Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović:

'Nitko nema potrebnu većinu. Novi krug konzultacija početkom sljedećeg tjedna'

konzultacije
Foto: Hina
1/36
07.12.2015.
u 17:53

Ne bude li i drugi krug konzultacija uspješan, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dogovorit će odmah i treći krug

U Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović završio je drugi krug političkih konzultacija cilj kojih je određivanje mandatara nove hrvatske vlade. Prvi krug konzultacija nije polučio taj rezultat i nijedan od kandidata nije imao 76 potrebnih ruku potpore. 

Ne budu li i druge konzultacije uspješne, izgledno je da će predsjednica dogovoriti odmah i datum trećeg kruga konzultacija.

U nastavku pratite tijek konzultacija:

17.50 satiGlede zahtjeva predsjednice Grabar-Kitarović za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog "curenja" dokumenata iz SOA-e, vezanih uz bivšeg zastupnika SDSS-a Mirka Raškovića, Tomislav Karamarko naglasio je da se treba utvrditi kako je taj dokument došao u određene medije. Jer, dodao je, riječ je o jednoj od najvećih tajni hrvatskog sigurnosnog sustava koju je netko zbog jednog (zastupničkog) potpisa plasirao u medije kako bi diskreditirao Raškovića.

"Netko zbog ovoga treba odgovarati jer taj čovjek za Hrvatsku je učinio puno više od onih koji su se u to vrijeme šetali po Bruxellesu", kazao je. Više čitajte ovdje.

16.40 satiPredsjednik SDP-a Zoran Milanović izrazio je danas na Pantovčaku uvjerenje da će koalicija Hrvatska raste uspjeti formirati vladu i dobiti većinsku potporu u Saboru te kazao kako će im potporu dati i Stipe Petrina.

"Vjerujem da ćemo na kraju formirati Sabor i vladu", rekao je Milanović novinarima nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar–Kitarović dodavši da taj proces ide polako, kao i u drugim zemljama Europe. "Nije nikakva panika i izvanredno stanje", dodao je. Više čitajte ovdje.

15.50 sati Završila sam drugi krug konzultacija. I dalje nitko ne raspolaže potrebnom većinom svih zastupnika u Saboru – kazala je u obraćanju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te dodala da će do kraja inzistirati na ispunjenju ustavne odredbe koja kaže da se mandat povjerava osobi koja ima podršku većine svih zastupnika. – Najodlučnije odbacujem bilo kakvu vrstu pritisaka – kazala je predsjednica te dodala da nikome neće "dopustiti da iz bilo kojeg partikularnog interesa ugrozi stabilnost države i ustavnog poretka". 

Objavila je da će se sljedeći krug konzultacija održati početkom sljedećeg tjedna.  Više čitajte ovdje.

15.45 sati  –  Konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović obavila je i Domoljubna koalicija. Tomislav Karamarko rekao je da je s predsjednicom razgovarao o svim mogućim scenarijima te naglasio da trenutačnu situaciju treba što prije razriješiti jer je od izbora do danas 8000 ljudi ostalo bez posla. Rekao je da je današnji sastanak s Mostom bio korak prema dobroj volji. "Netko je pokazao više, a netko manje dobre volje. HDZ je svakako pokazao više", rekao je Karamarko. Kada je riječ o tome je li mu prihvatljivija opcija zajedničke trojne koalicije ili novi izbori, Karamarko je rekao da treba ići korak po korak te da nije vidovit da bi mogao predvidjeti što će se dogoditi.

Ponovio je da je Milanovićeva vlada četiri godine loše vladala, ali i da odluku treba donijeti što prije. Na pitanje je li se HDZ prepoznao u izjavi koju je dao Zoran Milanović da neće koalirati s onima koji su optuženi za kaznena djela, Karamarko je odgovorio:

– Potpuno je apsurdno da to govori Milanović koji u svojim redovima ima optužene gradonačelnike, župane, županice... ima 10 puta goru situaciju nego onu za koju optužuje suprotnu stranu – kaže Karamarko.

Za Mirka Raškovića rekao je da je pitanje kako je dokument o njegovu ratnom putu došao u javnost budući da takav dokument pripada među najveće tajne sustava.

–To što dokument nije bio klasificiran, ne znači da je trebao biti pušten u medije jer je time ugrožen Raškovićev život – rekao je Karamarko.  

15.40 sati Razgovarali smo o mogućim scenarijima. Svaki korak moramo pažljivo odmjeriti jer je ovo suptilan proces – kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nakon konzultacija s predsjednicom. – Korak po korak. Nije sve gotovo, nisam vidovit, ne mogu vam reći što će se događati ovog tjedna – rekao je Karamarko o ponudi vođe Mosta Bože Petrova za stvaranje zajedničke koalicije u kojoj bi bili i SDP i HDZ i Most. 

15.25 sati – Zoran Milanović više od pola sata zadržao se na konzultacijama kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, za razliku od prvog kruga konzultacija kada je s njom proveo tek nekoliko minuta. Na pitanje što je toliko dugo radio, kaže da su pričali.

Milanović je izjavio da je iz jutrošnjih izjava jasno kako Hrvatska raste ima potporu Stipe Petrine. Ponovio je da situacija u državi nije alarmantna, nema panike te da treba formirati Sabor. Ponovio je, ako je potrebno da i do toga dođe, da se Sabor se može odmah konstituirati i raspustiti, kako bi se mogli raspisati novi izbori.

Na pitanje je li mu je prihvatljiva zajednička koalicija koju bi činile Hrvatska raste, Domoljubna koalicija i Most nezavisnih lista, Milanović je odgovorio:

– Korak po korak. Moram se konzultirati sa strankom, nisam dobio mandat da bih o tome sam odlučivao – rekao je tehnički premijer. Komentirao je da je razgovor s Mostom na jedan nespretan način ispao kao razgovor o foteljama.

Pitalo ga se i kako mu je neprihvatljiva koalicija s onima u čijim su redovima optuženici za teška kaznena djela, a da je SDP u koaliciji s HNS-om čiji je Andro Vlahušić pravomoćno optužen za kazneno djelo, što je Milanovića zasmetalo.Tu je novinarku Milanović pitao je li ona s portala Direktno za koji je rekao da je HDZ-ov portal. Novinarka je inzistirala na odgovoru pa joj je Milanović odgovorio da je Vlahušićevo kazneno djelo marginalno. Novinari su Milanovića pitali i hoće li u tom kontekstu koalirati s Glavaševim HDSSB-om, na što je Milanović odgovorio da zasad nema takve koalicije.

– Teško je raditi po takvim kriterijima i po tako postavljenim standardima – rekao je.  

14.40 sati – Božo Petrov, Ines Strenja Linić, Robert Podolnjak i Miro Bulj  bili su na drugome krugu konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčaku.

Petrov je rekao da je s predsjednicom Grabar-Kitarović vodio identičan razgovor kao i u prvom krugu. Referirao se na današnji sastanak s HDZ-om i SDP-om. Rekao je da su sada svi građani Hrvatske vidjeli stav Mosta te da će sedam dana čekati odgovore čelnika dviju koalicija. Nije htio davati ocjene o tome koliko su obje strane spremne prihvatiti prijedlog Mosta o zajedničkoj vladi, nego im je zahvalio što su pristali na sastanak i što nisu zatvorili vrata.

U slučaju da Most dobije odbijenicu s obje strane, onda su jedina opcija novi izbori. Ako odbijenica stigne s jedne strane, Petrov kaže da će i dalje ostaviti vremena da i ona druga strana prihvati njihov prijedlog koji se tiče reformske vlade.

14.00 sati – Nakon stanke konzultacije su nastavljene. Prvi su predsjednici došli predstavnici Mosta predvođeni Božom Petrovim

11.30 sati – Konzultacije se nastavljaju u 14 sati kada bi na Pantovčak trebali stići Božo Petrov i predstavnici Mosta.

11.30 sati – Šef IDS-a Boris Miletić predsjednici je ponovio da je IDS uz lijevo-liberalnu opciju. Smatra da je vlada koju bi činili SDP, HDZ i Most teško ostvariva, no misli da treba poslušati jer je primarno da se oforme Sabor i vlada te da se izbjegne ustavna kriza. Jesu li novi izbori opcija, kaže da to ovisi o današnjem sastanku HDZ-a, SDP-a i Mosta. Tvrdi da bi Most trebao preuzeti odgovornost i donijeti odluku, tim više ako su mu cilj reforme. 

11.25 sati – Drago Prgomet je bio na konzultacijama s Gordanom Rusak i Irenom Petrijevčanin Vuksanović, dvije zastupnice iz stranke Hrid. Rekao je da će Hrid u skupštini na srijedu odlučiti o daljnjim koracima i oni, kaže Prgomet, ne bježe od odgovornosti. Smatra da je zagovaranje velike koalicije nepotrebno i nerealno i da na to ne treba gubiti vrijeme. Rekao je kako će konačnu odluku o tome koga će podržati donijeti svi članovi Hridi po načelu ''jedan čovjek – jedan glas''. 

11.20 sati – S konzultacija je otišao i Milan Bandić koji je izvodio show pred kamerama, a izbjegao je odgovoriti na pitanja. Nije otkrio koga će podržati, niti koliko će zastupnika imati u klubu iako je najavio da će ih biti više. Rekao je kako je i predsjednici i njemu stalo da se ova saga što prije razriješi. Dodaje da se ufa u razum Zorana Milanović, širinu Tomislava Karamarka i iskustvo Bože Petrova i da će nakon današnjeg sastanka pustiti bijeli dim.

Nedorečeno je govorio da će podržati one koji će ga uvjeriti da će podržati reforme jer papir trpi sve. Dao si je na važnosti pa je rekao da on kao gradonačelnik grada Zagreba koji je osvojio pet mandata valjda zna prepoznati one koje bi bili u stanju provesti reforme. Rekao je da je jedino njegova stranka predložila tim ljudi.

Na pitanje koga bi on predložio za mandatara, kazao je da nije u poziciji predlagati, no da jest, izabrao bi sebe. Upitan jesu li ga zvali Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, rekao je da nisu. A na pitanje je li on zvao njih, rekao je da on zove samo svoju mater i svoju Vesnu.

10.55 sati – S konzultacija s otišli i Dragan Vulin i Josip Salapić iz HDSSB-a. Vulin je rekao da su i dalje pri stavu da nikoga ne podržavaju, no dodaje da su spremni na razgovore ako to bude potrebno. Ipak, Vulin smatra da su najizglednija opcija novi izbori.

– Ne priželjkujemo ih, ali smo spremni, rekao je Vulin. On smatra da bi ponovljeni izbori bila jeftinija varijanta za Hrvatsku,

Na pitanje bi li novi izbori promijenili raspored političkih snaga, Vulin je rekao da birači imaju svoje mišljenje o svemu što se događalo od izbora te da postoji mogućnost da bi na ponovljenim izborima bila iznjedrena stabilna parlamentarna većina.

10.40 sati – Radimir Čačić (Reformisti) najdulje se zadržao na konzultacijama kod predsjednice. Ponovio joj je svoj stav od zadnji put, da je zasad uz koaliciju Hrvatska raste, a komentirao je da sadašnja situacija upućuje na to da ćemo imati nove izbore. Kaže da je ključ odgovornosti na ljudima koji su ušli u politiku misleći da se to može učiniti bez spremnosti da se preuzme odgovornost.

–- Stav ''neću ni s kim'' mogući je samo u situaciji kad imaš apsolutnu većinu, ali to nije razina odgovornosti koju bi trebali imati prema biračima, kazao je i dodao kako ni dva velika bloka nisu bez odgovornosti.

–- Nije istina da nema rješenja bez Mosta. Primarna odgovornost je na Mostu, a sekundarna na onima koji se ne žele dogovoriti bez Mosta, čime bi se izbjegli novi izbori – kazao je Čačić.

10.20 sati – Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida otišao je s konzultacija. Sinčić je ponovio svoj stav i rekao da  Živi zid neće nikoga podržati, ni lijevu ni desnu opciju u sastavljanju vlade

10.10 sati – Konzultacije je obavio i Stipe Petrina koji se odvojio od Mosta. Na upit predsjednice koga će podržati, rekao je da će podržati onog tko bude imao 75 mandata, a njegov 76. bude presudan. Kad je riječ o mandataru, Petrina je rekao da će vidjeti koga će podržati, ali je naglasio da je bliži podršci Koaliciji ''Hrvatska raste'' jer ona ima više prikupljenih mandata nego Domoljubna koalicija

9.45 sati – S konzultacija su izašli Milorad Pupovac i Mile Horvat iz SDSS-a. Pupovac je rekao da ta dva člana SDSS-a i dalje podržavaju koaliciju Hrvatsku raste i Zorana Milanovića kao mandatara. Na novinarski upit da su srpski mediji prenijeli njegovu izjavu kako je spreman i na suradnju s Domoljubnom koalicijom ako će ona formiraj većinu, Pupovac je rekao da neki mediji imaju sklonost od riječi napraviti vijest, ali da je to njihova stara pozicija od prije i nakon izbora, no Pupovac kaže da ta druga politička opcija (Domoljubna koalicija, op.a) svakim danom umanjuje svojim postupcima šanse za suradnju sa SDSS-om. Kad je riječ o Mirku Raškoviću koji je odbio zajedno sa SDSS-om podržati Hrvatsku raste, Pupovac kaže da nema ništa novog osim što je SDSS pod nerazjašnjenim okolnostima ostao bez svog jednog člana.

Ne znamo što je s njim. On i ja smo se zadnji put čuli 19. studenog i od tada ništa. Zabrinuti smo zbog te situacije, a još više smo zabrinuti zbog ambicija koje su sve više pojačavaju oko mandata Raškovića – kazao je Pupovac

9.30 sati Furio Radin, predstavnik talijanske nacionalne manjine koji je upravo izašao s konzultacija, rekao je da je pred manjincima jedna nepoznanica, a to je ishod današnjeg sastanka SDP-a, HDZ-a i Mosta.. Radin kaže kako je malo vjerojatno, ali u slučaju da dođe do velike koalicije SDP-a, HDZ-a i Most-a, onda bi se manjinci trebali upoznati s Mostom budući da im je nepoznato koje Most reforme planira u vezi s nacionalnim manjinama. Radin je rekao da je bez manjinaca moguće sastaviti takvu zajedničku vladu, ali da bez manjinaca ona ne bi bila stabilna.

– Apeliram na Most da kontaktira s nacionalnim manjinama budući da manjinci nemaju pojma kakva je politika Mosta prema nacionalnim manjinama.

9.22 satiŠandor Juhas, zastupnik mađarske nacionalne manje, na pitanje ostaje li i dalje pri svom stavu da je uz koaliciju Hrvatsku raste, tek je kratko odgovorio da je najgore kada čovjek mijenja stavove.

9.19 sati  –  Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine je prvo rekao da je njegov stav isti kao i zadnji put, a potom kako očekuje da onaj koji ima većinu dobije status mandatara, poslije čega će krenuti razgovori.

9.14 sati – Veljko Kajtazi, predstavnik romske nacionalne manjine, kaže kako ostaje pri stavu da želi dati priliku koaliciji Hrvatska raste

9.11 satiErmina Lekaj Prljaskaj, predstavnica albanske manjine, nakon završenih konzultacije kod predsjednice izjavila je da se još nije opredijelila i da je dalje stava da se manjine trebaju pridružiti onima koji će formirati većinu. 

9.00 sati –  Na konzultacije na Pantovčak od 9 sati pristižu predstavnici nacionalnih manjina. Prva je stigla Ermina Lekaj Prljaskaj, a potom slijede Veljko Kajtazi, Vladimir Bilek, Šandor Juhas, Furio Radin, Milorad Pupovac i Mile Horvat. Nakon njih stiže Stipe Petrina, potom Živi zid, Radimir Čačić ispred Reformista, Josip Salapić iz HDSSB-a, Milan Bandić, zatim Drago Prgomet koji dolazi sam i Boris Miletić ispred IDS-a. Nakon IDS-a trebao je doći i odmetnuti Mirko Rašković koji se ispričao i rekao da neće doći zbog obaveza u Šibensko-kninskoj županiji. Jutarnje konzultacije trebale bi završiti do 11.30, nakon čega slijedi stanka i zatim se u 14 sati očekuju Božo Petrov i Most, nakon njih predstavnici koalicije Hrvatska raste i na kraju Domoljubne koalicije. Očekuje se da bi konzultacije trebale završiti oko 15 sati te oko 15.20 slijedi obraćanje predsjednice.

>> Što nakon neuspjelog konstituiranja Sabora: 'Sada je sve u rukama predsjednice'

Komentara 162

Avatar bushvzdhr
bushvzdhr
07:10 07.12.2015.

Ajde da se mi građani RH malo opametimo i kažemo popu pop, a bobu bob. Dodjeljujmo odličje Ratni dezerter iz Domovinskog rata i to dva reda: Prvi velered s zlatnim perima .uzomaznim za: zoran milanović, ivo josipović, vesna pusić, terselići,, zoran pusić, puhovskičarski, milanče pupovac-etnobiznovski; Drugi velered s srebrnom vazelin-silikonskom batinom za: pedža-thomson grbinpijanski neustavni, kotromanov ruskojevski, ostoja ranković pendrekovski, marasovski punodlakanovski, jovanovski gledasovski pali barjakovski itd.. Svi su ono imali prilike da rade u korist države RH tijekom potrebe u RH i za RH, a uvijek su izveli ples pobjegovski-privatovski, pa kad prođe opasnost po RH izvedu ples nagrbačunarodovski.

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
07:13 07.12.2015.

Jadni Zoka Pacov već drugi put mora na Pantovčak bez dovoljno potpisa. Što će danas napraviti iz obijesti, pokakati se u grmlje u park-šumi? A Pupovac će ovaj put odmah doći sa sjekirom, da može odmah skinuti glavu drugom kolegi ako ga i ovaj odluči napustiti.

KA
kapunjohan
09:22 07.12.2015.

Predsjednica nebi smijela ni pod kju cijenu dati mandat čvjeku koji ne priznaje državne institucije pa ni predsjednika države, pa makar imao i 100 podpisa. U tom primjeru treba tražiti, da stranka ponudi, drugoga mandatara u suprotnom raspiše nove izbore.Kad netko misli, da je jedini sposoban za neku takvu funkciju i kad misli, da sve mora početi od njega, onda ga treba spriječiti, tako da upravo suprotno, ništa ne može početi od njega, jer inače može puno toga otići u krivom smijeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije