Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kome se trese pozicija?

Karamarku položaj ovisi o Mostu, Milanović miran

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
13.11.2015.
u 17:28

U fotelju Vesne Pusić žele Posavec, Štromar i Vrdoljak, Hrg se i dalje nada podršci

Većina parlamentarnih stranaka ima unutarstranačke izbore šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora. Ishod proteklih izbora uvelike će utjecati na potrese ili učvršćivanje pozicija lidera u pojedinim strankama. Iako je HDZ, odnosno Domoljubna koalicija relativni pobjednik izbora sa samo tri osvojena mandata više od SDP-a, tj. Hrvatske raste, taj je rezultat ipak daleko ispod očekivanog. Nadali su se da će imati 68-72 mandata, a u najoptimističnijim procjenama čak 76, odnosno natpolovičnu većinu. Iako su se već u izbornoj noći čuli komentari da je krivac za taj rezultat šef HDZ-a Tomislav Karamarko jer nije znao parirati televizičnom i elokventnom Zoranu Milanoviću, Karamarko će ipak do završetka pregovora s Mostom imati mira u svojim redovima.

Opcija i novi izbori

Zaključujući na temelju razgovora s više hadezeovaca, stranka je sada koncentrirana na pokušaj dogovora s Mostom (a svjesni su da su opcija i novi izbori) i, dok oni ne završe, ne razmišlja se o nadolazećim unutarstranačkim izborima, a kamoli o Karamarkovoj smjeni. Nezadovoljni su im i koalicijski partneri, no lako je biti general nakon bitke, a Karamarkova će pozicija očito ovisiti o ishodu dogovora s Mostom. Još otkad je Karamarko prije tri godine preuzeo HDZ, u toj je stranci kružila priča da Vladimir Šeks za novog šefa HDZ-a priprema Andreja Plenkovića. Ona ni sada nije iščeznula. Ni Plenković nikada nije jasno demantirao te informacije, a ni svoju moguću ambiciju. Zoran Milanović ima mnogo komotniju situaciju. Osim što je izvukao maksimum na izborima, treba uzeti u obzir i činjenicu kako nitko u stranci prije samo deset mjeseci nije vjerovao da je pobjeda na izborima moguća. Očekivao se potpuni debakl. I iako Milanović nije ni pobijedio, sama činjenica da nije izgubio i da SDP trenutačno ima više šanse od HDZ-a da sastavlja novu vladu znatno je učvrstila Milanovićevu poziciju. Štoviše, ako on i ne bude mandatar, vrlo je vjerojatno da će ostati na čelu SDP-a jer dobar dio članstva smatra da se puno više od ovog rezultata koji su dobili, a to je 56 mandata, nije ni moglo.

Hoće li ga itko imati snage srušiti s trona u SDP-u, teško je procijeniti. Dio ljudi u SDP-u to bi rado napravio, primjerice Zlatko Komadina koji je ranije najavljivao svoju kandidaturu, a spominjao se i Tonino Picula. Međutim, svi oni mudro šute i čekaju rasplet događaja. Novog šefa tražit će i HNS i to najvjerojatnije u ožujku iduće godine.

Međimurski župan Matija Posavec već je kazao kako je on taj koji je u HNS-u dobio najviše preferencijalnih glasova i da to treba respektirati. Međutim, Posavec nije jedini koji bi zasjeo u fotelju Vesne Pusić. Tu je još i varaždinski župan Predrag Štromar, ali i Ivan Vrdoljak koji po mnogima u HNS-u ima najviše šansi jer, kažu, ima uza sebe Vesnu Pusić koja će u tim izborima odigrati veliku ulogu.

Hrgova četiri mandata

Predsjednik HSS-a Branko Hrg potvrdio je da se unutarstranački izbori moraju održati unutar šest mjeseci, no dodaje da treba prvo pričekati hoće li se ponavljati parlamentarni. Ne vjeruje da će izgubiti podršku jer je, kaže, na temelju sporazuma s HDZ-om osvojio četiri mandata.

>> Vesna Pusić: Polako, nitko se još ništa nije dogovorio

Ključne riječi

Komentara 154

MU
muh
17:36 13.11.2015.

Tragedija za Hrvatsku da Milanonič još je uvjek u igri za premiera.

DU
Deleted user
17:37 13.11.2015.

Sta bi novinari napravili Karamarku da je rušio Most ? Modeli forumaše da daju prijedlog kako bi izgledale naslovnice portala .

Avatar nula
nula
17:33 13.11.2015.

AUTORI: Iva Puljić-Šego, Petra Maretić Žonja, Tea Romić -----------------> to je sve ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije