Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljetni problemi

Pod kožom klas izaziva gnojnu upalu, u oku može oštetiti rožnicu

Klas i ljubimci
Foto: Thinstock
1/5
07.07.2015.
u 20:36

Ne zanemarite ako pas često kiše, češe uho ili jako liže šapu, potražite pomoć veterinara

Klas, divlji ječam, lasta (Hordeum spontaneum), riječ je o istoj biljci, samo se u pojedinim regijama drukčije zove, sjemenka trave koja raste u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali i na moru.

Pronaći ćemo je uz puteve, nogostupe, u poljima, na selu, ali podjednako često i u gradu, jer riječ je o izuzetno otpornoj vrsti i travi koja se lako i uspješno širi. Našim ljubimcima probleme stvara samo plod biljke tj. klas. Ako ste zaboravili o kakvoj travi je riječ, sjetite se da smo kao djeca jedni drugima bacali strelice u kosu, to je upravo ta trava.

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa, već imaju loša iskustva s ovom travom. Jednako kao kod pasa, klas može izazvati probleme i kod mačaka. Problemi nastaju nakon što klas uđe u prirodne otvore ljubimca, ili se uvuče u krzno i polako iritira kožu, sve do trenutka kad na koži nastane oštećenje kroz koje ulazi u potkožno tkivo životinje. Jednom kad uđe pod kožu, izaziva gnojne upale, bolnost i iritaciju.

Nos

Uzastopno i panično kihanje čest je znak stranog tijela u nosnicama. Kada se klas umiri, umirit će se i pas, no sjemenka je i dalje u nosu i treba je izvaditi. Nažalost, vađenje stranih tijela iz nosa često nije moguće izvesti bez anestezije.

Uho

Klas u uhu izazvat će jaku iritaciju, pas češanjem pokušava otkloniti problem i bolno reagira kad mu se dira zahvaćena uška. S obzirom na to da se klas nalazi u srednjem uhu, problem se ne može otkloniti bez pomoći veterinara.

Oko

Vrlo bolno i neugodno iskustvo, sjemenka se često zabije u spojnicu vjeđe, a igličastim dijelovima iritira ostatak oka. Već kroz kraće vrijeme izazvat će jaku gnojnu upalu, a moguće i dublja, čak i perforativna oštećenja na rožnici. Životinja će držati oko zatvoreno, bolno reagirati pri dodiru, a okolina oka bit će uprljana obilnim i često gnojnim iscjetkom. Zbog opasnosti za oko, sjemenka se mora izvaditi pa pomoć potražite kod svog veterinara.

Prsti

Najučestaliji je klas zaboden u interdigitalni prostor. (prostor između prstiju), životinje tada šepaju, boli ih, iskazuju nelagodu, pojačano ližu zahvaćene šapice. Liječenje je jednostavno, a primarno se bazira na vađenju klasa. Oporavak je brz, a sretnog psa koji trči možete očekivati već sljedeći dan.

>>Izbjegavajte šetnje i aktivnosti po suncu i vrućem asfaltu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije