Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Psi sa Žarkovice

Vlasnici skloništa koji su odveli pse kažu da nisu znali čiji su

Žarkovica
Foto: Privatni album
1/5
23.12.2015.
u 23:05

Svi su potpisali ugovor sa Sanitatom, koji im nije rekao da je Društvo za zaštitu životinja vlasnik pasa

U noćnoj akciji na Žarkovici, koju su uz policijsko osiguranje organizirali Grad Dubrovnik i tvrtka Sanitat, sudjelovala su četiri azila. Odvezli su, prema popisu koji nam je dostavljen iz Grada, 65 pasa. Vlasnici azila nakon svega kažu kako nisu bili upoznati sa svim informacijama koje sada znaju.

Direktor Veterinarske stanice Pakrac Siniša Horvat, dr. vet. med., s tvrtkom Sanitat potpisao je ugovor o preuzimanju pasa, ali mu nisu rekli, kaže, da psi imaju drugog vlasnika i da su čipirani na Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik .

- Postupit ćemo u skladu s podacima tko je vlasnik pasa, obavijestit ćemo Društvo i vidjeti što će odgovoriti. Sasvim je svejedno tko ih udomi, a mi ih lako možemo udomiti jer surađujemo s udrugama izvan Hrvatske – kaže S. Horvat. Dodaje da je svjestan da ima problem, no isto tako pse ne može držati vječno. Mora ih početi udomljavati već 16. dan ako se vlasnik ne očituje i ne dođe po njih. No, zbog cijele situacije, ipak će se i tome prilagoditi.

Ponuda bez svih informacija

- Dobio sam ponudu iz Dubrovnika, pitali su me da li bih htio udomiti pse iz njihova azila. Pristao sam, ali sam doveden u zabludu. Bilo mi je sumnjivo kad smo došli na Žarkovicu, a dočekala nas policija i bravar – priča S. Horvat. Na upit zašto nisu odustali odgovara da je tada već bilo kasno.

- Psi su u karanteni i svi su dobro, ima ih nekoliko koji su malo mršaviji. Pregledao sam ih, tretirani su protiv parazita, a cijepit ćemo ih i protiv zaraznih bolesti – objašnjava i dodaje kako im ništa neće biti čak i ako su nedavno cijepljeni, što ne zna jer nema njihove zdravstvene kartone. Ako se donese odluka o vraćanju pasa, poštivat će i nju.

Foto: Robert Demo

U šibenskom skloništu As-Eko, koje je preuzelo 25 pasa, rekli su nam kako su neki psi dobro, a neki trebaju liječničku pomoć. Trenutno su u izolaciji, a što će biti dalje ovisit će i o tome hoće li inspekcija donijeti rješenje o oduzimanju pasa. No, direktor Damir Vrvilo kaže kako je sve napravljeno po nalogu Sanitata. I tvrdi da je sve obavljeno po Zakonu.

- Psi su dovezeni iz ilegalnog azila, a udruga sa Žarkovice bavila se nelegalnom djelatnošću sakupljanja pasa. Inspekcija je to zabranila, a akciju je rješenjem potaknulo Ministarstvo poljoprivrede – ističe D. Vrvilo i dodaje kako nisu imali knjižice ni papire pasa, ali da su psi preveženi prema nalogu veterinarske inspekcije. Akcija je bila u jedan sat po noći, objašnjava, zato što je teško s udrugama i očekivali su se neredi. Vidjet će što dalje, a ako postoje uvjeti za to psi se mogu i vratiti.

Promijenjeno vrijeme

I Andrea Faggian Matić, dr. vet. med. Iz tvrtke A.N.D.A.R., u sklopu koje je i azil, ističe da nije imala potpune informacije.

- Zvali su me iz tvrtke Sanitat i pitali mogu li uzeti pse, rekla sam da mogu uzeti sedam pasa. Dogovoreno je da se po pse dođe u ponedjeljak u 7.30 sati, no u subotu mi je javljeno da će se to obaviti u nedjelju po noći i možemo li doći. Pitala sam jesu li psi cijepljeni, imaju li knjižice, odgovorili su mi potvrdno. No, tek kad su psi stigli u ambulantu vidjela sam da nemaju knjižice – ističe dr. Faggian i dodaje da će svakako kontaktirati Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik. Dok su psi kod nje, neće im ništa nedostajati. Od sedam pasa šest ih je u dobrom stanju, dok je sedmi na antibioticima i ima krvave šape.

- Oglasila sam ih i imam već zainteresirane udomitelje, ali o svemu ću se dogovoriti s Društvom – kaže A. Faggian. Da je znala to što sada zna, kaže, sigurno ne bi pristala. Uz to, očekuje i da se pojave neki od volontera koji su zvali zbog pasa sa Žarkovice. Iako su se najavljivali, još nitko nije došao vidjeti kako je psima.

Vlasnica splitskog Animalis Centruma, Zdenka Filipović, dr. vet. med., bila je te noći na Žarkovici i u svoje sklonište odvela 18 pasa.

- Nisam se slagala s načinom na koji je to napravljeno, ali ako nešto nije bilo po propisu za to će onda netko i odgovarati. Nadam se da će nas zaštititi oni koji su nam dali naredbe – kaže Z. Filipović. Mogla je odbiti, dodaje, ali onda bi došao netko drugi. A tu su da zaštite životinje, što su i napravili.

- Životinje su dobrog zdravstvenog stanja, a očekujem suradnju Društva. Iako imamo zainteresiranih, nećemo životinje udomljavati dok se ne dogovorimo – ističe vlasnica splitskog skloništa.

<<gradsko-vijece-obvezalo-gradonacelnika-andru-vlahusica-da-vrati-pse-na-zarkovicu

<<uz-policijsko-osiguranje-sa-zarkovice-nocu-odvedeni-psi

Komentara 5

KP
koraljka.polacek
01:07 24.12.2015.

Zanimljivo da D.Vrvilo, direktor skloništa As-eko, izjavljuje da je pomaganje životinjama nelegalno. Znači samo novac je bitan? Psi su roba? Usto kaže da su psi dovedeni prema nalogu vet.inspekcije, a Ministarstvo mu protuslovi, kaže da inspekcija nije izdala nalog. Očitočito čovjek pojma nema. Interesantna je i reakcija Ministarstva, citiram: ''Navode i kako se psi ne smiju vratiti na Žarkovicu, jer se tamo Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik ne može primjereno skrbiti o njima.'' Znači zato su pse iz no-kill Žarkovice premjestili u KILL šinteraje tj. hotele koje prosljeđuju pse šinterima. Bravo. Za 60 dana psi ubijeni i problem 'primjerene skrbi' zauvijek riješen. Da rezimiram: vlasnici šinteraja dobro su zaradili, zakoni su izigrani, građani Dubrovnika izgubili novce a sklonište se ne gradi, volonterski rad je ismijan, a Hrvatska se naširoko osramotila. Zaista je dosta i previše. Pse treba vratiti a Grad DU mora početi surađivati s volonterima i osnovati normalno sklonište za SVOJE napuštene životinje, kao svi civilizirani gradovi.

KA
kasper2
07:02 24.12.2015.

ne vjerujem tim "skloništima " ,svi lažu i jedino im je važno zaraditi ,jer da su "dobri" nebi po noći upadali i na naj suroviji način doslovce otimali pse ,sram ih sve može biti a o Dubrovniku i njegovoj izvršnoj vlasti neću ni zucnuti ,nisu vrijedni moga vremena

DU
Deleted user
09:51 24.12.2015.

psi su chipirani na nekog i veterinari su uredno mogli provjeriti ciji su psi. sanitet je pse prebacivao kao vrece pijeska u kombiju za prevoz tereta, vukli su ih od dubrovnika do pule. tko je te pse prosetao svaka 4a 4 sata? tko ih je nahranio, dao im vode? ekipa koja je te pse pootimala treba ovaj cijeli cirkus platiti iz vlastiotg dzepa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije