Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prejak

Franak srušio izvoz i ispraznio švicarsku riznicu

Swiss National Bank (SNB) Chairman Thomas Jordan arrives at the SNB's General Shareholders meeting in Bern, Switzerland, April 24, 2015. REUTERS/Ruben Sprich
Foto: Reuters/PIXSELL
02.05.2015.
u 23:45

Thomas Jordan glavni je krivac za ogroman rast franka

Prejaki franak ispraznio je državnu riznicu – Švicarska narodna banka objavila je da je u prvom kvartalu ove godine izgubila čak 30 milijardi franaka! Uz gubitak u državnom trezoru veliki minus u prva tri mjeseca ove godine bilježi i švicarski izvoz – pao je čak pet posto u odnosu na isto razdoblje lani. A za sve je kriva odluka Švicarske narodne banke s početka siječnja, koja je hrvatske dužnike u francima bacila na koljena. Naime, odluka švicarskog guvernera Thomasa Jordana (na slici) da prestane braniti najniži tečaj od 10 eura za 12 franaka švicarac je vinula u nebo i on se nakon toga gotovo izjednačio s eurom. U međuvremenu je franak malo oslabio, ali je i dalje 15 posto jači nego što je bio prije iznenadne odluke guvernera T. Jordana.

Zbog tečajnih razlika Švicarska narodna banka svakoga je mjeseca izgubila po 10 milijardi franaka i taj se minus akumulirao na 30 milijardi franaka. Za usporedbu, u istom razdoblju lani sa starim tečajem franka, koji je Švicarska narodna banka branila od 2011. godine, ova je novčarska kuća u prvom kvartalu 2014. zaradila 38 milijardi franaka, objavili su švicarski mediji. Zbog prejakog franka pati cijela švicarska industrija – u prva tri mjeseca ove godine švicarski izvoz smanjen je četiri posto. U jedno od ključnih švicarskih izvoznih tržišta, susjednu Njemačku, izvoz je smanjen čak 5,2 posto, objavila je švicarska trgovinska komora u Njemačkoj. Mnoge švicarske tvrtke već su prisiljene rezati plaće, a neke su morale i početi dijeliti otkaze. U Švicarskoj raste pritisak na središnju banku da ponovno počne braniti niži tečaj franka kako bi pojeftinili svoje proizvode i Švicarsku održali jednom od najvećih izvoznih sila na svijetu.

>> Franak opet jača, krivi su Grčka i izbori u V. Britaniji

>> Vrijeme radi za banke tužene u aferi Franak

Komentara 7

OB
ObrenM
04:02 03.05.2015.

Dabogda se ova razaracka bankarska politika megalomanskog guvernera obila o glavu ovom ljigavcu,koji je donio nemir i plac u puno drzava.

ZO
zoom
01:25 03.05.2015.

možda nam se i Spasitelj ukaže u ovim teškim vremenima...

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
18:34 03.05.2015.

Obrene ako plačeš plačeš zbog pohlepe. Nema to veze s ovim čovjekom. On samo radi najbolje ono što mu je dužnost. Kredite vam nije dijelio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije