Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Josipović:

'Nezamislivo mi je da moja stranka bude u istoj koaliciji s Glavaševim HDSSB-om'

Ivo Josipović
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/5
29.10.2015.
u 09:30

Uvjeti podrške: 
Isključivo reforme, ne funkcije. Osobno, ne namjeravam u izvršnu vlast

Bivši predsjednik Ivo Josipović neće otići iz politike ni ako ne uđe u Sabor i bude poražen na parlamentarnim izborima; čvrsto vjeruje u uspjeh i namjerava podržati Milanovićevu vladu lijevog centra – ali ne bezuvjetno.

Josipović kaže da je preduvjet za podršku Vladi provođenje važnih reformi. Ali, bivši predsjednik neće podržati SDP-ovu koaliciju ako dio nje nakon izbora bude i Glavašev HDSSB.

Gospođa Kolinda Grabar-Kitarović osam je mjeseci predsjednica Republike. Kako ocjenjujete njezin dosadašnji mandat?

Glavna karakteristika dosadašnjeg mandata su oštri sukobi predsjednice i Vlade. Umjesto suradnje, vidimo gotovo stalne svađe, za koje odgovornost snose obje strane. Zapravo, Vlada i predsjednica neusklađenim djelovanjem, međusobnim optuživanjem i uvredljivim izjavama, u čemu prednjači Vlada, sramote državu i štete stabilnosti.

Smatrate li da se predsjednica RH u kontekstu predizborne kampanje kreće u ustavnim gabaritima?

Iako predsjednica pokazuje naklonost prema HDZ-u, ne mislim da je izašla iz ustavnih gabarita.

Osim što ste u koaliciji s Reformistima, na vašim listama kao nezavisni kandidati istaknuti su i Jadranka Kosor i Slavko Linić. Što povezuje vas, Čačića, J. Kosor i Linića?

Stranka Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez ima zanimljiv koalicijski sporazum s Narodnom strankom – Reformistima. Povezuje nas ideja napretka i reformi. Uostalom, g. Čačić bio je potpredsjednik Vlade na čelu s SDP-om, izvrstan je operativac i očito je da je njegova politika kompatibilna sa socijaldemokracijom koju mi zastupamo. Međusobno uvažavamo specifičnosti i prijedloge druge strane, pa i pri sastavljanju izbornih lista. Reformisti su za petu izbornu jedinicu, za koju su koordinatori, predložili gđu Kosor. Istina je, mi i gđa Kosor imamo u dosta pitanja različita politička stanovišta, ali, općenito, nismo inkopatibilni. Ona je respektabilna političarka s velikim iskustvom. Povezuje nas želja da reformama Hrvatska svlada dugogodišnju krizu. G. Linić je istaknuti socijaldemokrat, vrlo iskusan političar i zaista nikoga ne treba čuditi da nosi našu listu u 8. izbornoj jedinici.

Ako ne uspijete osvojiti saborski mandat, hoćete li otići u političku mirovinu?

Naša stranka postoji tek oko četiri mjeseca, i neovisno o rezultatima, nastavit ćemo njezinu izgradnju i od tog cilja neću odustati. Ovi izbori su naš prvi korak, u nizu mnogih koji dolaze. Vidjet ćemo hoće li to biti mali korak ili, kako želimo, onaj od sedam milja.

Koja je vaša prva asocijacija na Glavaševu Slavonsku sokolsku gardu, SSG? I kako biste reagirali na postrojavanje SSG-a na Markovu trgu da ste još predsjednik Republike, a kako da ste predsjednik Vlade?

Postrojavanje stranačkih crnokošuljaša pred parlamentom svojom simbolikom udara na temelje demokracije, podsjeća na vrijeme fašizma. HDSSB je dugo gradio imidž građanske, regionalne stranke, imao je uspjeha i šteta je da je ponovo podlegao utjecaju g. Glavaša. Koliko znam, na postrojavanju nije bilo fašističkih simbola ili drugog kršenja zakona. Ali, i predsjednica i premijer morali su reagirati oštrim i jasnim izjavama jer je riječ o obrani demokratskih vrijednosti na razini simbola.

Na Twitteru ste napisali: "Strašno je da se crnokošuljaši postrojavaju na Markovu trgu. Još je gore da SDP s njima planira koaliciju". Kako je šef SDP-a trebao reagirati i hoćete li ići u postizbornu koaliciju sa SDP-om ako okupi parlamentarnu većinu dio koje će biti i HDSSB?

Milanović je i premijer i šef SDP-a. Mlaki i nevoljki komentar koji je dao na postrojavanje sasvim je neprimjeren tim funkcijama. Razlog je planirana koalicija s Glavaševim HDSSB-om. On i Grbin vrdaju kad ih se pita o tome. Sadašnji je Glavašev HDSSB po vrijednosnom sustavu takav da mi je nezamislivo da moja stranka bude u istoj koaliciji s Glavašem.

Prema vašim procjenama, tko će i s kolikom prednošću biti relativni pobjednik izbora, a tko će uspjeti sastaviti novu vladu? Što bi za Hrvatsku bilo bolje: da idući premijer bude Zoran Milanović ili Tomislav Karamarko? I zašto?

Pričekajmo, skoro su izbori. Mislim da je jasno kako bi mi vlada lijevog centra bila neusporedivo bliža od desne vlade. Drugo je pitanje bih li je podržao u parlamentu. Učinio bih to pod uvjetom da prihvati važne reforme bez koje neće biti izlaska iz krize. Bez obzira na ideološku bliskost, ne bih želio biti s vladom koja je u ovakvom odsudnom trenutku neuspješna.

Ako će vaša koalicija biti u prilici odlučiti tko će biti mandatar, koje ćete uvjete postaviti pred idućeg premijera bude li želio računati na vašu podršku? Vidite li se u izvršnoj vlasti i na kojoj funkciji?

Uvjeti će se isključivo odnositi na reforme, ne na funkcije. Osobno, ne namjeravam u izvršnu vlast, ali, bez inzistiranja, rado bih predložio za to nekoga od naših mlađih, sposobnih i obrazovanih ljudi.

>> Glavaš: Ne nasjedajte na priče da se HDSSB unaprijed prodao lijevima ili desnima

>> Josipović: Možda uopće nema rasta i mi moramo bolje i drukčije

Komentara 32

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
10:08 29.10.2015.

Josipoviću, nečeš s Glavašem jer on nikada nije osumnjičen za likvidaciju djece, za razliku od tvog tatice za kojeg je stigao uhidbeni nalog zbog upetljanosti u likvidaciju obitelji Ševo, uključivo i devetogodišnju djevojčicu Rosemarie? Jel to razlog?

Avatar Oluja 2015
Oluja 2015
10:42 29.10.2015.

Zašto Ivinog tatu partizana žele uhititi Talijani , da nije zbog partizanskih zločina nad talijanskim civilima !?

Avatar nisamgladan
nisamgladan
11:42 29.10.2015.

Kao prvo: Hvališ se poznavanjem ustava i zakona a kako onda misliš da je SSG osnovana i registrirana nego po zakonu i ustavu RH. Isti su dobili odobrenje iz MUP-a za postrojavanje na Markovom trgu a što je vrlo lako tebi provjeriti kod tvojih bivših stranačkih prijatelja. Ups, pa oni te više ne šljive ni 2%... Zatim, Kao nećeš u vladi koalirat s HDSSB. Pa nećeš niti imati prilike jer nećeš ni preći izborni prag. Ha ha... Nego odi lijepo svirati klavir dok još imaš prilike.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije