Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Čak 81 posto njemačkih tvrtki ponovno bi investiralo u Hrvatskoj

20.01.2012.Zagreb - Ksaver, u Ministarstvu zdravlja potpisan je Ugovor izmedju Ministarstva zdravlja i tvrtke Siemens o nabavci PET/CT uredjeja za KBC Zagreb. Ugovor su potpisali ministar zdravlja prof.dr. sc. Rajko Ostojic i predstavnik tvrtke Siemens gd
Foto: Robert Anic/PIXSELL
29.04.2015.
u 22:40

Oko 84 posto njemačkih tvrtki u Hrvatskoj ocijenilo je gospodarsku sliku lošom, a da će se ove godine popraviti, vjeruje njih 17,2%

Po atraktivnosti za ulaganje njemačkim tvrtkama među 20 zemalja u južnoj i istočnoj Europi Hrvatska je na osmom mjestu, što je pad od dva mjesta u odnosu na 2013. godinu. Iako je čak 81 posto ispitanih njemačkih tvrtki istaknulo da bi ponovilo svoju investiciju u Hrvatsku, Nijemci kao mane rada u Hrvatskoj ističu porezno opterećenje, porezni sustav i poreznu upravu, javnu upravu te nepredvidljivost gospodarske politike. Nalazi su to ankete koja je provedena među poduzetnicima iz 16 zemalja koji imaju u vlasničkoj strukturi više od 65 posto njemačkog kapitala, a koju je prezentirala Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

– Porezni teret i predvidljivost porezne politike najveća su nam mana. Svaki ulagač može naići na prepreku u obliku službenika na nivou općine ili grada jer imaju moć u svojim rukama zaustaviti investiciju – istaknuo je predsjednik uprave Komore Nicolas Baron Adamovich dodavši da Hrvatska gubi mnoge investicije zbog neučinkovite javne uprave i predugog čekanja na dozvole.

Da ima i pozitivnih slučajeva, istaknuo je predsjednik uprave Siemens Hrvatske i član uprave komore Mladen Fogec (na slici) pohvalivši sjevernu regiju Hrvatske u kojoj se dozvole mogu dobiti i u roku od 15 dana. Ipak upozorava da se prakse moraju ujednačiti jer mnogi ulagači zbog čekanja odlaze pa u Hrvatskoj posluju oni koji imaju i vremena i novca za pet do deset godina čekanja na pokretanje poslovanja.

Bez obzira na kritike, rezultati istraživanja nešto su pozitivniji nego proteklih godina pa tako 44 posto ispitanih tvrtki ocjenjuje svoju poslovnu situaciju znatno boljom nego što ocjenjuju opću gospodarsku situaciju u Hrvatskoj . Čak 84,5 posto njemačkih tvrtki dalo je lošu ocjenu općoj slici, dok je takvu ocjenu prosječno u regiji dodijelilo samo 35 posto tvrtki. Za usporedbu, dok 28 posto njemačkih ulagača očekuje bolje izglede u 2015. u regiji, da će se gospodarstvo popraviti ove godine u Hrvatskoj, vjeruje samo 17 posto njih. Najatraktivnije države za ulaganje ispred Hrvatske su Poljska, Češka, Estonija, Slovačka, Slovenija, Latvija i Litva.

>> Zračna luka u Dubrovniku prvi projekt iz tzv. Junckerove inicijative

>> Ovi mladi ljudi idu u London po investitore

Komentara 4

Avatar cera
cera
02:12 30.04.2015.

15 dana čekanja,pa to je samo kod nas

Avatar cera
cera
02:12 30.04.2015.

15 dana čekanja,pa to je samo kod nas

ZA
zaokica
11:06 30.04.2015.

Pametnom sve jasno sta je domaca bundes liga napravila bolje da nista nisu dirali a oni puni hvale da su nesto popravili ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije