Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miloš Urban u Zagrebu

Moj izdavač je građevinar koji preuređuje dvorac za pisce

Miloš Urban, pisac iz Češke
Igor Kralj/PIXSELL
03.10.2014.
u 10:56

Češki pisac Miloš Urban nekoliko je dana boravio u Zagrebu

        – Puno radno vrijeme radim u nakladničkoj kući Argo na tuđim, često bezveznim američkim tekstovima. Kada dođem kući, uhvatim sat, dva rada na vlastitim tekstovima. Ne znam slikati. Ne znam snimati filmove. Ali pisati znam. Tako se izražavam – kaže poznati češki prozaik Miloš Urban, koji je u Zagreb doputovao kao gost Naklade Ljevak koja mu je lani objavila roman “Lord Mord” u prijevodu Renate Kuchar.

– Nakladnička kuća Argo godišnje objavi od 130 do 150 naslova. Ima 27 zaposlenih. Našu kuću na životu drže bestseleri poput onih Dana Browna. Ako imate novca za plaćanje prava za američke i engleske hitove, imate priliku za uspjeh. Kuće koje objavljuju samo nekomercijalnu literaturu moraju dobiti državne dotacije ili tražiti novac od stranaca.U Češkoj postoji nakladnik koji objavljuje samo francuske pisce, a za to dobiva izdašne dotacije iz Francuske. Vlasnik naše izdavačke kuće je građevinar koji se početkom devedesetih počeo baviti izdavaštvom. Sada u okolici Praga preuređuje dvorac koji će ugošćavati pisce. To je dobar primjer čovjeka koji se bavi cementom i ciglom, a koji radi i Bogu drage aktivnosti – veli Urban koji je objavio četrnaest knjiga.

– Ne mogu pisati više djela istovremeno. Probao sam jednom i obje knjige su nedovršene. Nakon što napišem knjigu, odmah zaboravim njen sadržaj – veli pisac koji u romanima često koristi i povijesne podatke pišući o praškoj katedrali, praškoj židovskoj četvrti...– Nezadovoljan sam razvojem Praga i njegovim izgledom. Da sam političar, zabranio bih automobile u Pragu. Prag je grad koji možete i obožavati, ali i mrziti. U Pragu se turistima prodaju ruske šubare. A one nemaju što raditi u Pragu kao ni ruski vojnici. Nekada su pisci imali vremena slušati svoju publiku.Tako je Hrabal slušao ljude u omiljenoj pivnici. Mene ne zanima roman kao takav, nego moj unutarnji svijet – zaključuije pisac koji se raduje kada njegovi čitatelji ne prepoznaju razliku između fikcije i zbilje u njegovim kriminalističkim povijesnim romanima.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije