Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi roman Mire Gavrana

Roman o fra Didaku Buntiću rasprodan u samo dva mjeseca

18.01.2017.
u 12:57

Uspjeh novog romana Mire Gavrana

Da je Miro Gavran autor bestselera nije nikakva vijest. Ali da je najnoviji roman za odrasle, beletriziranu biografiju hercegovačkog fratra Didaka Buntića nazvanu “Nekoliko ptica i jedno nebo” uspio prodati u samo dva mjeseca doista je informacija vrijedna pažnje. I to pogotovo zna li se da je Mozaik knjiga prvo izdanje tiskala u čak 2500 primjeraka.

– Gavranov roman “Nekoliko ptica i jedno nebo” bio nam je najprodavanija knjiga u predbožićnom razdoblju. Ljudi su naručivali i po više desetaka primjeraka, vjerojatno ga poklanjajući poslovnim partnerima. Tako smo već uoči Božića ostali bez knjige na skladištu, što se ne događa tako često. Stoga smo morali hitno dotiskati knjigu jer nam stalno stižu nove narudžbe – kaže glavni urednik Mozaik knjige Zoran Maljković.

Osim zagrebačkog predstavljanja knjige, Miro Gavran svoj je roman na kraju 2016. godine predstavio i u Hercegovini gdje je knjiga također razgrabljena. Na samim promocijama prodano je nekoliko stotina primjeraka tog djelomično i povijesnog romana. A autor planira i gostovanja u Hrvatskoj, budući da se radnja romana odvija i u Slavoniji, te da u Hrvatskoj žive brojni potomci hercegovačkih mališana koji su spašeni zahvaljujući akciji požrtvovnog i beskompromisnog hercegovačkog franjevca.

Gavranov roman o autentičnoj povijesnoj osobi, fra Didaku Buntiću odlično se uklopio i u obilježavanje stote godišnjice spašavanja gladne djece iz Hercegovine u Slavoniju koje će se održati 22. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, i to pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Zoran Maljković kaže da je Gavran posljednji roman za odrasle, “Kafkina prijatelja”, objavio još 2011. godine te da je njegova publika s nestrpljenjem čekala novi roman za odrasle. No, brzina kojom je rasprodano prvo izdanje novog Gavranova romana može se usporediti samo s brzinom kojom se prodaju novi dječji romani Sanje Polak, ističe Maljković.

Prema podacima Nacionalne i sveučilišne knjižnice, pretprošle su godine djela Mire Gavrana bila među najposuđivanijima. Njegove knjige bile su posuđene čak više od 13.000 puta. Zanimljivo je da su od Gavrana posuđivaniji autori samo Sanja Pilić, Pavao Pavličić i Sanja Polak čija djela odreda tiskaju Zoran Maljković i Mozaik knjiga.

A da dramatičar Miro Gavran nije pao u sjenu Gavrana romanopisca svjedoči podatak da će samo ovih siječanjskih dana Gavran imati dvije premijere u Zagrebu.

Prvo će zagrebački Kerempuh u subotu 21. siječnja premijerno izvesti Gavranovu komediju “Traži se novi suprug” u režiji Željka Königsknechta (koji tom predstavom u kojoj i glumi obilježava 35. godišnicu umjetničkog rada), a potom će Teatar Gavran 26. siječnja u dvor ani Lisinski izvesti Gavranovu komediju “Zaboravi Hollywood” u režiji Miroslava Međimorca u kojoj uz neumornog Königsknechta glumi i Jakov Gavran. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije