Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Mrtva svadba" HNK-a Varaždin i Eurokaza

Saksofonima oživili “Mrtvu svadbu”

Mrtva svadba
arhiv kazališta
09.01.2017.
u 13:21

HNK iz Varaždina je u koprodukciji s Eurokazom i u Zagrebu izveo predstavu "Mrtva svadba"

Drama “Mrtva svadba” Asje Srnec Todorović obilježila je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća iskorak mlade hrvatske drame u suvremenost i nedoslovnost. Ove je godine vraćena na hrvatsku scenu, prvo u Zadru, a početkom prosinca i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu koje ju je izvelo u emotivnoj režiji Natalije Manojlović u koprodukciji s Eurokazom. Predstava je pred prepunim gledalištem imala i zagrebačku premijeru u dvorani Akademije dramskih umjetnosti F22 u Frankopanskoj 22.

Bizaran mučni tekst koji razotkriva svadbene rituale snažno ih povezujući s motivima smrti (što ima i uporište u narodnim običajima u kojima se odlazak djevojke iz obiteljskog doma vrlo često slavi uz grobno naricanje), naišao je na odličnu glumačku ekipu. Ljubomir Kerekeš u ulozi Oca i ovog je puta inzistirao na komici, Barbara Rocco bila je zastrašujuća Majka koju obitelj i mrtvu skriva u ormaru, dok su u otkvačenim ulogama bezvoljne Kćeri i zaljubljenog Mladoženje vrlo prirodni i promišljeni bili Sara Stanić i Marinko Prga.

Kako je autorska ekipa varaždinsko-eurokazovsku “Mrtvu svadbu” nazvala crnom operom, to je težište predstave mudro stavljeno na glazbu koju je skladao član Papandopulo kvarteta Gordan Tudor. Saksofonisti su uživo izvodili efektne skladbe, vrlo često duhovito komentirajući dramatična događanja na sceni s nožem kao stalnim prijetećim lajtmotivom. Glazbenici su likovima zarobljenim u svojim grotesknim društvenim i obiteljskim ulogama dali snažnu notu aktualnosti i prepoznatljivosti, omogućivši im jednostavniji i efektniji kontakt s publikom. Dobro je da su scenografi Stjepan Filipec i Natalija Manojlović inzistirali na drvu i staklu poklanjajući predstavi elementarnost, baš kao i kostimi Žarke Krpan. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije