Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEUSPJEH

ORaH zapeo između stranke zelenih i rezervnog SDP-a

Mirela Holy
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
12.11.2015.
u 18:10

A prije godinu i pol činilo se da će upravo ORaH biti ono što je danas Most.

U vrijeme kada sve više postajemo svjesni koliko je bitno brinuti se o očuvanju prirode, kada nas je i dugogodišnja okrutna kriza natjerala da se sve više okrećemo korištenju obnovljivih izvora energije i kada su se zelene stranke u Europi uspjele nametnuti kao jake političke snage, jedina do sada relevantna i utjecajna specijalizirano zelena politička stranka u nas – ORaH – na izborima nije uspjela osvojiti nijedan saborski mandat. A prije godinu i pol činilo se da će upravo ORaH biti ono što je danas Most. Kako nam se i zašto na kraju dogodilo da će nam novi saziv Sabora biti bez ijednog zastupnika zelenih?

– Dva su razloga tome. Kao prvo, važno je navesti paralelu s Francuskom koja je u tom smislu bila prilično zaostala jer su se u njezinu parlamentu zeleni pojavili tek prije četiri godine, za razliku od Njemačke koja već 33 godine ima zastupnike zelenih. Francuska je, kao i Hrvatska, duboko ideologizirana zemlja pa postmoderne ideje i opcije, poput one ekološke, nemaju previše prostora. A drugo, ORaH je cijelo vrijeme bio percipiran kao rezervni SDP. Iz te dvojnosti stranke, zelena i rezervni SDP, ORaH nije znao izaći, niti je izašao, na dobar način. ORaH-ovci su stalno htjeli pokazivati da su socijaldemokrati, a nisu stalno pokazivali da su zeleni i nisu znali nametnuti zelene teme – kazao je politički analitičar Žarko Puhovski dodavši da je ORaH-u znatno odmogla i pojava “šatorske inicijative” koja je zaoštrila i radikalizirala situaciju u zemlji. A za zelene teme, ideje, inicijative i rasprave o ekologiji, smatra Puhovski, potrebni su mirnodopski uvjeti.

– Kod nas se još uvijek vode svjetonazorski ratovi pa onda nema mjesta za ekologiju – kaže Puhovski.

I što sad? Hoće li ORaH preživjeti izborni debakl? Je li Mirela Holy bila prava osoba za političarku zelenih? Hoće li se, i treba li se, na zelenoj političkoj sceni pojaviti netko drugi, novi? I kada bismo mogli dočekati da u Saboru imamo jaku zelenu opciju?

– ORaH čeka slaba sudbina. Predstoje mu unutarstranačke podjele. U ORaH-u će se morati ponovo organizirati kako bi uopće opstali i izbjegli moguće gašenje. Što se tiče Holy, sad se pokazalo da ORaH ne može s njom, ali, pogotovo, ni bez nje. Uz ovakav ORaH, s vremenom će se naći netko tko će opet nametnuti zelenu politiku. Za to, pogotovo u ovim okolnostima, postoji šansa, potreba i niša, a vremena se ima četiri godine, do idućih izbora – uzvratio je Puhovski o dosadašnjoj liderici zelenih i mogućnosti pojave nekog njihova novog vođe.

>> Dosta je bilo stare garde, provukli se Čačić i Bandić

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:27 12.11.2015.

Zapela negdje na marihuani

BA
batman
18:29 12.11.2015.

Svi koji pokušaju prikloniti komunjarama najeb.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
19:41 12.11.2015.

Zašto se mediji bave strankom koja je postojala samo u naručenim anketama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije