Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terensko istraživanje Ipsosa za Novu TV

Neizvjesna bitka za svakog birača

Tomislav Karamarko i Zoran Milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
05.11.2015.
u 20:07

SDP i HDZ su gotovo izjednačeni, Mostu porasla podrška i uspio je postati treća politička opcija

Dvije najveće koalicije, Hrvatska raste i Domoljubnu koaliciju, u nedjelju čeka neizvjesna utrka u kojoj nitko neće moći pretjerano slaviti jer će, sudeći po rezultatima terenskog istraživanja koje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 22. listopada do 2. studenog, obje biti daleko od 76 mandata potrebnih za sastavljanje nove vlade. Nakon 10 obrađenih jedinica istraživanje sugerira da bi koalicija Hrvatska raste mogla osvojiti 60 mandata, a Domoljubna koalicija 57.

Dijaspora presuđuje

Uzme li se u obzir i 11. izborna jedinica u dijaspori, koja nije obuhvaćena ovim istraživanjem, a u kojoj HDZ uglavnom osvaja sva tri raspoloživa mandata, moglo bi se dogoditi da te dvije koalicije budu izjednačene na 60 mandata. Upravo zato, ako je suditi po rezultatima ovog istraživanja, morat će se okrenuti trećim opcijama i pripremiti se na pregovore, ukoliko žele prikupiti dodatnih 16 mandata. Nakon obrađenih deset jedinica, istraživanje ukazuje da bi Zoran Milanović i Tomislav Karamarko prvo trebali pokucati na vrata Bože Petrova čiji Most bi mogao osvojiti čak 12 mandata, čime je definitivno postao treća najjača politička snaga u Hrvatskoj. Na raspolaganju za pregovore bit će im i IDS, Živi zid i Bandić Milan 365 koji prema istraživanju Ipsosa dobivaju svaki po tri mandata, te HDSSB s dva mandata. Tako bi nakon izbora Hrvatska mogla dobiti čak tri nove parlamentarne stranke – Most, Živi zid te BM 365.

– Ako je vjerovati ovim rezultatima, mislim da će u konačnici ipak SDP imati veće šanse sastaviti novu vladu jer imaju veći koalicijski potencijal. Za očekivati je da će prije njima nego HDZ-u ići IDS, Bandić vjerujem isto ne bi imao ništa protiv, HDSSB je već davao signale da ne bi išao s HDZ-om, tu su i manjici koji su vjerojatno skloniji SDP-u – analizira politolog dr. sc. Tihomir Cipek. Vjeruje da je i veća mogućnost da se Most okrene SDP-u, s obzirom da ima raznolike kandidate među kojima je, primjerice, i bivši potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet za kojeg je teško očekivati da bi se opet udružio s bivšom strankom.

Most je nepoznanica

– Most je još nepoznanica. Oni, čini se, imaju konzervativni svjetonazor, ali bi im upravo zato koaliranje s HDZ-om moglo uništiti identitet, jer u pravilu ste stroži kritičar onima koji su vam bliži – pojašnjava Cipek koji uspjeh Mosta pripisuje činjenici da je on prihvatljiv i lijevim i desnim biračima.

Foto: VLm

– S obzirom da Most šalje poruke da neće koalirati ni sa kime, postoji mogućnost ili novih izbora, ili da podrže jednu opciju kako bi se sastavila Vlada te u Saboru glasuju od zakona do zakona. Tada bi nova vlada bila manjinska, a Most bi je imao u rukama kao kontrolni mehanizam iz Sabora – tvrdi Cipek.

U 1. jedinici koalicija Hrvatska raste osvaja 7 mandata, što je pad u odnosu na 2011. godinu kada su osvojili 9 mandata. Domoljubna koalicija je kao i 2011. ostala na 4 mandata, što znači da bi, ukoliko i prefrencijalno glasovanje ne izmjeni poredak, uz HDZ-ovce u Sabor mogao i šef HSLS-a Darinko Kosor.

Dva mandata idu Mostu kojem je prvi na listi Drago Prgomet, te jedan listi Milana Bandića koju nosi Slobodan Novak. Zanimljivo, ni šefica ORaH-a Mirela Holy ni bivši predsjednik RH Ivo
Josipović iz koalicije Uspješna Hrvatska tu ne osvajaju mandate, a hoće li to proći i u njihovoj matičnoj jedinici, ili na razini cijele Hrvatske, odlučit će birači u nedjelju.

U 2. jedinici koalicija okupljena oko SDP-a osvaja 6 mandata (što je pad od dva mandata u odnosu na 2011.), a HDZ 5, dakle mandat više nego 2011., što je u biti mandat šefa HSS-a Branka Hrga koji na posljednjim izborima nije bio s HDZ-om u koaliciji. Po jedan mandat, sugerira istraživanje, osvajaju Most, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te Živi zid kojemu je na prvom mjestu liste Ivan Pernar.

>> SDP-u i HDZ-u ukupno po 12 mandata u 3. i 9. jedinici

>> Dinamovaca je u politici više, ali budući premijer opet će biti hajdukovac

Komentara 109

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
20:13 05.11.2015.

Koliko je ono Ivo Josipović imao prednost? Uigrana ekipa ponovo na djelu.

DO
dortmundslunj
20:16 05.11.2015.

Hahahaha....pa ovi nisu normalni...kak vas nije sram ovo objavit?kako cete objasnit na dan izbora da ste profulali za petnaest mandata koje ste uzeli domoljubnoj koaliciji?

LO
Lovro1
20:14 05.11.2015.

SDP, anketarske agencije i mediji su namjestili ankete, avo što ste napravili će nekoga od vas koštati Remetinca, dosta je vaših manipulacija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije