Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uprava ine bez kvoruma

Hrvati zasad blokirali odluku o zatvaranju Rafinerije Sisak

Ina
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
24.09.2014.
u 19:39

Nije donesena ni odluka o zbrinjavanju 338 radnika, ali to ne znači da su ta radna mjesta spašena, i to je odgođeno za idući tjedan

Nakon šestosatne rasprave, hrvatski članovi Ine napustili su sjednicu uprave. Učinili su to kada je na dnevni red došla točka u kojoj su trebali pristati na gašenje rafinerije Sisak i njezino preoblikovanje u logističko-distributivni centar. Time su spriječili donošenje takve odluke jer ostatak uprave Ine, koji je imenovao mađarski MOL, nije imao kvorum za donošenje odluke. Da su ostali u prostoriji, odluka se mogla donijeti i preglasavanjem, odnosno uz pomoć ‘zlatnog glasa’ koji ima predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott. Podsjetimo, šest je članova uprave Ine, ali Aldott ima pravo na dvostruki glas.

Informacije cure s obje strane kroz neslužbene kanale, a slažu se samo u tome da se hrvatski trojac – Davor Mayer, Ivan Krešić i Niko Dalić – pozivao na Zakon o energiji te da je bilo riječi o medernizaciji riječke rafinerije. Jedne informacije govore da su hrvatski članovi Ine napustili sjednicu zbog toga što nisu bili sigurni hoće li donošenjem odluke prekršiti Zakon o energiji, a da su se složili s ekonomskom analizom, dok drugi izvori tvrde da je istina suprotna.

Tražili objašnjenje

– Nisu se složili s analizom po kojoj je sisačka rafinerija nerentabilna. Dapače, na sjednici uprave Ine dva se sata raspravljalo o tom lošem materijalu pa su hrvatski članovi uprave tražili objašnjenja na tu temu – kaže nam izvor. Dodaje i da je prigovor hrvatske strane išao u smjeru da se ne smije koristiti informacijom o eventualnom ulaganju u Rijeku kao argumentom za žrtvovanje Siska. Ipak, odlazak članova uprave Ine sa sjednice samo je prolongirao odluku, ali nema pravilnika koji bi ih spriječio da iz tjedna u tjedan napuštaju sjednice i na taj način blokiraju zatvaranje sisačke rafinerije. Iz Ine doznajemo da će Sisak na dnevnom redu biti ponovno idućeg tjedna.

Foto: Nikola Čutuk/pixsell, ilustracija

Kako je Večernji list već pisao, hrvatski članovi uprave inzistirali su da im se da još malo vremena kako bi analizirali ekonomsku podlogu odluke o prenamjeni Siska. Odluka o nastavku ulaganja u rafineriju u Rijeci nije pripremljena već se pretpostavlja da bi mogla biti donesena u idućih nekoliko mjeseci. Riječ je o planu ulaganja od oko 400 milijuna dolara, čime bi se financiralo postrojenje za obradu teških ostataka.

Nastavak idući tjedan

Nije donesena ni odluka o zbrinjavanju 338 radnika, ali to ne znači da su ta radna mjesta spašena, već se odluka prolongira na idući tjedan. Sjednica uprave započela je u srijedu u 11 sati.

Napuštanje sjednice tek je jedna od mogućnosti kojom se može spriječiti gašenje Siska. Prema članku 4. aktualnog Zakona o energiji, i postrojenja za preradu nafte – dakle rafinerije – proglašeni su objektima od interesa za Hrvatsku te je vlasnicima tih objekata određena obveza da ih održavaju, tehnološki unapređuju, odnosno moderniziraju sukladno interesima RH i njezinoj energetskoj strategiji. Takva se odredba tumačila kao zabrana zatvaranja ili prenamjene domaćih rafinerija, a mađarski MOL, navodno, podnio je i tužbu Europskoj komisiji tvrdeći da taj članak nije u skladu s osnovnom regulativom EU o tržišnom natjecanju. U Europskoj komisiji nisu htjeli otkriti krši li se tim člankom sloboda tržišnog natjecanja već su tek rekli da je provjera u tijeku.

Resorni je ministar Ivan Vrdoljak istaknuo kako će Vlada učiniti sve da zaštiti donošenje štetnih odluka i energetski interes Hrvatske, a podsjećamo da je ekonomski interes Ine zaštićen i odlukom Arbitražnog tijela u Ženevi po kojoj se MOL priječi u donošenju štetnih odluka za kompaniju. Hoće li se Vlada pozivati na tu odredbu, tražiti izlaz u Zakonu o energiji ili ima treći put, otkrit ćemo u idućim tjednima.

>>200 radnika pred upravnom zgradom sisačke rafinerije: 'Direktore, javi se!'

>> MOL o gašenju rafinerije: Podržavamo odluke koje su u komercijalnom interesu Ine

>> 'Nemamo ovlasti blokirati odluke Ine, ali zaštitit ćemo energetski interes RH'

Komentara 34

DU
Deleted user
19:44 24.09.2014.

komunizam u glavi ljudi i naroda. Mađari platili novac (dionice) za INU ! A sad bi je nacionalizirali,čitaj -ukrali vlasniku, da se djeca političara opet malo igraju ničijom imovinom. (ugovor o upravljnju nema nikakve veze s vlasništvom ??!!)

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
20:18 24.09.2014.

trebali ste pričat dok su komunisti sa račanom, linićem onim kvazi ekonomistom jurčićem i ostalim prodanim dušama rasprodavali sve što se za siću moglo unovčiti...od banaka, pa mirovina, pa kredita za prazne auto ceste....ma svega čega su se komunisti dotakli, nikad ništa u korist Hrvata....nijednog !

Avatar gecdra
gecdra
08:48 24.09.2014.

Ugasite to da sisčani mogu dihat punim plučima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije