Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matt Mullican

Američki umjetnik koji se ne naziva slikarom izlaže u Zagrebu

MASSIMODECARLO
27.03.2024.
u 10:23

Djela mu vise u muzejima kao što su Metropolitan, MoMa, Tate Modern i Centre Pompidou

Otvorenjem izložbe "Feeling Pictures" američkog umjetnika Matta Mullicana splitska Galerija Manuš sinoć je predstavila svoj novi izložbeni prostor u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici.

Matt Mullican rođen je 1951. godine u Santa Monici, u Kaliforniji, a živi i radi u Berlinu i New Yorku. Poznat je po radovima koji se tek uvjetno nazivaju slikama, a on se nipošto ne naziva slikarom. Neka od njegovih djela nalaze se u najznačajnijim javnim kolekcijama kao što su MoMA i Metropolitan u New Yorku, Tate Modern u Londonu, Centre Pompidou u Parizu... Više je puta izlagao na Dokumenti, Venecijanskom bijenalu te na bijenalu u São Paulu, a djela mu postižu cijene veće od 150 tisuća dolara.

– Status slike kao objekta namijenjenog pukoj formalnoj analizi Mullicana uopće ne zanima, nego slici pristupa kao mediju uspostave psihičke relacije. Njegovi radovi nose signalizacijsku funkciju i usmjeravaju ka nekom obliku slobodne komunikacije. To su redom samosvojni prostori izrazita simboličkog naboja, ali i dojmljive pikturalne vrijednosti. Osoben pristup Matta Mullicana umjetničkoj produkciji rezultirao je specifičnim vizualnim sustavom, odnosno njegovim subjektivnim modelom pet svjetova – ustvrdio je kustos Dalibor Prančević.

Američki umjetnik u Splitu se predstavio dvaput, od čega zadnji put prošle godine upravo u Galeriji Manuš, a sada je s istom izložbom stigao u Zagreb. Radovi Matta Mullicana u Palmotićevoj ulici mogu se pogledati do 26. svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije