulturnog centra, na 245 četvornih metara, postavit će se Croatina djela. U prizemlju bit će knjižnica, a u potkrovlju multimedijalni prostor.

Investicija je vrijedna pet milijuna kuna, od čega nešto manje od tri milijuna daje država. Kulturna javnost nestrpljivo čeka da se umjetnine, koje se godinama čuvaju na jednom potkrovlju (iz sigurnosnih razloga ne navodimo točnu lokaciju, op.a.), izlože i pokažu publici.

A malo je nedostajalo da ideja o jedinstvenoj galeriji koja će se zvati Croata insulanus propadne! Kako je u ožujku prošlo točno pet godina od darovnice, prof. dr. Berljak, rodom iz sela Cirkovljana pokraj Preloga, gradskim čelnicima poslao je pismo u kojem ističe da je na temelju neispunjenih petogodišnjih obećanja i neodgovaranja na pisma zaključio da nisu zainteresirani za njegovu zbirku. Poručio je da će vidjeti što će učiniti s njom jer je "šteta da umjetničko blago i dalje bude nepristupačno ljudima."

Dogovor do kraja ljeta

Gradski su mu oci tada odgovorili da su i te kako zainteresirani za zbirku te da će galerija biti smještena u prostoru koji se već obnavlja.

– Prelog zauzima vrlo važno mjesto u mom životu i htio bih pridonijeti, koliko je u mojoj moći, njegovu obogaćivanju. Nadam se da ćemo se nakon ljeta dogovoriti, odlučiti te ako bude sve u redu, načiniti novu darovnicu – navodi, među ostalim, u posljednjem, nedavnom, pismu prof. dr. Berljak, koji je Lackovića upoznao u Rimu 1971. godine. Zaljubljenik u umjetnost, počeo je skupljati njegove umjetnine. Gradonačelnik Preloga Dragutin Glavina kaže da se još samo čeka da se M. Berljak vrati iz inozemstva.

– Sjest ćemo za stol i potpisati novu darovnicu. Galerija će biti u Prelogu! – uvjerava nas Glavina.

I dok se galerija u međimurskom gradiću sa 8000 stanovnika ne otvori, a to bi moglo biti krajem godine, Lackovićeva djela čame, skrivena od pogleda, u potkrovlju. Uspije li se galerija doista otvoriti ove godine, bila bi to lijepa završnica 80. obljetnice rođenja tog svjetski poznatoga slikara, grafičara i kolekcionara.

Hrvatska kulturna zaklada proglasila je Lackovića hrvatskim zaslužnikom za 2012. godinu, a nedavno je u Prelogu upriličena i izložba "Lacković u knjigama", sa slabo poznatim ilustracijama liturgijskih knjiga, mapa i plakata, dio kojih dosad nikad nije bio izlagan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije