Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježavanje 450. godišnjice Sigetske bitke

Priprema se roman s temom Sigetske bitke

Scena iz opere "Nikola Šubić Zrinski"
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
25.04.2016.
u 11:30

Program obilježavanja godišnjice Sigetske bitke

U Starom gradu Zrinskih u Čakovcu ansambli Zagrebačke opere izvest će 29. travnja dijelove Zajčeve opere “Nikola Šubić Zrinjski” u spomen na 450. obljetnicu Sigetske bitke koja se ove godine obilježava u Hrvatskoj i Mađarskoj.

Središnje obilježavanje proslave bit će 7. rujna u Sigetu kada će u prisutnosti državnih poglavara Hrvatske, Turske i Mađarske ansambl Osječke opere izvesti zbor “U boj, u boj”. Isti će ansambl krajem godine Zajčevu operu izvesti u Mađarskoj državnoj operi, a Zagrepčani će cjelovitu operu moći čuti u izvedbi Zagrebačke opere tijekom ljeta na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu.

Matica hrvatska i Društvo hrvatskih književnika pripremaju knjigu hrvatskih epskih i lirskih književnih radova o Sigetskoj bitki pod naslovom “Nikola Šubić Zrinski u hrvatskom stihu” te reprint djela Petra Zrinskog “Adrianskoga mora sirena”, čiji se original čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, i objavu romana za mlade s temom Sigetske bitke.

U Zagrebu će konačno biti postavljeno kameno poprsje Nikole Šubića Zrinskog na njegovu trgu, što je ideja koja postoji još od 1879. godine.

Grad je pokrenuo postupak raspisivanja natječaja za idejno rješenje poprsja. U čast Zrinskog postavit će se i spomen-ploče u njegovu rodnom Zrinu i u Čakovcu, a Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u listopadu će ugostiti međunarodni znanstveni skup na temu Sigetske bitke i Nikole Šubića Zrinskog.

Kalendar je usklađen na sastanku Povjerenstva za obilježavanje jubileja kojim je predsjedao predsjednik HAZU Zvonko Kusić, a koji djeluje od lipnja 2015.
godine.•

Ključne riječi

Komentara 1

RV
rvp88
23:24 25.04.2016.

Inace bitka kod sigeta je poznata jer je svaki hrvat ubio u prosjeku 25 turaka prije nego sto su izginuli i tako odgodili pohod na bec. Ispravite me ako grijesim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije