Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indicije o mjerama praćenja

Grmoja dao iskaz u USKOK-u: 'Sumnjam da je Ostojić zloupotrijebio svoj položaj. No, nemam dokaze za to'

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.01.2016.
u 17:29

– Nisam rekao da je to sigurno tako ni da imam dokaze – kazao je Grmoja

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja u USKOK-u je u popodnevnim satima dao iskaz u vezi s jučerašnjim navodima da su službe pratile čelnika Mosta Božu Petrova

- Rekao sam ono što sam znao o svemu, da sam prije 10-ak dana dobio informacije da je saborskom odboru prijavljena podneska pod nazivom "Politička hobotnica Bože Petrova" gdje se kaže da je ministar Ostojić preko Bertine pratio Petrova odnosno njegove kontakte koje je ostvarivao putem mobitela - rekao je Grmoja i dodao da je "na taj način valjda želio kontrolirati i vidjeti kakvu će političku odluku donijeti jer je u biti Petrov bio najvažnija politička osoba nakon izbora u Hrvatskoj". - Osim toga, postojale su neke sumnjive situacije gdje su određene stvari znale procuriti u medije i javnost. Ja sam rekao da imam indicije da sumnjam da se to događalo. Nisam rekao da imam dokaze. Saborski odbor je potvrdio da je to stiglo i sada neke institucije odrade svoj posao i neka se utvrdi je li to istina ili nije - kazao je Grmoja.  - Dobio sam informaciju da je anonimni podnesak, pokušao sam to provjeriti i dobio sam potvrdu da jest i danas je saborski odbor to potvrdio - kazao je Grmoja te dodao kako je rekao da ima indicije i da je bilo "par sumnjivih informacija i situacija u ovom razdoblju koje su me navele na sumnju da se to događalo". 

"Nadam se da to nije tako i da Hrvatska nije takva država"

Na pitanje novinara želi li reći da je ministar unutaršnjih poslova Ranko Ostojić zloupotrijebio svoj položaj, Grmoja je kazao da je u USKOK-u rekao da "sumnja u to". - Nisam rekao da je to sigurno tako i da za to imam dokaze. Želim da taj aparat služi u svrhu nacionalne sigurnosti, borbe protiv korupcije i kriminala, a ne da se koristi za ppolitičke obračune. Nadam se da to nije tako i da Hrvatska nije takva država i volio bi da se to nije dogodilo - rekao je Grmoja te dodao da te indicije nisu utjecale na prekid pregovora s koalicijom Hrvatska raste. 

- Uopće ne znam je li istina da li je Ostojić ili netko drugi pratio Petrova. Čitao sam u novinama da su i HDZ i SDP u ovom razdoblju ili preko SOA-e ili preko PNUSKOK-a pratili Petrova. Ne želim tvrditi da je to radila samo jedna strana ili da su radile obje ili da to nije radio nitko. Rekao sam da imam indicije i da bih volio da se to ispita - kazao je Grmoja te dodao da ranije nije izašao s tim optužbama jer to "ne smatra ničim bitnim" te ga to ne čudi.  Naglasio je da je to prijavljeno saborskom odboru koji se time treba "pozabaviti" te je to još jedan od razloga zašto on ranije nije izašao s tom informacijom. Nije želio otkriti tko mu je dao informaciju o praćenju Petrova. - Tu informaciju sam dao USKOK-u i rekao sam im da ga slobodno pozovu i da ga ispitaju i taj čovjek je rekao da će doći i da s tim nema nikakvih problema - kazao je glasnogovornik Mosta i dodao da je u podnesku podnesenom saborskom odboru navedeno da je PNUSKOK pratio Petrova. 

Grmoja je otkrio da osoba koja mu je dala informaciju nije niti "stranačka osoba, niti službenik". - Njemu su javili iz obavještajen zajednice da se to događalo - kazao je Grmoja te odbacio navod da mu je informaciju dao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. 

Smatra da on ne treba odgovarati, ako se informacije o praćenju pokažu netočnima. - Ne vidim zašto bi odgovarao. Nisu to moje optužbe, stigao je podnesak na saborski odbor i saborski odbor to treba ispitati - kazao je Grmoja te dodao da u podnesku stoji da se Petrova prisluškivalo.  - I zato se akcija, iako nije zavedena, naziva 'Politička hobotnica" jer se pratilo koje Petrov ljude kontaktira i ovisno o tome tko ima kakav utjecaj na njega. To se događalo nakon izbora. Mislim da Petrov prije izbora nije bio tako bitna figura za hrvatsku političku scenu - zaključio je Grmoja.

Ostojić sutra ima konferenciju za novinare

Ravnateljstvo policije danas nije željelo komentirati javno izrečene tvrdnje Nikole Grmoje da je Božo Petrov bio pod mjerama praćenja tajnih službi, dok je ministar unutarnjih poslova za srijedu najavio konferenciju za novinare na kojoj će, kako se doznaje, odgovarati na sva pitanja.

Glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić kazala je Hini da se policija ne želi miješati u političke stvari, niti to smije činiti.

"No ministar Ranko Ostojić u srijedu će održati konferenciju za novinare na kojoj će, kao političar, odgovarati na sva pitanja pa tako i na ove iznesene sumnje", kazala je Bikić.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) provjerava Grmojine tvrdnje. "Po okončanju navedenih provjera, javnost će biti pravovremeno obaviještena o rezultatima", stoji u priopćenju. Prema neslužbenim informacijama N1 televizije, indicije o praćenju Bože Petrova nisu prethodno prijavljene USKOK-u. 

Marina Buntić Juričić, voditeljica saborske Službe za medije, potvrdila je da je u saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost stigla predstavka koju je Nikola Grmoja iz Mosta spomenuo u emisiji Pressing N1 televizije.

 "Budući da Odbor još nije konstituiran, ne možemo objaviti detalje predstavke koja će ući u obradu nakon što se konstituira Odbor", kratko je objasnila Buntić Juričić.

Tu informaciju za N1 potvrdio je i Miroslav Tuđman, bivši predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji je dodao da je prijava stigla nakon konstituiranja Sabora.

Grmoja je u ponedjeljak ustvrdio da je PNUSKOK Petrova pratio nakon parlamentarnih izbora u akciji koja "nigdje nije zavedena". Kazao je to u razgovoru za televiziju N1 u kojem je objasnio da Most traži čelno mjesto u Ministarstvu unutarnjih poslova jer je riječ o ključnom resoru kad je riječ o borbi protiv korupcije.

Na pitanje ne bi li i HDZ mogao provesti borbu protiv korupcije, uzvratio je kako dosadašnje iskustvo s HDZ-om i SDP-om govori drukčije.

– Ako ćemo se voditi iskustvom koje imamo i onim što su radili HDZ i SDP, ta iskustva nisu baš najbolja. Mislimo da građani očekuju nekog neovisnog, tko neće gledati tko je kakvog stranačkog dresa, tko neće biti selektivan u tome. Imali smo sada slučaj, ako gledamo kako se ponašao prema Mostu PNUSKOK, imamo nekakve indicije da je gospodin Petrov bio kroz cijelo ovo vrijeme praćen, da je postojala i akcija koja doduše nije nigdje zavedena i smatramo da je to nedopustivo, korištenje aparata koji bi trebao služiti isključivo u sigurnosne mjere, zaštitu građana i nacionalne sigurnosti ili obračun s kriminalom, da se koristi u svrhu političkih obračuna – rekao je Grmoja. 

Kazao je i da je nezadovoljan i radom SOA-e, koja ga, kaže, podsjeća na "tortu s crvenim i plavim slojevima koji se međusobno prate, a za ključne stvari nemaju ni vremena ni resursa". Na pitanje koji je od tih slojeva pratio Petrova, odgovorio je kako smatra da su to bila oba sloja.

>> Petrov: Trebat će nam pola godine za usuglašavanje s HDZ-om za preustroj ministarstava, agencija...

Komentara 216

DU
Deleted user
13:26 05.01.2016.

Treba uhapsiti i prijekim sudom osuditi rankovića i milanovića! To je njihov sud pa nebi trebalo bit prigovora

FO
ForeignLegion1987
14:07 05.01.2016.

ha ha ha e svasta,,,pa ne ocekujete valjda da ce reci da je bio pracen,,pa istrazuju oni koji su ga i pratili,,,zaostali sdp-ovi potrcke koji su spijunirali za sdp i koaliciju,,,

AN
AnteizmalogZGa
15:05 05.01.2016.

Naravno Ostojić će reći da nema ni govora o bilo kakvom praćenju, a Milanović izgubljeni... (da ga spomenem kako bi vam se kosa digla na glavi) će reći da on o tome ne zna ništa i da sve institucije trebaju raditi svoj posao?!!! Po njegovom planu i programu... zastrašivanja i podjela Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije