Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atraktivno izdanje Matice hrvatske i Viteškog alkarskog društva iz Sinja

Sinjska alka uz jubilej dobila i Leksikon

Leksikon Sinjske alke
Arhiv VL
02.08.2015.
u 14:10

VAD i Matica hrvatska objavili su Leksikon Sinjske alke

        Nakon prvog sveska svoje Enciklopedije, Matica hrvatska objavila je uz Viteško alkarsko društvo iz Sinja i jedinstveni Leksikon Sinjske alke. Iznimnu monografiju uredio je Stipe Botica, a knjigu urednički potpisuje Romana Horvat. Na gotovo 300 stranica Leksikon se bavi viteškim običajima koji se kroz tri stoljeća njeguju u ustaničkom Sinju.

Botica ističe da je abecedarij pojmova oblikovan i usuglašen prema uradcima Marka Grčića i Ive Dalbella, dok je u radu na Leksikonu sudjelovalo tridesetak upućenih autora. Kako je u VAD-u dokumentacija oskudna i nesređena, morala se skupljati iz raznih izvora. Kako se Alkom često manipuliralo iz političkih i ideoloških razloga, autori ističu da se ni u Leksikonu nisu mogle objektivno valorizirati sve činjenice iz njezine tristostoljetne povijesti.Autori ističu da su im ciljevi bili metodičnost, preciznost, točnost, dosljednost, istinitost (objektivnost) i sustavnost.

U svakom slučaju, objava Leksikona koji donosi niz atraktivnih povijesnih i aktualnih fotografija i karata, veliki je doprinos slavlju kojim će cijela Hrvatska proslaviti 300. obljetnicu Sinjske alke ovog tjedna.    

Ključne riječi

Komentara 2

DU
dunhill
23:05 03.08.2015.

Još jedan milijun kuna novca poreznih obveznika bačen u vjetar. Novac koji je mogao biti doniran nekom od mnogih siromašnih hrvatskih branitelja i obitelji. Glavno da si je matičina vrhuška međusobno podijelila velike honorare a knjiga će kao i sve druge koje je tzv. Matica hrvatska do sada napravila (kao i tzv. "Enciklopedija MH" koja je, usput, čista "copy-paste" produkcija!) završiti u smrdljivom podrumu njihove zgrade.

ME
medvedgrad
23:08 03.08.2015.

Hočemo Denisa Derka za predsjendika Matice hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije