Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bird mu nije odolio

Tricaški umjetnik Rudež veliki je poklonik teatra i Ive Andrića

Damjan Rudež
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
04.07.2014.
u 08:45

S 28 godina, a da nije izabran na draftu, Zagrepčanin je do NBA lige dospio zaobilaznim putem

Damjan Rudež (28) ponešto je drugačiji košarkaš od onih kakve poznajemo, pa je valjda zato i "izabrao" i drugačiji put do Eldorada zvanog NBA liga. Odrastao uz roditelje koji su profesori književnosti i filozofije (Božo i Neda), oduvijek je volio ono za čim vrhunski sportaši baš i ne čeznu –- teatar i književnost.

Sjećamo se detalja iz Dubrovnika, s prošlogodišnjih priprema reprezentacije. Kada su dobili slobodno popodne, Repešini izabranici većinski su otišli na kupanje, neki na brod, a Damjan je poželio pogledati neku od predstava na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Branio sam mu puno hakla

Osim što voli kazališne predstave i filmove (veliki je prijatelj s glumcem Amarom Bukvićem), Damjan voli i čitati, posebno djela Ive Andrića, čiji je veliki poklonik. No, s jednakom strašću voli raditi i na svom tijelu i košarkaškom umijeću, što ga je i dovelo u poziciju da dobije poziv iz NBA lige u dobi (28) kada mnogi o tome prestaju sanjati.

- Ja već dugo vremena govorim da je to igrač koji može pomoći svakoj momčadi. Sretan sam što se njegova karijera tako rasplela jer je svaki ovaj trenutak sreće krvavo zaslužio. On nikad nije bio ničiji projekt.

Kazao nam je to Damjanov sedam godina stariji brat Ivan Rudež (34), svojedobno silno nadareni mlađi kadet i veliki hakler.

- Budući sam previše haklao na betonu pa sam već sa 14 godina završio na operaciji, a sa 18 završio karijeru, ja Damjanu nisam dopustio da puno hakla. Beton mu je mogao rasturiti patelu i hrskavicu kao i meni.

Danas trener švicarske Geneve Lionsa, pričao nam je i o obiteljskim odlukama u bratovoj karijeri.

- Premda smo više razvijali našu tjelesnu stranu, veličina naših roditelja intelektualaca bila je u prihvaćanju onoga što smo mi voljeli. Možda je i bolje što oni nisu bili iz svijeta sporta jer ponekad nuklearna ambicija roditelja nadmašuje ambiciju samog sportaša. Mi nismo išli za novcem jer da jesmo, onda sa 18 godina Damjan ne bi otišao u belgijski Ostende, nego bismo prihvatili milijun eura koje mu je nudio Asvel nakon NBA kampa u Trevisu.

Šuterski šou na treningu

A taj kamp Ivan, jedan od naših najtalentiranijih trenera, pohodi već 12 godina. Radi ulaganja u sebe i kontakata s košarkaškim svijetom. A jedno takvo poznanstvo sudjelovalo je i u "Operaciji Indiana".

- Fitilj zanimanja za Damjana zapalio je naš dugogodišnji prijatelj Pete Philo, inače skaut Indiana Pacersa. Pravi interes buknuo je kada je Damjan odradio trening kojeg je gledao i predsjednik kluba Larry Bird.

A o tome treningu u Indiani već se pričaju urbane legende. Navodno je Damjan sa svih pet šuterskih pozicija gađao 10-9, a od 74 slobodna bacanja pogodio je 72 pa se već pričaju vicevi tipa:

- Znate li što je predsjednik Larry Bird rekao kada je vidio Rudežov trening?

- Konačno netko u ovom klubu tko šutira kao ja.

S obzirom na to da je Indiana po tricaškoj učinkovitosti tek 22. momčad NBA lige, logično je da su čelnici kluba posegnuli za igračem koji je u Eurokupu šutirao trice sa 52-postotnom uspješnošću.

>>Hrvat u NBA ligi: Damjan Rudež odlazi u Indianu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije